19 °C Budapest
Kép fiatal pár beszélget a hitelügyintézővel. Férfi ügyfél és a pénzügyi tanácsadó kezet ráznak.

Kígyóznak a sorok a magyar bankokban, mindenki ilyen hitelt akar: mit tudhatnak ennyien?

2024. október 11. 09:44

Azt már eddig is láttuk, hogy elsősorban a hitelösszeg emelkedése fűti a magyar lakáshitelpiacot, hiszen egy év alatt a másfélszeresére, 19 millióra nőtt a lakáshitelek átlagos összege. Most azt is megtudtuk, hogy a hitelfedezeti arány (LTV) is emelkedik, tehát ugyanolyan értékű lakásra is egyre nagyobb összeget vesznek fel a magyarok. Szerepe van ebben a CSOK Plusz hitel és a 10%-os önerő év eleji bevezetésének is, de önmagukban nem adnak elégséges magyarázatot. Általánosabb jelenség az LTV növekedése: a két évvel ezelőtti 50% környékéről átlagosan 60% közelébe emelkedett mára, és az MNB várható adósságfék-kiengedése nyomán további emelkedésre van kilátás e fontos kockázati mutatóban- derül ki a Portfolio cikkéből. 

A jegybank adósságfékszabályai 2015 óta az ingatlanfedezet 80%-ában maximálják a jelzáloghitelek felvehető összegét, 2024. január 1-je óta viszont a 41 év alatti első lakásvásárlókra 90%-os felső korlát vonatkozik a 64/2023. (XII. 15.) MNB-rendelet értelmében, vagyis az általános 20% helyett ők akár 10%-os önerővel juthatnak lakáshitelhez.

Csütörtökön tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az újonnan kihelyezett jelzáloghitelek hitelfedezeti mutatójára (HFM, angolul loan-to-value, vagyis LTV) vonatkozó statisztikáit a második negyedév egyes hónapjairól. Kiderült: január óta valóban egyre többen vesznek fel 20% alatti önerővel hitelt, a júniusban szerződött jelzáloghitelek esetében például már volumen alapján 4,7%, darabszám alapján 3,1% volt a 80% feletti LTV-s hitelek aránya.

Jelenleg a CIB Banknál, az Erste Banknál, a K&H Banknál, az MBH Banknál, az OTP Banknál, a Raiffeisen Banknál és az UniCredit Banknál érhető el 10%-os önerő mellett lakáshitel – árulta el megkeresésünkre a Bankmonitor. A cikkeikben az idei évben kalkulációt végzők 47%-a állította be, hogy megfelel a 10% önerőre vonatkozó előírásnak, és a kalkulációt végzők 13-15%-a kalkulál náluk 80% körüli, vagy azt meghaladó LTV mellett. Az MNB adatai szerint a főadós életkorát tekintve volumen alapján 66%, darabszám szerint 60% a 40 év alattiak aránya az új jelzáloghitelek piacán.

Közülük azok juthatnak jelenleg akár 10%-os önerővel lakáshitelhez, akiknek még nem volt 50%-ot elérő lakástulajdoni hányaduk. A 10%-os önerőnek a gyakorlatban egyéb feltételei is vannak a bankoknál – jelezte nekünk a Bankmonitor. Például

  • van, ahol csak támogatott hitel, illetve támogatott hitel mellé igényelt piaci lakáshitel esetén érhető el ez a lehetőség.
  • van, ahol szigorúbb, hosszabb munkaviszonyt várnak el az igénylőtől.
  • van, ahol az összes adóstárs esetén megvizsgálják a jogszabályi feltételek teljesülését (azoknál is, akik nem szereznek tulajdonjogot).
  • van, ahol csak meghatározott településkör esetén működhet az alacsonyabb önerő, például az alacsonyabb hitelbiztosítéki értékű (HBÉ) ingatlanokkal rendelkező, kevésbé frekventált településeket kizárják.

Könnyítő lehetőségként ugyanakkor a jövőre szigorodó babaváró hitel is rendelkezésre áll, ez igen népszerű a családok körében az önerő kiegészítésére.

A CSOK Plusznak is van szerepe, de nem kizárólagos

Fenti ábráinkon már látható volt, hogy nem a 20% alatti önerővel felvett lakáshitelek megjelenése az egyetlen, amely érdemi változást jelent a jelzáloghitelek piacán az LTV szempontjából. Jól láthatóan emelkedik a teljes piac átlagos LTV-je is, amit biztosan nem magyaráz önmagában az akár 10%-os önerő megjelenése. Az év eleje két további éles változást hozott.

40% alatti szintről 60% fölé emelkedett a CSOK-kal felvett támogatott hitelek átlagos LTV-je, amit a CSOK Plusz január 1-jei bevezetése magyaráz: ezeket a kormány eddigi közlései alapján átlagosan 25 millió forint feletti összeggel veszik fel a családok, ami magasabb a teljes piac 19 milliós átlagánál, 55% feletti szintről 35% környékére csökkent a CSOK mellé felvett piaci hitelek LTV-je, ami feltehetően annak a következménye, hogy ilyet döntően a preferált kistelepülésen élők vesznek igénybe piaci hitelként a falusi CSOK mellé felvett CSOK-hitelük kiegészítésére.

E két tényező közül a CSOK Plusz előretörése a jóval erőteljesebb tényező. A támogatott hitelek aránya 25% környékén stabilizálódott az utóbbi hónapokban, ezen belül a CSOK Pluszból fennállása első nyolc hónapja alatt mintegy 200 milliárd forintot vettek fel a családok, így teljesülhet az év egészére sokak által jelzett 300 milliárd forintos kihelyezés. 

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hosszabb távú trendként a tisztán piaci kamatozású lakáshitelek LTV-je is emelkedett, két év alatt 50% környékéről 58%-ra.

Nincs vége a folyamatnak

Hogy nemcsak az egyedi tényezők hatására, hanem szélesebb körű trendként is emelkedik az új lakáshitelek átlagos LTV-je, abban nyilvánvalóan szerepe van annak az utóbbi két évben, hogy az alacsonyabb piaci kamatoknak és a növekvő nominális béreknek köszönhetően javult a háztartások hitelezhetősége,

magyarán ugyanolyan nominális jövedelem mellett is nagyobb nominális hitelösszeget engedhetnek meg maguknak a hitelfelvevők, ráadásul a felvehető adósság nagysága szempontjából sorsdöntő jövedelem is emelkedett, mégpedig jellemzően a lakásárak nominális változásánál magasabb mértékben, legalábbis az utóbbi két évben.

Úgy tűnik, nem ér véget az emelkedő trend, legalábbis amíg a jegybank ebben nem lát kockázatot. Jelenleg nem lát a jegybank túlzott lakossági eladósodást, épp ellenkezőleg: az adósságfék-szabályok lazítását tervezi az új építésű lakások (pontosabban a praktikusan rájuk és az energetikai korszerűsítésekre felvett zöld lakáshitelek) esetében, erre Banai Ádám ügyvezető igazgató már a Portfolio szeptemberi 17-ei Future of Finance 2024 konferenciáján tett utalást, Matolcsy György jegybankelnök pedig többek között vélhetően szintén erre utalt múlt heti könyvbemutatóján.

Fenti ábránkon látszik, hogy az építéseknél 51%, az új építésű lakások vásárlásai során 60% körül van az LTV a legutóbbi, júniusi adatok szerint. Könnyen elképzelhető, hogy ez a két szám tovább fog nőni, ugyanis piaci forrásaink szerint az új építésű lakásokra felvett zöld lakáshitelekre fogja kiterjeszteni az MNB a 10%-os önerő lehetőségét, vagyis az akár 90%-os LTV-korlátot.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. október 11. 09:06
Mozaikadásunkban vendégek és gazdaságok előzik egymást, valamint rettegjük az állami segítséget. Ven...
KonyhaKontrolling  |  2024. október 11. 07:43
Gyakran hallott pénzügyi tudatossági tipp, hogy a fizetésed megérkezése után elsőként a megtakarítás...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 11. 07:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
MEDIA1  |  2024. október 10. 23:51
Alábecsülik a magazinhirdetéseket. Ez olvasható ki a ma elérhető legátfogóbb kutatásból, amely rávil...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 11. péntek
Brigitta, Gitta
41. hét
Október 11.
Az előbújás napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?