25 °C Budapest
The decommissioned Gundremmingen nuclear power plant (German: Kernkraftwerk Gundremmingen, short: KRB), located near Rivr Danube near Gundremmingen in the district of Günzburg in Bavaria. It was the formerly most powerful nuclear power plant in Germany. Unit B was shut down under the German Atomic Energy Act (Section 7) of 2011 on December 31, 2017; Block C followed on December 31, 2021.In Germany is currently a big political discussion about reopening.Since the start of the Russian invasion of Ukraine on February 24, 2022 and the energy crisis, politicians discuss about re-opening the three nuclear power stations which where shut down on December 31, 2021 (Grohnde , Brokdorf and Gundremmingen).

Zöld utat kapott a módosítás: orosz vendégmunkások özöne áraszthatja el Magyarországot?

2024. július 25. 20:27

Július 8-tól újabb országok állampolgárai számára vált elérhetővé a Nemzeti Kártya, amely lehetővé teszi, hogy orosz és fehérorosz vendégmunkások is könnyedén beléphessenek Magyarországra - írta a Forbes. Az új szabályozás nemcsak munkaerőpiaci, hanem nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet. Rácz Andrással, Oroszország-szakértő véleménye szerint komoly következményekkel járhat ez a lépés.

A Nemzeti Kártya egy speciális munkavállalási engedély, amely számos előnyt biztosít birtokosainak.

A legfontosabb különbségek a hagyományos vendégmunkás státuszhoz képest:

  • Nincs éves maximális létszámkorlát: A kártyával rendelkező munkavállalók nem számítanak bele a vendégmunkások éves foglalkoztatási korlátjába.
  • Szabad foglalkozásválasztás: Bármilyen munkakörben (FEOR) foglalkoztathatók.
  • Egyszerűsített kérelem: Nincs szükség munkaerőigényről szóló igazolásra.
  • Hosszabbítási könnyítések: Kulturális ismereti vizsga nélkül hosszabbítható meg.
  • Családegyesítés lehetősége: A kártyások családtagjai is csatlakozhatnak hozzájuk.

Az első alkalommal két évre kérhető a Nemzeti Kártya, de három évvel akárhányszor meghosszabbítható - írja a lap.

Az orosz és fehérorosz szakemberek beutazásának megkönnyítésére egyetlen lehetséges magyarázat látszik: Paks II. Az atomerőmű építéséhez nagyszámú orosz szakemberre lehet szükség. Rácz András szerint azonban ez az érvelés több sebből vérzik.

Paks kapcsán oroszok vannak az országban, ez teljesen normális. A kérdés inkább az, hogy eljut-e az engedélyezési eljárás arra a szintre, ahol további orosz szakemberekre lenne szükség. Jelenleg ez nem látszik

- mondta Rácz András. A Roszatom ugyanis eddig képtelen volt elkészíteni az európai uniós szabványoknak megfelelő terveket és engedélyeztetést. Amíg ezt az akadályt nem ugorják meg, addig nincs szükség további orosz szakemberekre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Nemzetközi Beruházási Bank (IIB), közismert nevén „kémbank”, tavaly tavaszi felszámolása után most újra felmerülhetnek hasonló aggályok. Az IIB diplomáciai mentességet élvezett Magyarországon, ami lehetőséget adott arra, hogy orosz hírszerzők szabadon mozoghassanak az országban.

„Most ezzel a Nemzeti Kártyával nagy számban jöhetnek be oroszok anélkül, hogy ez célhoz vagy magyarázathoz lenne kötve” – vélekedett Rácz András. A szakértő szerint komoly potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, ha több ezres nagyságrendben adnák be a kérelmeket. Ehhez jelentős mértékben emelni kellene a biztonsági szűrésekkel foglalkozó szervezetek erőforrásait.

A schengeni zóna szabad mozgást biztosít tagállamai között. Ez azt jelenti, hogy ha valaki Magyarországon tartózkodási engedélyt kap, akkor könnyen átjuthat más uniós országokba is - hívták fel a figyelmet. „Diplomáciai fedésben lévő orosz kémek esetében teljesen rendszeres, hogy például egy prágai akkreditáció mellett Szlovákiában vagy akár Németországban hajtsanak végre műveleteket” – magyarázta Rácz András.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?