További öt évvel kellene emelni a nyugdíjkorhatárt?

Pénzcentrum
2007. szeptember 25. 13:00

Egy tegnap megjelent tanulmány arra figyelmeztet, hogy az iparosodott országok lakosságának elöregedése komoly munkaerőhiányhoz és a munkabérek jelentős növekedéséhez vezethet, ha a vállalatoknak nem sikerül a képzett, tapasztalatokkal rendelkező, de nyugdíj előtt álló munkavállalókat maradásra bírnia.

A Towers Perrin által készített tanulmány szerint a világ legfejlettebb gazdasági hatalmait tömörítő G7 államaiban 2016-ra az 50 éven felüliek aránya a lakosság 39 százalékára rúg majd, szemben az 1996-ban jellemző 30 százalékos aránnyal. A társadalom elöregedésével párhuzamosan a munkaképes korúak (15-49 éves korosztály) arány 45 százalékra zsugorodik.

A jelenség a szakértők szerint komoly hiányhoz vezethet a szakképzett munkaerő piacán, mely minden bizonnyal erős nyomást fog gyakorolni a munkabérekre, így a bérjellegű költségek tetemes növekedésére számíthatnak a fiatalokat előnyben részesítő vállalkozások.

A bérek növekedése azonban csak az egyik okozat, ennél jelentősebb problémát jelent, hogy a társadalom elöregedése együtt jár a várható életkor folyamatos hosszabbodásával. 1980-ban egy 65 éves férfi várhatóan 13-15 évet élt nyugdíjazása után, 2001-re azonban a nyugdíjazáskor várható életkor további 2-3 évvel kitolódott.

Ez jelentős megterhelést jelent a fejlett országok társadalombiztosítási rendszerében, a probléma egyetlen lehetséges megoldását a nyugdíjban töltött évek lerövidítése jelenti. A szakértők szerint a rendszer fenntarthatóságához arra kellene rábírni a nyugdíjkorhatáron állókat, hogy legalább öt esztendővel hosszabbítsák meg az aktívan töltött időt.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A társadalom elöregedése legérzékenyebben az alacsonynak mondható, 60 éves nyugdíjkorhatárral rendelkező Japánt, illetve Olaszországot érinti. Japánban az 50 és 64 év közötti munkavállalók aránya eléri a 72 százalékot. A társadalombiztosítási rendszer fenntarthatóságát tekintve pedig az sem jelent örömhírt, hogy a japán munkavállalók élnek a legtovább.

Az 50 és 64 év közöttiek aránya az Egyesült Királyságban, Kanadában, Németországban és az Egyesült Államokban is magas, 60 százalék körüli. De míg ezekben az országokban gyarapodik a munkaképes lakosság, addig Japánban ezen a fronton is zsugorodás tapasztalható.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részvén...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17