Ismét elfogadja a Kárpótlási jegyeket az ÁPV Rt. (2. - Az AH esetében is?)

Pénzcentrum
2004. május 5. 08:34

A múlt héten meghirdetett 10 agrártársaság privatizációja során ismét lehet Kárpótlási jegyekkel fizetni az ÁPV Rt.-nek az ellenérték 10%-áig - írja a Napi. Az említett társaságok felkínált részvényeinek a névértéke összesen 18.5 mrd Ft, melynek a 10%-a jóval több, mint amekkora értékű Kárpótlási jegy még a piacon lehet. Ezeket a speciális értékpapírokat egyébként 1,742 Ft-os

A múlt héten meghirdetett 10 agrártársaság privatizációja során ismét lehet Kárpótlási jegyekkel fizetni az ÁPV Rt.-nek az ellenérték 10%-áig - írja a Napi.

Az említett társaságok felkínált részvényeinek a névértéke összesen 18.5 mrd Ft, melynek a 10%-a jóval több, mint amekkora értékű Kárpótlási jegy még a piacon lehet. Ezeket a speciális értékpapírokat egyébként 1,742 Ft-os árfolyamon fogadja el az ÁPV Rt.

Amennyiben a jegyekből származó privatizációs bevétel a 10 agrárcég eladása után is 10% alatt marad, akkor valószínűleh az AH privatizáció során is lehet majd fizetni ezekkel a papírokkal.

A Legfelsőbb Bíróság korábbi határozata szerint a 10%-os korlát nem az egyes privatizációk esetében külön-külön, hanem összevontan érvényes. A legutóbbi privatizációs tranzakciónál (FHB) ugyanakkor még nem fogadta el az ÁPV ezeket a speciális értékpapírokat. Lehet, hogy akkor még a bűvös 10% felett volt a privatizációs bevételeken belül a kárpótlási jegy aránya, s csak a MOL tranzakciót követően esett 10% alá. Ennél azonban valószínűbb, hogy a kárpótlási jegyek letéti örzésének a megoldatlansága miatt volt kénytelen az ÁPV meghirdetni, hogy ismét elfogadja a kárpótlási jegyeket.

A kárpótlási jegyek letéti örzését végző, s a szerződést felmondó SBB Solution Rt. némi külső nyomásra hajlandó volt július 15-ig meghosszabbítani az elszámolás alapját képező letéti örzést. A dátum most már némileg érthetőnek tűnik: az állami gazdaságok privatizációjának a határdeje június közepe. A kép lassan összeáll: a jegyekkel kapcsolatos megoldhatatlan jogi helyzetet úgy próbálja megoldani az állam, ahogy kell: a kárpótlási jegyek 1742 Ft-os árfolyamon történő elfogadásával. Mindezt úgy, hogy a felkínált vagyon megfelelő nagyságú, s a kárpótlási jegyet pedig készpénz helyett fogadják el.

A hír hatására valószínűleg ismét meglódul a Kárpótlási jegyek forgalma és árfolyama a tőzsdén az elkövetkező időszakban, hiszen a nyertes pályázónak érdemes a jelenlegi, 1,000 Ft körüli árfolyamon vásárolnia, melyet 1,742 Ft-on számít be a privatizációs szervezet.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?