Segítünk elhelyezkedni a középkorú munkavállalóknak!

Pénzcentrum
2009. január 7. 13:00

Recesszióban munkát találni igen nehéz, ez nem újdonság. Szakértők szerint viszont a nehéz időkben felértékelődik a középkorú munkavállalók tapasztalata és sokoldalúsága a kezdő fiatal kollégák lelkesedésével szemben.

A munkaadók előszeretettel alkalmaznak fiatal, frissen végzett munkaerőt, elsősorban anyagi okokból, de többnyire a rugalmasságuk és könnyű kezelhetőségük miatt is. A nehéz idők azonban szakértelmet igényelnek a túléléshez, márpedig ehhez tapasztalt munkavállaló kell, aki nem csak az adott szakterületeten szerzett már tapasztalatot, de sokoldalú ismereteivel esetleg több ponton is helyt tud állni a cégben. Persze olyan helyzetben, amikor a munkahelyek ezrei szűnnek meg havonta nem könnyű megtalálni a megfelelő helyet, ezért igyekszünk segítséget nyújtani a középkorúaknak, hogy minél jobb esélyekkel induljanak a tökéletes állásért vívott harcban.

Az önéletrajzot napra készen kell tartani!

Elsőre triviálisnak tűnhet, pedig valójában nem az. Nem elegendő az eddigi munkahelyek szisztematikus felsorolását benyújtani egy papíron, de számot kell adnunk az elvégzett munkákról és - ami a legfontosabb - a megszerzett képességekről. Legyen szó vezetői rutinról, egy szoftver működésének elsajátításáról, vagy egy hobbiból megtanult skandináv nyelvről a munkaadók szeretik tudni, mennyire sokoldalú a leendő dolgozójuk. Ugyanezen okból ne várjunk arra, amíg a cégünk elküld egy tréningre, igyekezzünk magunk is minél több tudást felszívni az évek során, ki tudja, mikor válik hasznunkra.

Keressen sokoldalúságot igénylő állásokat!

Amikor felülről igen korlátos a létszám, felértékelődik az olyan emberek értéke, akik több területen is jártasak, azokkal szemben akik egész karrierjük során csak egy képességüket aknázták ki. Bármely szoros költségvetéssel dolgozó cég szívesebben fizet ki másfélszeres bért valakinek, aki ért a pénzügyekhez és a projekt menedzsmenthez is, mint hogy ezt a két munkakört két külön emberrel töltsék be.

Használja ki a kapcsolati tőkéjét!

Az évek során minden bizonnyal széleskörű személyes és üzleti kapcsolati hálót alakított ki maga körül. Ha új munka után néz, ne szégyellje használni ezeket a kapcsolatait. Egy-két évtizednyi munka már komoly ismertséget és elismerést képes hozni, márpedig az ebben rejlő lehetőségeket hiba lenne nem kihasználni. Ha elmondja a vágyait néhány embernek és ők is elmondják néhány embernek, rövid időn belül több száz ember keres majd Önnek munkát.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az internet jóbarát!

A mostani az első olyan komoly válság, amikor a munkavállalók igénybe tudják venni az internetet is, hogy minél jobb munkahelyet találjanak maguknak. Nem elég azonban feliratkozni néhány álláskereső oldalra és várni, hogy a nagy cégek meglelik az adatbázisban az önéletrajzunkat. A nagy, általános oldalakon általában a 10-20 év tapasztalatnál jóval kevesebbet igénylő - éppen ezért jóval kevesebbet is kínáló - állásokat lehet találni. Ehelyett keressen inkább szakmaspecifikus állást hirdető honlapokat, fórumokat. Ezeken az oldalakon nagyságrendekkel megnőnek az esélyei, hogy belefusson a megfelelő munkába.

Legyen rugalmas!

Le sem lehet tagadni: válság van. Márpedig a szűkülő munkaerőpiacon nő a versenyzők, konkurensek száma, így fel kell készülnie arra, hogy esetleg az előző munkahelyéhez képest rosszabb ajánlatot kap. Persze ha rendelkezik elég rugalmassággal, akár jól is elsülhet a munkahely-váltás. Ha már ugorni kell, ugorjon nagyot: gondolja végig, nem érdemes-e elköltöznie egy jobb állás reményében. Vagy egy teljes idős állás helyett két félállást vállalnia. Esetleg határozott idejű szerződéses munkát vállalnia arra az időre, amíg a vihetfelhők elvonulnak a munkaerőpiac fölül. Ne feledje: ha sok az eszkimó és kevés a fóka, az nem marad éhen, aki a minden lehetséges megoldást megfontol a gazdag zsákmány reményében.

Vissza a főoldalra.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?