Változik a Munka törvénykönyve: eltűnik a szocialista időkből ránkmaradt...

Pénzcentrum2009. március 30. 08:15

A Munka törvénykönyvéről (Mt.) szóló 1992. évi XXII. törvény 175. paragrafusának két bekezdése alkotmányellenes, ezért azokat 2009. december 31-i hatállyal megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab).

Az érintett szabály alapján a legfeljebb 10 főfoglalkozású munkavállalót foglalkoztató magánszemély munkáltató a munkavállalónak okozott kárért (szemben a munkáltató objektív kárfelelősségével) csupán vétkessége esetén felel.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint - nem vitatva, hogy a foglalkoztatotti létszám bizonyos szempontból mutatja a munkáltató gazdasági erejét - önmagában ennek alapján a munkáltató gazdasági helyzete, teljesítőképessége, pénzügyi helyzete nem ítélhető meg; ugyanígy nem függ a munkáltató cégformájától fizető- vagy teljesítőképessége.

A határozat indokolása szerint a magánmunkáltató fogalma ("maszek") alighanem a szocialista jogból maradt fenn, ahol a magánmunkáltató alkalmazotti létszáma korlátozva volt. A bírók szerint nincs ésszerű alkotmányos indoka a munkáltatók közötti különbségtételnek. A testület határozata szerint a megsemmisítés év végi időpontja megfelelő időt biztosít a munkáltatók számára a megváltozott jogi helyzethez való alkalmazkodásra.

Címkék: