Munkaadók, figyelem! Változnak a járulékszabályok!

Pénzcentrum2009. január 28. 08:30

Januártól könnyebb lett a munkaadói járulék és a szakképzési hozzájárulás kiszámítása, azokat ugyanis egyszerűen a társadalombiztosítási járulék alapjára vetítették - írja a Napi Gazdaság.

Míg korábban a munkaadói járulékot csak az adóköteles természetbeni juttatások nettó értéke után kellett megfizetni, addig idén már az adóval emelt összeg lesz a járulékalap. Ezzel szemben csak azon - egyéb megbízásból származó - jövedelem után kell munkaadói járulékot és szakképzési hozzájárulást fizetni, amely biztosítási jogviszonyt eredményeztet, vagyis eléri legalább a minimálbér 30 százalékát.

A főállású társas vállalkozóknál is meg kell fizetni a szakképzési hozzájárulást a minimálbér összege után. A munkavállalók után fizetendő járulékot és szakképzési hozzájárulást egyaránt a dupla járulékalap szerint kell kiszámítani - kivéve ha a munkáltató nyilatkozik, hogy nem tud dupla minimálbért fizetni.

A Start-kártyás pályakezdőket foglalkoztatók ugyanakkor jól járnak a változásokkal, hiszen itt a járulékkedvezményeket figyelembe vége kell megállapítani a munkaadói járulékot és a szakképzési hozzájárulást.

Címkék: