Pénzcentrum • 2013. április 25. 05:24
Gyomorforgató: egy friss felmérés szerint a munkahelyi konyhák veszélyesen piszkosak, az ott tanyázó baktériumok akár súlyos betegséget is okozhatnak.
Kevesen gondolnák, hogy komoly betegségeket kaphatunk el a munkahelyi étkezőben, konyhában - még azokban is, amik tisztának látszanak, és amiket napról-napra takarítanak. Egy felmérésben - amely az Initial Washroom Hygiene nevű, higiéniai minőségbiztosítással foglalkozó brit cég megbízásából készült - az étkezőkben rendkívül gyorsan szaporodnak és nagy számban mutatkoznak ürülékből származó - és komoly emésztőszervi megbetegedéseket okozó - kórokozók, baktériumok. A vizsgálat során 70 irodai konyhából vettek mintákat, különféle munkahelyeken. Az eredmény pedig igencsak elgondolkodtató.
Kiderült, hogy különösen veszélyesnek számítanak a közösen használt edényszárítók, a hűtőszekrények, a mikrohullámú sütők és a teáskannák. A vizsgálat kimutatta, hogy egy átlagos munkahelyi vízforraló fogantyúja negyvenszer annyi baktériumot tartalmaz, mint egy nyilvános WC ajtajának kilincse. Dr. Peter Barratt, a vizsgálatot végző cég egyik vezetője a Daily Mail című brit napilapnak elmondta, hogy a védekezésnek csak egyik eszköze a gyakori takarítás, fontos az is, hogy kézmosó csap, szappan, kézfertőtlenítő, törlőkendő is a dolgozók rendelkezésére álljon. A fertőzések terjedésének megelőzőséhez a leghatékonyabb fegyver a gyakori és alapos kézmosás."
A felmérés eredményei főként annak fényében meglepőek, hogy az EU minden országára, így hazánkra is szigorú munkahelyvédelmi előírások vonatkoznak. Ezek szerint például a munkahelyi étkező, vagy étkezésre alkalmas helyiség a munkahelytől elkülönítve saját konyhával, úgynevezett főzőkonyhával vagy a máshonnan hozott készétel melegítésére alkalmas melegítő konyhával üzemel. Kis létszámot foglalkoztató munkahelyeken pedig az étkező helyiségben az otthonról hozott étel melegítésére, a hűtőszekrény használatára, az étel tárolására is lehetőséget kell teremteni.
De a munkahelyvédelmi előírások szabályozzák a munkahelyi higiénia kérdését is. E szerint a munkáltató köteles biztosítani, hogy a munkahelyeket, a munkaeszközöket, illetve a felszereléseket és berendezéseket a higiénés követelményeknek megfelelően rendszeresen takarítsák és tisztítsák. Ennek keretében gondoskodnia kell:
- a rovarok és rágcsálók szükség szerinti irtásáról;
- a zárt téri munkahelyek rendszeres, a használatnak megfelelő gyakoriságban történő takarításáról.
JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
A kézmosás helyes módja nagyon fontos. A szappan önmagában az esetek többségében nem elegendő a csírák eltávolításához. Csupán a beszappanozás, dörzsölés, leöblítés és szárítás kombinációja hatásos, és az ezeket követő kézszárítás is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a csírák számát szignifikánsan csökkenteni tudjuk. A WHO a következő eljárást javasolja kézmosásnál:
- 1. Kezeit folyó vízzel nedvesítse meg.
- 2. Alaposan szappanozza be a kezét.
- 3. Ne felejtse el a szappan a kézfejen, a csuklón és az ujjak között is eldörzsölni.
- 4. Folyó vízzel, alaposan öblítse le.
- 5. A kéztörlést olyan törlőkendővel végezze, amelyet csak egyszer használ.
Tisztálkodó- és mellékhelyiségek
A munkavállalók részére mosdóhelyiséget - amennyiben lehetséges, úgy zuhanyozóhelyiséget - kell biztosítani, ha az általuk végzett tevékenység fajtája vagy egyéb egészségügyi ok ezt szükségessé teszi. Ha mosdóhelyiség kialakítására nincs szükség - mint az irodákban általában -, akkor a munkahely környezetében folyó vizes kézmosási, illetve mosdási lehetőséget kell biztosítani úgy, hogy a higiénés követelmények megtarthatók legyenek, és a kéz szárításához megfelelő eszköz vagy berendezés álljon rendelkezésre. De a munkavállalók részére a munkahelyek közelében elkülönített mellékhelyiségeket is kell biztosítani, elegendő számú WC-vel és kézmosóval, külön a férfiak és külön a nők részére.