Bírósági vita lett a nem fizetett járulékból - Kinek van igaza?

Pénzcentrum2010. január 6. 09:47

Az Európai Bíróságon kötött ki az adóhivatal és egy magyarországi társaság közti jogvita a külföldi fióktelepen foglalkoztatottak szakképzési hozzájárulásáról.


Nagy valószínűséggel a CIBA Speciality Chemicals Kft.-nek ad majd igazad az Európai Bíróság az APEH-hel szemben abban a jogvitában, amely a cég csehországi fióktelepén dolgozó munkavállalók után itthon nem fizetett szakképzési hozzájárulás miatt folyik - írja a Napi Gazdaság.

A társaság az alkalmazottak után a cseh szabályok szerint fizette - a szakképzési hozzájárulást is beleértve - a közterheket. A magyar adóhivatal még a 2003-2004-es időszakra vonatkozóan szabott ki bírságot a cégre, amit azzal indokolt, hogy a két állam közti kettős adóztatás elkerülő egyezmény nem vonatkozik a szakképzési hozzájárulásra, így a magyarországi vállalkozásnak meg kell fizetnie azt az ottani foglalkoztatottjai után is.

Végül bírósági vita lett az ügyből, a bíróság pedig kikérte az Európai Bíróság (EB) véleményét arról, hogy az APEH-álláspont sérti-e az uniós szabad letelepedési jogot. Az EB egyik főtanácsnoka független véleményében kifejtette, hogy a szakképzési hozzájárulás speciális adónak tekinthető, így vonatkozik rá az említett államközi egyezmény. A bíróság döntései az esetek többségében figyelembe veszik a főtanácsnok véleményét.

Az üggyel kapcsolatban a lap megjegyezte, hogy hozzájárulás és annak felhasználása közvetlen kapcsolatban áll. A Csehországban foglalkoztatott alkalmazott és munkaadója pedig nem élvezhetné a magyarországi szakképzés támogatásából származó előnyöket, így a céget hátrányos megkülönböztetés éri, ha a magyarországi járulékot is meg kell fizetnie.

Címkék: