6 °C Budapest

Turizmus: szélesebb bázison a növekedés

Pénzcentrum
2005. április 11. 09:00

A kereskedelmi szálláshelyek külföldi vendégeinek forgalma jelentősen, a belföldi vendégek forgalma kisebb mértékben élénkült az előző év azonos időszakához viszonyítva - állítja a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az elmúlt évi tendenciák annyiban változtak, hogy a növekedés az első két hónapban nem kizárólag Budapestre és a szállodákra kontcentrálódott.


Külföldi vendégforgalom: 20% körüli növekedés

2005. január-februárban a kereskedelmi szálláshelyekre 275 ezer külföldi vendég érkezett, akik 786 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Akülföldivendég-forgalom nagymértékben fellendült, a vendégek száma 22, az éjszakák száma 17%-kal nőtt. Az Európai Unió országaiból érkezett a külföldi vendégek 70%-a.

Az egyes szállástípusokba irányuló külföldi forgalmat eltérő tendenciák jellemezték a vizsgált időszakban. A szállodák forgalma összességében az átlagos kereskedelmi szálláshelyi értéket meghaladóan emelkedett, a fellendülés azonban nem érintette a kétcsillagos szállodákat. A gyógyszállodákban 18%-kal több külföldi vendég 9%-kal több éjszakát töltött el, mint 2004 azonos időszakában. A többi szállástípus közül a panziókat, a turista- és ifjúsági szállókat erőteljes fellendülés, az üdülőházakat és kempingeket a vendégéjszakák száma alapján jelentős visszaesése jellemezte.

Az elmúlt három évben az idegenforgalom devizabevételei évente átlagosan kb. 10%-kal csökkentek.

Belföldi vendégek: szerény bővülés

2005 január-februárjában a kereskedelmi szálláshelyek 331 ezer belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma megközelítette a 746 ezret. A vendégek száma 5, a vendégéjszakák száma 1%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A külföldi forgalomhoz hasonlóan a szállodai forgalom nagyobb mértékben emelkedett az átlagosnál, 9%-os volt a vendégek, illetve 4%-os a vendégéjszakák számának a növekedése. A többi szállástípusban - a panziók kivételével - a belföldi forgalom csökkent.

32%-os szobakihasználtság

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szállodák átlagosan 32%-os szobakihasználtsággal működtek, ami 1 százalékponttal volt magasabb az előző év azonos időszakinál.

18%-kal emelkedtek a bevételek

Január-februárban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 21 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 18%-kal volt több, mint 2004 azonos időszakában. Ezen belül a szállásdíjbevétel 17, a szállás-helyi vendéglátás 10, az egyéb szolgáltatások bevétele 30%-kal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztóiár-indexe január-februárban 7%-os növekedést jelez.

A Ferihegyi repülőtér külföldi forgalmában 41, magyar forgalmában 17%-os növekedés volt az előző év azonos időszakához képest.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.10.14 09:55
Az önmagunkkal való őszinte szembenézés fontos része a személyes fejlődésnek. Először talán nem esik...
hrdoktor  |  2024.10.14 09:55
A munkahelyi teljesítményünket is jelentősen ronthatják az egyik leggyakoribb szembetegség, a heveny...
perfekt  |  2024.09.30 14:40
Ha gazdaságtudományi diplomával rendelkezel, és érdekel a mérlegképes könyvelői szakma, a Perfektnél...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?