17 °C Budapest
Group of workers in aluminum plant, High angle view. Image taken in daylight with a Sony A7Rii (42 megapixels) and developed from raw.. This pictures were taken in Asas Aluminium Factory in Turkey with a special permission together with property release.

Itt a friss rendelet: nincs mese, ezekben a munkakörökben maradhat a kötelező szűrés

2024. augusztus 22. 09:44

Megjelent a munkára való alkalmassági vizsgálat kötelező elrendeléséről szóló BM rendelet tervezete, mely egyeztetést követően szeptember 1-től léphet hatályba. A hivatalos dokumentum szerint a rendelet célja, hogy a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény felhatalmazása alapján tartalmazza azon expozíciókat, amely alá tartozó munkakörökben a foglalkoztatottak munkára való alkalmassági vizsgálata kötelező. Az idén született döntés ugyanis arról a törvénymódosításról is, mely szerint nem lesz kötelező a munkahelyeknek, hogy biztosítsák ingyen dolgozóiknak az alkalmassági vizsgálatokat.

Még tavaly jelent meg az a törvénymódosítási javaslat, amellyel a kormány gyakorlatilag - néhány munkakör kivételével - megszüntetné a kötelező munkára való alkalmassági vizsgálatokat. Vagyis amit évi egyszer a munkáltatónak ingyen kellett biztosítania, már az a szűrővizsgálat sem jár majd rengeteg dolgozónak. Vannak azonban munkakörök, amelyekben továbbra is kötelező lesz a szűrés, ezeket határozza meg a most megjelent rendelet tervezet, mely ősztől léphet érvénybe.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) alapján 2024. szeptember 1-jétől főszabályként megszűnik a munkára való alkalmasság kötelező orvosi vizsgálathoz kötése. Jogszabály meghatározhat olyan munkaköröket (foglalkozásokat), amelyek esetében a munkára való alkalmasságról továbbra is orvosi vizsgálat alapján kell dönteni, emellett a munkáltató is elrendelheti az orvosi vizsgálatot.

A rendelettervezet az Mvt. felhatalmazása alapján tartalmazza azon expozíciókat, amely alá tartozó munkakörökben a foglalkoztatottak munkára való alkalmassági vizsgálata kötelező. A munkaköri alkalmasság vizsgálata az Mvt. alapján kiadott, a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet alapján történik. A munkába lépést megelőzően és a munkaviszony fennállása alatt rendszeres időközönként a munkáltató e körben ingyenesen biztosítja a munkaköri alkalmassági vizsgálatot.

Az alábbi esetekben tehát továbbra is kötelező maradhat a szűrés:

1. Fokozott baleseti veszély

  • Magasban végzett munka: a munkavégzés magassága meghaladja a 2 m-t.
  • Földalatti bányászati, kőolaj- és földgázbányászati mélyfúrási munkakörök.
  • Tűz- és robbanásveszéllyel járó munkakörök: az ipari robbantóanyagok gyártásával, tárolásával, szállításával és felhasználásával kapcsolatos tevékenységek.
  • Villamosüzemi munkakörök: erősáramú üzemi szabályzat alapján erősáramú villamos berendezéseken feszültség alatti, feszültség közelében és veszélyes közelségben végzett tevékenységek.
  • Feszültség alatti munkavégzéssel járó munkakörök (FAM); Egyéb feszültség alatt végzett tevékenységek.
  • Egyéb baleseti veszéllyel járó munkakörök: mozgó munkaeszközök, munkaeszközök mozgó elemei, haladó (mozgó) termékek, alapanyagok, félkész és késztermékek mellett vagy közelében végzett munka.

2. Terhelő munkahelyi klíma

A munkahely melegnek minősül: ha a szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább 1 napig meghaladja a 25 °C-ot és az országos tisztifőorvos a hőség miatt a figyelmeztetést vagy a hőségriasztást kiadta. Zárt térben: ha a munkahelyi klíma a munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja. A munkahely hidegnek minősül, ha a hőmérséklet a munkaidő 50%-ánál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

3. Zaj (felső beavatkozási határértéket meghaladó esetben)

4. Ionizáló sugárzás

5. Mesterséges optikai sugárzás (például lézer)

6. Vibráció (helyileg ható és/vagy egész test) prevenciós határértéket meghaladó esetben

7. Kémiai kóroki tényezőnek kitett munkakörök

8. Járványügyi érdekből kiemelt munkakör

  • Egészségügyi intézményekben az újszülöttek, koraszülöttek, csecsemő- és gyermekbetegek ellátásával kapcsolatos valamennyi munkakör; óvodákban, bölcsődei ellátást biztosító intézményekben, szolgáltatásokban, csecsemő- és gyermekotthonokban a csecsemők, illetve a gyermekek ellátásával kapcsolatos valamennyi munkakör.
  • Közfogyasztásra szánt élelmiszer (beleértve az ételt, italt) előállításával, valamint forgalmazásával (kivéve a csomagolt élelmiszerek és a nyers zöldség-gyümölcsfélék szállítását, tárolását) foglalkozó, továbbá ilyen munkahelyeken tisztítást, takarítást végző személy.

9. Tüdőfibrózist okozó poroknak vagy azbeszt ártalomnak kitett munkakörök

10. Biológiai kóroki tényezőnek kitett munkakörök

Egészségügyi és szociális ellátásban végzett munkák, beleértve az elkülönítő, valamint a kórbonctani részlegeket; klinikai, állatorvosi diagnosztikai laboratóriumokban végzett munkák; szennyvíztisztító berendezésekben, járható szelvényű szennyvízelvezető művekben végzett munkák; hulladék megsemmisítő, ártalmatlanító létesítményekben végzett munkák.

11. Éjszakai műszakban végzett munka

A 22 és 6 óra közötti időszakban teljesített munkavégzés.

12. Kézi tehermozgatás 10 kilogramm felett

A rendelet 2024. szeptember 1-én lép hatályba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részvén...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?