11 °C Budapest
money

Kész, vége! Megszűnik a garantált bérminimum: ez lesz helyette

2024. szeptember 2. 09:54

Jelentős változások várhatók a magyarországi minimálbér és garantált bérminimum rendszerében. Az elmúlt időszak nyilatkozatai és sajtóértesülései alapján egyre tisztább kép rajzolódik ki a tervezett módosításokról - számolt be a G7.

A kormány több tagja is nyilatkozott a témában, ami arra utal, hogy a kabinet is szeretné felgyorsítani a folyamatot. Ennek hátterében állhat, hogy a változtatásoktól extra szavazatokat remélnek a 2026-os választásokon. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Indexnek adott interjújában kifejtette, hogy a kormány célja a minimálbér fokozatos emelése az átlagbérek 50 százalékára, legkésőbb 2027-ig. Bár hangsúlyozta, hogy a kormány csak megfigyelőként vesz részt a bértárgyalásokon, szükségesnek látják a felzárkóztatást.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Tranzit Fesztiválon elhangzott előadásában kiemelte: "A következő két év fontos célkitűzésének tartjuk, hogy a minimálbért felzárkóztassuk a garantált bérminimumhoz." A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) új mutatót vezetett be: az effektív minimálbért, amely a minimálbér és a garantált bérminimum súlyozott átlagából számított érték. Ez a mutató az uniós összehasonlításban a 16. helyet foglalja el, ha a vásárlóerő-paritást is figyelembe vesszük.

Fontos megjegyezni, hogy bár a minisztérium szerint Európában egyedülálló a kétlépcsős minimálbéres rendszer, ez nem felel meg a valóságnak. A Eurofound kutatóalapítvány 2024-es tanulmánya szerint több EU-s országban is többszintű bérrendszer működik.

A kormány tervei szerint a következő három-négy évben 10-15 százalék közötti minimálbér-emelés várható, és 2028 elejére tűnhet el a különbség a minimálbér és a bérminimum között. Az átlagbérekhez viszonyított 50 százalékos cél helyett inkább az előző év átlagbéréhez képest tűznék ki ezt a célt.

A változtatások megvalósításához azonban szükség lesz a munkaadók és a munkavállalók szervezeteinek beleegyezésére is. Az érdekképviseletek hosszú és bonyolult tárgyalásokra számítanak. A munkaadói szervezetek szerint nem reális egy hároméves, gyors bérfelzárkóztatási program, különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakszervezetek álláspontja sem egységes. Míg egyesek támogatják a garantált bérminimum és a minimálbérek összezárását, mások ezt csak bizonyos feltételek teljesülése esetén tartják elfogadhatónak. A legutóbbi tárgyalások után Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára elmondta, hogy a felek nyitottak az ágazati bértarifarendszer bevezetésére a garantált bérminimum helyett, fokozatosan, három év alatt.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke arról számolt be, hogy célként tűzték ki a minimálbér emelését a KSH által publikált havi bruttó átlagkereset 50 százalékára a következő egy-két évben. A konkrét számokról és a béremelés mértékéről azonban csak a béremelési modell kialakítása után tudnak dönteni. A bértárgyalások szeptember 18-án folytatódnak, immár a kormány képviselőjének részvételével.

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?