19 °C Budapest
Boldog latin-amerikai séf hamburgert készít egy gyorsétteremben - étkezési koncepciók

Rengeteg gyorséttermi dolgozót keresnek augusztusban: 350 ezer a fizu, végzettség sem kell

2024. augusztus 12. 16:04

A nyári hőség hatására a gyorséttermek forgalma jelentősen megnövekszik, mivel sokan keresnek alternatívát a konyhai hőtermelés elkerülésére. Ez a kereslet növeli a gyorséttermi munkavállalók szükségességét, különösen az eladók, konyhai segítők és üzletvezetők iránt. A gyorséttermekben dolgozó eladók és pultosok bruttó bérszintje 250 000 - 350 000 forint/hó, míg a konyhai segítők bérszintje 270 000 - 370 000 forint/hó között mozog. Az üzletvezetők akár 400 000 - 600 000 forintot is kereshetnek havonta. 

Ahogy mi is megírtuk újabb tikkasztó hét vár ránk, ami többe között azzal is jár, hpgy érthető módon az emberek nem szívesen főznek, hogy még melegebb legyen a lakásban. Mivel a forró időszakokban sokan igyekeznek elkerülni a sütés-főzést otthon, ami növeli az igényt a gyorséttermek szolgáltatásai iránt. A nyári hónapok során a hőmérséklet emelkedése gyakran elkerülhetetlenül befolyásolja a háztartások és az étkezési szokások alakulását. 

A nagy melegek során az emberek gyakran keresnek alternatívákat a konyhai hőtermelés elkerülésére. A sütők és tűzhelyek helyett sokan választják a gyorséttermeket vagy házhoz szállított ételt. Ez a tendencia növeli a gyorséttermek forgalmát és így a keresletet az ott dolgozó munkavállalók iránt.

Betölthető munkakörök és fizetések

Az internetes álláshirdetések között keresgélve számos munkakört találtunk gyorséttermekbe. A legnagyobb különbség a bérezésben mutatkozott, de annak növekedésével párhozamosan a pozícióban vállalandó felelősség és betöltéshez szükséges elvárások is nőnek. Alapvetően négy nagy csoportra szedtük szét a hirdetéseket, ezek pedig a 

  • pultos, eladó
  • konyhai kisegítő
  • üzletvezető
  • és a tartalék munkavállalók, akik nyáron jellemzően diákmunkások. 

Eladók / pultosok:

  • Feladatok: vásárlók kiszolgálása, rendelés felvétele, pénztárosi feladatok.
  • Bruttó bér: 250 000 - 350 000 forint/hó
  • Elvárások: képesség a gyors és pontos munkavégzésre, alapvető kommunikációs készségek, néha középfokú végzettség.

Konyhai segítők:

  • Feladatok: Ételek előkészítése, konyhai eszközök tisztán tartása, főzési feladatok segítése.
  • Bruttó bér: 270 000 - 370 000 forint/hó
  • Elvárások: jó fizikai állapot, precizitás, néha szakmai tapasztalat vagy végzettség.

Üzletvezetők / Menedzserek:

  • Feladatok: Az üzlet működtetése, munkatársak irányítása, pénzügyi és adminisztratív feladatok.
  • Bruttó bér: 400 000 - 600 000 forint/hó
  • Elvárások: kiváló vezetői készségek, tapasztalat a vendéglátásban, középfokú vagy felsőfokú végzettség.

Diákmunka / Tartalék Munkavállalók:

  • Feladatok: Különféle részmunkaidős feladatok elvégzése, segédkezés.
  • Bruttó bér: 1 200 - 1 500 forint/óra
  • Elvárások: képesség a rugalmas munkaidőre és a gyors tanulásra.

Ha összességében vizsgáljuk, akkor a  Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. Ehhez képest a gyorsétterem munkák bérszintje a következőképpen helyezkedik el a képzeletbeli skálán:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 
  • Eladók / pultosok: a bruttó bér 250 000 - 350 000 forint/hó, amely nettó és bruttó szinten is az átlagbér alatt van, különösen a kezdő pozíciók esetében.
  • Konyhai segítők: A bruttó bér 270 000 - 370 000 forint/hó, ami nettó szinten szintén az átlagbér alatt helyezkedik el.
    Üzletvezetők / Menedzserek: A bruttó bér 400 000 - 600 000 forint/hó, amely szintén az országos átlagos bruttó 652 ezer alatt helyezkedik el.
  • Diákmunka / tartalék Munkavállalók: a bruttó bér 1 200 - 1 500 forint/óra, amely napi szinten változhat, de éves szinten az átlagbér alatt van.

A gyorséttermi munka előnyei és hátrányai

Sok gyorsétterem kínál rugalmas munkaidőt, ami különösen előnyös lehet a diákok vagy azok számára, akik más munkával vagy tanulmányokkal kombinálják a munkát.
Gyakran nem igényelnek hosszú és bonyolult felvételi folyamatot, ami lehetőséget ad arra, hogy gyorsan munkába álljunk és a gyorséttermekben való munka segíthet fejleszteni a kommunikációs és problémamegoldó készségeket.

Azonban fontos tisztában lenni azzal is, hogy ennek a munkának számos hátránya is van. Egyfelől mint ahogy azt láthattuk a fizetések sem a legvonzóbbak (de nem is nevezhetőek kimondottan rossznak), de a gyorséttermekben a munka gyakran intenzív fizikai terheléssel jár, főleg a nyári időszakokban. Bár fentebb az előnyök között szerepel a rugalmas munkaidő lehetősége, ugyanakkor éppen akkora hátrány is lehet, mivel ez gyakran azt jelenti, hogy az alkalmazottaknak éjszakai vagy hétvégi munkára is készen kell állniuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?