16 °C Budapest
nicely decorated restaurant outdoor tables at lake Balaton in Balatonlelle .

Keresztet vethetnek a magyarok ezekre az idénymunkákra? Sok cég már így oldja meg a nyarat

2024. június 20. 17:32

Itt a nyár, a szezonális munkák ideje. Mi változik a munkaerőpiacon, hogyan alakul a kereslet-kínálat? Erről lesz most szó röviden.

A nyár nemcsak a szabadságolások ideje, hanem kisebb-nagyobb változásoké is a munkaerőpiacon. Ilyenkor indulnak be például a szezonális munkák, ami a kereslet-kínálat alakulását akár jelentősen is befolyásolhatja.

„Ha szezonális munkákról beszélünk, akkor a legjelentősebb időszak természetesen a nyár. Köztudott, hogy a turizmus-vendéglátás és a mezőgazdaság területén tömegeknek kínálnak munkát. Ahogy a múlt évben, idén is lesznek olyan területek, ahol nincs elegendő munkaerő. Gondolok itt a népszerű turisztikai desztinációkra, vagy a mezőgazdaságban a kukorica címerezésre, gyümölcsszedésre” – sorolta a több mint 25 éves munkaerő-piaci tapasztalattal rendelkező Man at Work munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője, Baradits Bulcsú.

Az üzletágvezető szerint összességében elmondható, hogy a HORECA-szektor továbbra is jelentős munkaerőhiánnyal küszködik, ami véleménye szerint ezen a nyáron is érezhető lesz a Man at Work-nél. „A szezonra munkát vállaló kisegítő személyzet biztosítása munkaerő-kölcsönzéssel is megoldható, akár nagyobb létszámmal is. Ez a működésünk lényege, felkészültek vagyunk. Az effajta rugalmasság az egyik fő erényünk. Ha a munkáltatói elvárások összetettek, összefognak az üzletágaink” – folytatta a kölcsönzési üzletágat vezető Baradits Bulcsú.

„Sokszor képzett munkaerőt szeretnének, felszolgálókra, szakácsokra, pultosokra van szüksége partnereinknek. Ha a munkáltató speciális igényeket támaszt egy-egy szakember felkutatásánál - gyakori példa, hogy a végzettség és az alapos referencia-ellenőrzéssel igazolt szakmai tapasztalat mellett, a szakácsnak angolnyelv-tudásra is szüksége van, mert eleve egy multikulturális csapatba érkezik -, akkor a közvetítésen dolgozó kollégáink koordinálják a felvételt, szűrik elő a nem feltétlenül hazai jelentkezőket” – tette hozzá Farkas Edit, a közvetítés üzletágért felelős szakmai vezető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szezonalitás alapjában véve létszámnövekedést generál a kölcsönbeadónak, de manapság kevés esetben jár ez a kölcsönvevőnél is a szó szoros értelmében vett bővítéssel. „Attól még, hogy több sört fogyasztunk és még több jégkrémet a nyár folyamán, úgy látszik az élelmiszeripar szezonális jellegűnek tűnő – akár nagy volumenűnek számító - munkaerő-igénye mögött mostanság tudatos, átgondolt, hosszú távra tervezett HR-folyamatok zajlanak. Természetesen nem azt mondjuk, hogy vége a szezonalitással járó határozott idejű foglalkoztatásnak, de a megnövekedett fogyasztó igények miatti időlegesnek számító felvételek az elmúlt években már más elgondolással is kiegészültek. A „bújtatott” minőségi cserékről és a már korábban kilépők pótlásáról is szól ez a nyár” – osztotta meg velünk tapasztalatait Farkas Edit.

A humánszolgáltatók tehát valószínűleg izgalmas hónapokra készülhetnek. „A felsoroltak miatt biztosan jelentkezni fognak új igények, továbbá minden iparági szereplő ősztől egy erőteljes növekedést, felvételt vár. Az erre való felkészülésre tökéletesnek mutatkozik az előttünk álló időszak. Akit a mezőgazdaság, a turizmus-vendéglátás nem szív fel véglegesen a nyár folyamán, ők potenciális munkavállalói lehetnek az őszre jósolt fellendülésnek az iparban” – zárta gondolatait Baradits Bulcsú.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.09.26 13:44
Stresszes a munkája, éjszaka sem tud eleget pihenni és magas a vérnyomása? Ez az egyik lehető legros...
perfekt  |  2024.09.18 15:59
A munkavédelmi előadó olyan szakember, aki a munkavédelem területén segíti a vállalatokat és szervez...
laskainelli  |  2024.09.18 09:24
A hűtlenség a kapcsolatban hosszú időre megtörheti a bizalmat a két fél között. A bizalmat újra meg...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 28. szombat
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?