13 °C Budapest

Csökkenő olajár és erősödő forint mérsékli a termelői árakat

Pénzcentrum
2005. január 5. 09:00

A termelőiár-index novemberben az előző hónaphoz viszonyítva 0.2%-kal csökkent, és 2.1%-kal haladta meg a 12 hónappal korábbi szintet. Az éves árnövekedés dinamikája ezzel mérséklődött. Az ipar belföldi értékesítésének árszintje 2004. novemberben az előző hónapinál 0.1%-kal volt alacsonyabb, gyakorlatilag nem változott. Az exportárak októberhez képest 0.3%-kal csökkentek.

A belföldi értékesítésen belül a legmagasabb havi áremelkedést (1.7%) a gumi-, műanyag termék gyártásában mérte a KSH. A kőolaj világpiaci árának októberi rekord árszintjét követően novemberben a nyersolaj és primertermékek területén jelentős áresés érvényesült. Hatására a hazai vegyipari ágazatok árszintje átlagosan 0.4%-kal lett alacsonyabb. Míg a hazai kőolaj-feldolgozásban közel 3%-kal csökkentek az árak, a másik két vegyipari ágazatban még az előző hónapok magasabb nyersanyagárai tükröződtek.

A belföldi értékesítés közel 27%-át képviselő élelmiszer-ágazatot is mérséklődő árak jellemezték, az árak ott átlagosan 0.3%-kal csökkentek. A kohászati ágazatokban megállt a korábbi hónapokra jellemző markáns árnövekedés, és az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 0.3%-kal alacsonyabb árszint alakult ki. A belföldi értékesítés több mint egyötödét képviselő, szabályozott áras villamosenergia-, gáz-, gőz- vízellátás árszintjének minimális (0.1%-os) emelkedését önkormányzati hatáskörbe tartozó fűtésihődíj- és melegvízdíj-emelés okozta.

A forintban mért exportértékesítési árak alakulását novemberben is döntően a forintárfolyam alakulása határozta meg. 12 havi összehasonlításban az áresés 2.3%-os. A forint novemberi árfolyama 2003 novemberéhez képest az euróval szemben 5.4%-kal, a dollárral szemben 14.8%-kal erősödött. Az export 70%-át reprezentáló gépipari ágazatok kiviteli árai forintban kifejezve az előző év novemberéhez mérten 5.2%-kal csökkentek.


Az adatokban tehát egyértelműen tükröződik a világpiaci olajár csökkenése, emellett más területeken is érdemben érződik az árnövekedés lassulása. Az erősödő forint kedvezőtlen hatását az adatok szerint az exportálók jelentős része nem tudta semlegesíteni, változatlan devizában számított árak mellett a forintárak a felértékelődés mértékével csökkentek a gépiparban.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.10.14 09:55
Az önmagunkkal való őszinte szembenézés fontos része a személyes fejlődésnek. Először talán nem esik...
hrdoktor  |  2024.10.14 09:55
A munkahelyi teljesítményünket is jelentősen ronthatják az egyik leggyakoribb szembetegség, a heveny...
perfekt  |  2024.09.30 14:40
Ha gazdaságtudományi diplomával rendelkezel, és érdekel a mérlegképes könyvelői szakma, a Perfektnél...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?