25 °C Budapest
Budapest, 2024. április 25.A MÁV-START Zrt. kétszintes Stadler KISS típusú vonata a Keleti pályaudvaron.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Tömeges felmondás indulhat a MÁV-nál: durva darázsfészekbe nyúlt Lázár János?

2024. július 1. 16:00

A mai naptól tilos otthonról dolgozniuk a MÁV munkavállalóinak még akkor is, ha a munkájuk vagy a munkaszerződésük erre lehetőséget biztosít. Akivel az utóbbi a helyzet, azzal hamarosan szerződést is fognak majd módosítani, hogy mihamarabb érvényt szerezzenek a tilalomnak. Lázár János pénteken kiadott rendelkezésére azonban felhördültek az eddig otthonról dolgozó MÁV-alkalmazottak, és lapunkhoz eljutott információk szerint akár tömeges felmondás is készülhet.

Mától, vagyis július elsejétől azok a munkavállalók sem dolgozhatnak otthonról a MÁV dolgozói közül, akiknek a munkakörük vagy egyenesen a munkaszerződésük megengedné - erről a Pénzcentrum is beszámolt ma. Ennek a rendelkezésnek az alapját Lázár János építési és közlekedési miniszter pénteki határozata képezi, aki egyben felszólította a MÁV vezérigazgatóját, hogy az utasításnak azonnal szerezzen érvényt.

Lapunkhoz már hétfő reggel olyan információk jutottak el, hogy a MÁV-nál az egyoldalú rendelkezés miatt tömeges felmondás készülődhet, komoly elégedetlenséghullám söpört végig a dolgozók között. A MÁV több mint ötvenezer alkalmazottat foglalkoztat, értesüléseink szerint több százan fontolgatják az azonnali felmondást a parancsnak is beillő rendelkezés után. Megkérdeztünk két szekszervezeti vezetőt, mi igaz ezekből a hírekből - és hogy vajon miért érezte égető problémának Lázár János, hogy most szűnjön meg az otthoni munkavégzés a vasúttársaságnál.

Kisgyermekes anyákat rendelt vissza a MÁV, de ők nem mennek az irodába

Valóban hallani, hogy több százan gondolkodtak el a tömeges felmondáson, ő maga is kapott rengeteg erre utaló jelzést a rendelkezés bejelentése óta - erről Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke beszélt a Pénzcentrumnak. A szakszervezeti vezető kérdésünkre azt is elmondta: nem értik, miért ezt tartotta a miniszter a legégetőbb problémának.

A határozat megjelenése, péntek óta több száz olyan üzenetet kaptam telefonon és levélben is, ahol a munkavállalók felmondással fenyegetőznek, ha ez valóban így fog maradni. Teljesen váratlan volt ez a bejelentés, ráadásul a mi álláspontunk az, hogy jelenleg messze nem ez a vasúttársaság legégetőbb problémája. Hogy csak egy példát említsek: már hónapok óta az asztalon van a MÁV szervezeti átalakítási terve, csakhogy ez gyakorlatilag hetente változik – nem tudják eldönteni, hogy holding-formában működjön-e, és így tovább. A Vasút problémáinak sorában az, hogy dolgozhatnak-e a kollégák home office-ban vagy nem, szerintem nagyjából a hatvanadik a fontossági listán. Szívesen megkérdezném a minisztert, miért ezt gondolta a legsürgősebben megoldandónak

- mondta lapunk megkeresésére Meleg János a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke. Hozzátette: több száz dolgozót érint az egyoldalú rendelet, de a vasutasok zöme szeretné, ha megmarada az otthoni munkavégzés lehetősége.

Például a mérnökök, informatikusok, könyvelők, bérszámfejtők azok, akik home office-ban ugyanolyan jól el tudják látni a feladatukat, mintha az irodákban dolgoznának. Több ezer ilyen munkavállalót foglalkoztat a MÁV. Közülük ráadásul sok az olyan kismama, aki nemrégiben tért vissza a munkába egy kisgyermek mellől, de a munkáltató kérésére dolgozik – és ha ők nem maradhatnak meg az otthoni munkavégzés mellett, akkor nem kétséges, hogy a kisgyermekük és a munka közül mit, vagy sokkal inkább: kit fognak választani. Emellett, mivel több száz ilyen üzenetet kaptam, alappal feltételezhetjük, hogy komoly érvágást szenvedne a munkaszervezés, ha egyszerre több százan elhagyják a vasutat

- mondta még erről Meleg János. Arról, hogy a vasutasok milyen további érveket sorakoztattak fel a home office megmaradása mellett, itt írtunk bővebben:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sokan gondolkodhatnak felmondáson, akik messze laknak

Tömeges jelzést nem kapott a másik vasúti szakszervezet, a Vasutasok Demokratikus Szakszervezetének vezetése, egyéni kérelmek azonban voltak, amelyekben a dolgozó tőlük kért segítséget - ezt már Halasi Zoltán, a VDSzSz elnöke mondja lapunknak. Az elnök kifejtette, hogy valóban van veszély arra, hogy többen is felmondanak, ha csak az irodából dolgozhatnak - ugyanis egyesek túl messze laknak ehhez.

Nyilván sok irodai dolgozót foglalkoztat a MÁV, de azért tudjuk mindannyian, hogy a legtöbben a "terepen" dolgoznak, akik a vasút kötelékében töltik a munkás életüket. Az irodai dolgozók felől én nem kaptam tömeges jelzéseket, ennek ellenére persze egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy többen is felmondanak majd, ha a rendelkezést nem vonják vissza. Több olyan, egyéni kérelem is érkezett hozzánk a bejelentés és a megerősítés után, hogy segítsünk neki valamilyen megoldást találni - vagy azért, mert mondjuk neki a home office-ra a most indult nyári szünetben van szüksége, ugyanis gyermekei felügyelete másképp nem megoldott, vagy azért, mert túl messze lakik ahhoz, hogy a munkavégzést kizárólag az irodából végezze

- mondta lapunknak Halasi Zoltán.

Minden jel arra utal tehát, hogy sokan felmondhatnak a miniszter rendelkezése után, és ez talán már megoldhatatlan feladat elé állítja a munkaerőben amúgy sem bővelkedő állami vasúttársaságot. A labda most Lázár János miniszter oldalán pattog.

címlapkép: MTVA/Bizományosi - Jászai Csaba 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.07.03 10:09
A szeretői viszony és a meglévő párkapcsolat között dönteni olykor nehéz és érzelmileg megterhelő. A...
hrdoktor  |  2024.06.27 08:53
A stressz önmagában nem okoz cukorbetegséget, de ha adott a genetikai hajlam és esetleg más kockázat...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 3. szerda
Kornél, Soma
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem