21 °C Budapest
Toborozzák a melósokat az építkezésekre: végzettség nem kell, a fizu akár 700 ezer is lehet havonta

Toborozzák a melósokat az építkezésekre: végzettség nem kell, a fizu akár 700 ezer is lehet havonta

2024. július 10. 16:03

A nyári hónapokban az építőipar felélénkül, kihasználva az iskolai szünet és szabadságolások adta lehetőségeket. Ilyenkor könnyebben és gyorsabban haladnak az építkezések és felújítások, mivel kevesebb közlekedési akadály és zaj zavarja a munkát. Az iparág fokozottan keres új munkavállalókat, különösen segédmunkásokat, hogy megfeleljen a megnövekedett igényeknek. Az építőiparban dolgozók bérezése jelentősen eltérhet régiótól és végzettségtől függően, de az órabérek 1 500 - 4 500 forint között mozognak, a havi nettó bérezés pedig elérheti a 700 000 forintot is.

A nyári hónapokban számos építkezés és felújítás veszi kezdetét, részben az iskolai szünet és a szabadságolások miatt. Az építkezések ilyenkor könnyebben és gyorsabban haladnak, mivel kevesebb közlekedési akadály és kisebb zajterhelés zavarja a munkát. Az építőipar ezen időszakban fokozottan keresi az új munkavállalókat, különösen az építőipari segédmunkásokat, hogy megfeleljenek a megnövekedett igényeknek.

Tehát a nyári időszakban az építőipar jelentős bővülésen megy keresztül. Az új építkezések, út- és közműfelújítások, valamint a magánlakások renoválása mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a cégek nagyobb létszámban keresnek segédmunkásokat. A segédmunkások feladatai közé tartozik az alapvető fizikai munkák elvégzése, a munkaterület előkészítése, anyagok mozgatása, valamint az építőipari szakemberek segítése különböző munkafázisokban.

Az építőipari segédmunkások bérezése és elvárások

Magyarországon az építőipari segédmunkások bérezése igen változó lehet a cég nemzetiségétől, és profiljától függően, de átlagosan 300 000 - 400 000 forint között mozog havonta a nettó bérezése. Az órabér rendszerint nettó 1 500 - 2 000 forint között alakul. Azonban a bérek jelentősen eltérhetnek régiónként és a konkrét feladatoktól függően.

A legtöbb hirdetésben, főként a segédmunkásokat kereső pályázatokban nincsen elvárt iskolai végzettség, maximum a jogosítványra van szükség. De az is igen látványos, hogy alapvetően az iskolai végzettség és tapasztalat feljebb tudja vinni a munkások bérét.

Tehát az építőiparban a bérezés nagyban függ a munkavállaló végzettségétől és tapasztalatától.

Az építőipari bérekről és a munkaerőpiaci helyzetről szóló adatokat többek között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), valamint különböző munkaerő-közvetítő és állásportálok szolgáltatták az elemzéshez. A végzettségek szerinti bérsávok átlagosan nettó: 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Végzettség nélküli munkások: Azok, akik nem rendelkeznek építőipari végzettséggel, de vállalják a fizikai munkát, átlagosan 1 500 - 1 800 forint közötti órabérre számíthatnak.
  • Alapfokú végzettségűek: Az alapfokú végzettséggel (pl. általános iskolai végzettség) rendelkező segédmunkások valamivel magasabb bért kaphatnak, amely körülbelül 1 700 - 2 000 forint között mozoghat óránként.
  • Szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezők: Azok, akik építőipari szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkeznek, már jelentősen magasabb bért érhetnek el. Az ő órabérük átlagosan 2 000 - 2 500 forint között van.
  • Technikusi végzettségűek: Az építőipari technikusi végzettséggel rendelkező munkások órabére 2 500 - 3 000 forint között mozoghat, ami havi szinten akár 500 000 forintot is jelenthet.
  • Felsőfokú végzettségűek: Az építészmérnöki vagy más felsőfokú végzettséggel rendelkezők bére jelentősen magasabb, ők gyakran projektvezetői vagy műszaki ellenőri pozíciókban dolgoznak, ahol az órabér 3 000 - 4 500 forint között is lehet, havi szinten akár 700 000 forint feletti összeggel.

A fenti adatokat támasztják alá az általunk talált a szektorban fellelhető elérhető hirdetésekben szereplő bérajánlatok is. A végzettséget nem igénylő (maximum 'B' kategóriájú jogosítvány) építkezésen segédmunkás, szakmunkás és vezető pozíciókban megjelölt bérek az elérhető aktív hirdetésekben: 

Jól látható a táblában, hogy valóban végzettség nélkül is jól lehet keresni ezekben a szakmákban, de ha már valaki papírral rendelkezik még jobban megfizetik az adott munkáért. A KSH adatai szerint 2024. áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 444 000 forint volt, így a megjelölt fizetések nagyjából átlagosnak tekinthetőek.

Az építőipari szektorban áprilisban az átlagos bruttó fizetés 493 ezer forint volt, ami nagyjából nettó 327 ezer forint, így a hirdetésekben található összegek az átlag felett mozognak. Ami magyarázható azzal is, hogy ugyan sok szempontból ideális a nyári építkezés, de számos nehezítő körülmény is jelen van, úgy mint a hihetetlen meleg napok és napsugárzás. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?