19 °C Budapest
Father working on his laptop while his newborn baby girl sleeps on his shoulder

Változások az apasági szabadság kapcsán: július 1-től már így kell intézni a visszaigénylést

2024. július 1. 19:38

Július 1-jétől már Ügyfélkapun, a SZÜF felületen igényelhető vissza a munkáltatók által megelőlegezett apasági szabadsághoz kapcsolódó támogatás - közölte a Magyar Államkincstár. A munkáltató az apát megillető és részére kifizetett távolléti díjat és annak közterhét évente 4 alkalommal – március 31-ig, június 30-ig, szeptember 30-ig és december 31-ig – kérelmezheti. A Kincstár a negyedéves benyújtási határidőt követő 15 napon belül gondoskodik a kimutatott összeg átutalásáról.

Változott 2024. július 1-jétől az apaszabadság költségeinek visszaigénylése. A munkáltatóknak a kérelmet 2024. július 1-jétől már SZÜF felületen (KÖZIGAZGATÁS, JOG/KÉRELEM BENYÚJTÁSA/APAN-APÁT MEGILLETŐ PÓTSZABADSÁG) szükséges kitölteni és elküldeni - írja honlapján a MÁK. 

Útmutató az apasági szabadság időtartamára járó távolléti díj és annak közterhei munkáltatók általi elszámolásáról

Az apasági szabadság első öt munkanapjára a munkavállaló részére járó távolléti díj és az azt terhelő közteher összege a jogszabályban meghatározott munkáltatók részére a központi költségvetésből kerül megtérítésre. A munkáltatók az Ügyfélkapun SZÜF űrlapon igényelhetik vissza a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 148-152. §-a alapján az apának kifizetett távolléti díjat és annak közterheit is. (A távolléti díj közterhe: szociális hozzájárulási adó.)

Az apasági szabadság igénybevételéről és az azzal összefüggő költségek megtérítéséről szóló 535/2022. (XII. 21.) Korm. rendelet szerint a munkáltatónak az apasági szabadsággal összefüggésben kifizetett távolléti díj és annak közterhei megtérítése iránti kérelmét a Magyar Államkincstár felé kell benyújtani. A kérelmet SZÜF felületen (KÖZIGAZGATÁS, JOG/KÉRELEM BENYÚJTÁSA/APAN-APÁT MEGILLETŐ PÓTSZABADSÁG) szükséges kitölteni és elküldeni.

A munkáltató által kifizetett távolléti díj és annak közterhei legkésőbb a kifizetéstől számított három évig számolhatók el.

Elszámolási időszak kitöltésekor azt az időszakot (pl. 2024. év II. negyedév) kell feltüntetni, melyre az elszámolás vonatkozik, tehát amely időszakra vonatkozóan a munkáltató a dolgozójának az apasági szabadság idejére járó távolléti díjat és annak közterheit számfejtette. Ha az időszak két negyedévet érint, akkor a szabadság első napjára vonatkozó negyedévet kell az elszámoláson feltüntetni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az apasági szabadság idejére kifizetett távolléti díjat és annak közterheit a munkáltató az általa kialakított nyilvántartásba felvezeti és évente 4 alkalommal megtérítési igényt nyújt be a Kincstárhoz. A munkáltatónak az apasági szabadság igénybevételéről olyan nyilvántartást kell vezetni, amely tartalmazza az igénybe vevő nevét, a ténylegesen igénybe vett napok számát, időpontját, a távolléti díj kiszámításának módját, összegét és a számított közterheket jogcímenkénti és összegszerű bontásban. A nyilvántartás melléklete a munkavállaló írásbeli nyilatkozata, amelynek az apasági szabadság igénybevételéről és az azzal összefüggő költségek megtérítéséről szóló 535/2022. (XII. 21.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdésében foglalt adatokat kell tartalmaznia.

A munkáltató az első negyedévről március 31-éig, a második negyedévről június 30-áig, a harmadik negyedévről szeptember 30-áig, a negyedik negyedévről december 31-éig nyújthatja be az elszámolást - írta a MÁK.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.07.03 10:09
A szeretői viszony és a meglévő párkapcsolat között dönteni olykor nehéz és érzelmileg megterhelő. A...
hrdoktor  |  2024.06.27 08:53
A stressz önmagában nem okoz cukorbetegséget, de ha adott a genetikai hajlam és esetleg más kockázat...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 3. szerda
Kornél, Soma
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem