17 °C Budapest
Fiatal férj és feleség számológépet használó laptop számítógép kezelni pénzügyek kiszámítani számlák adó beszélgetés csinál papírmunka együtt ülnek otthon asztalnál megvitatják családi jelzáloghitel hitel pénz kifizetés tervezés költségvetés

Kevesek kiváltsága lesz az 5%-os lakáshitel? Minden banki ügyfélnek fájhat a kormány új THM-plafonja

2024. szeptember 23. 15:58

Nem túlzottan új, de új formában tálalt ötlettel segítené a kormány, hogy még többen juthassanak lakáshitelhez. A bankok felé megfeogalmazott kérés az, hogy a THM legyen felfeljebb 5 százalék, de a szakértők szeront nem biztos, hogy jól sülne el. Palkó István, a Portfolio elemzője szerint nemzetgazdaságilag is indokolatlan a lépés. Sándorfi Balázs, a Bankmonitor ügyvezetője szerint pedig a bankoknak valahol be kell hozniuk a kiesett profitot, és ennek az ügyfelek lehetnek a kárvallottjai.

Kimondottan különös kéréssel fordult Nagy Márton a bankszektor képviselőihez néhány nappal ezelőtt: a Bankszövetség egyik rendezvényén arra kérte a bankszektort, hogy rövid időn belül szorítsák le a lakáshitelek THM-jét öt százalékra. A kéréshez nem társított dátumot, de az elemzők úgy tippelnek, a kormány januártól készülhet a szabály bevezetésére.

A Portfolio vezető pénzügyi elemzője, Palkó István szerint bár a civil szektorban nagy népszerűsége lenne, a hitelpiac jelenleg nem szorul beindításra, ugyanis a csúcs közelében várható a lakáshitelek kihelyezése a 2024-es évben, emellett a nemzetgazdaságnak sem tenne jót, ha a kormány most ezt bevezetné. A Pénzcentrum Sándorfi Balázst, a Bankmonitor elemzőjét is szakértésre kérte: hogy mit mondott, azt lentebb elolvashatod a cikkben.

Hol mekkora most a kamat?

Csütörtökön Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy rendezvényen szólalt fel, ahol egy kérést fogalmazott meg: nevezetesen azt, hogy a bankok vigyék le legfeljebb öt százalékra a teljes hiteldíj-mutatót, rövid és közismert nevén a THM-et a lakáshitelek esetén.

A bejelentés kapcsán mi is megnéztük, milyen kamatokat találhatunk most a piacon. Mint gyors gyűjtésünkből kiderült, a bankok jelenlegi ajánlataiban még bőven a kért 5 százalék felett van a THM, de ezen nincs is mit csodálkozni, ha a most nyáron véget ért kamatplafonra gondolunk. Az ajánlatokat a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorával néztük meg.

Nem a legjobb ötlet most csinálni

Palkó István még csütörtökön, a bejelentés napján úgy nyilatkozott a Portfolio Checklist podcastjának, hogy szerinte a kormány egy teljesen új korszakot nyitna a hitelezésben, ha a tervet valóban végigvinné.

Teljesen új helyzetet teremtene a lakáshitelezésben, ha a THM öt százalék alá csökkenne. Azt jelentené, hogy lesznek olyanok, akik ezzel a THM-szinttel képesek lakáshitelt felvenni, és lesznek, akik nem. És még a hitelt felvenni képtelenek között is lesznek majd olyanok, akik nem férnek bele ebbe az önkéntes banki vállalásba, ők drágábban fognak lakáshitelhez jutni, persze a miniszter nem feltétlenül ezt a megoldást várja majd el a bankoktól. De olyanok is lesznek, akik egyszerűen kiesnek a lakáshitelezésből. A bankok úgy működnek, hogy kockázati alapon szeretnek árazni, és jövedelem alapján fognak terméket nyújtani az ügyfélnek. A logika szerint az alacsony jövedelműek kieshetnek a lakáshitelezésből

- fogalmazott Palkó István. Azt is hozzátette, hogy szerinte jelenleg is viszonylag olcsón juthatunk lakáshitelhez.

A kamat most 6,3 százalékpont környékén van, a THM pedig néhány tizednyi százalékponttal magasabb ennél. Ezek az értékek gyakorlatilag az év eleje óta be vannak fagyasztva, 2024 eleje óta ezekkel a feltételekkel vásárolhatunk lakást, és alkudni sem igen lehetséges belőle. Viszont sokkal drágább hitelek sincsenek, eléggé összeszűkült a lakáshitelek mezőnye

- folytatta az elemző a számok nyelvén. Arra is kitért: szerinte gazdaságilag nem lenne okos ötlet most ennyire belenyúlni a hitelezésbe.

Banki szempontból természetesen a jövedelmezőség a kérdés, nem a hitelpiac beindítása. Azt kell látni, hogy a lakáshitelezés most dübörög az országban, bőven ezer milliárd forint felett lesz az éves lakáshitel-kihelyezés. Az a kérdés, hogy a kormánynak mi a célja az intézkedéssel: az alacsony kamatú hitelnek természetesen fognak sokan örülni - amennyiben beleesnek majd a feltételekbe - a nemzetgazdaság szempontjából viszont nem tűnik most a legokosabb lépésnek az alacsony kamatú lakáshiteleket erőltetni

- mondta még erről Palkó István.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem újdonság a THM-plafon

A bejelentés kapcsán csak kevesen jegyezték azt meg, hogy a lakáshitelezés élénkítése érdekében a kormány még tavaly ősszel bevezetett egy THM-plafont. Ebben a kormány arra kérte a bankokat, hogy egy bizonyos szint alatt tartja a hitelek teljes hiteldíját, és az intézkedés csak a nyáron ért véget.

Az ötlet tehát nem új, és Sándorfi Balázs, a Bankmonitor ügyvezetője szerint bizony volt is pozitív hatása a lakáshitelek piacára.

Volt élénkítő hatása, egy csökkenő kamattrendet gyorsított fel az intézkedés és vitte be olyan szintre a lakáshitel kamatot, mely érdemben hatott a hitelkeresletre. Fontos megjegyezni, hogy ugyan szűkült a bankok lakáshitel kínálati kamatsávja, de érdemben voltak ajánlatok a THM plafon alatt is. Ugyan az előző THM plafon 2024 június végén "kifutott" (eddig kérte a bankokat a kormányzat a 7,3%-os THM fenntartását) ma is még számos banki ajánlat van ezen küszöbérték alatt. A lakáshitelezés volumene rekord közeli értéket mutat, sőt rekordon van, ha az MNB zöldhitel programjának a koncentrált, egyszeri keresletnövelő hatásával nem számolunk

- mondta Sándorfi Balázs a Pénzcentrum kérdésére. Elmondta még, hogy szerinte az öt százalékos THM-plafon nagy nehézséget okozna a bankszektornak, ráadásul azt sem lehet feltétlenül kimondani, hogy a rendszer igazságosságra törekedne.

Jelenlegi megértésünk szerint rendkívül nehéz helyzetet teremtene a bankok számára, ha az 5%-os THM-et minden lakáshiteligénylőnek oda kellene adniuk. (2024 január elején és most a BIRS, a bankok kamatköltsége azonos szinten - 5,9% - van, miközben akkor 7,3% volt a kezdeményezett THM plafon, most 5% lenne. Azonos költségszint mellett 2,3%-kal olcsóbb hitel nagy feszültséget szülhetne a hitelezésben, hiszen ez 10 évre rögzítetten jelentene számottevő veszteséget minden hitelszerződésen). Mindebből adódóan sokkal valószínűbb az az értesülés, miszerint az 5%-os THM csak a fiatalok első lakást vásárlást érintő zöld hiteleit érintené, azaz a teljes lakáshitelezési piac egy nagyon szűk szegmensét

- fogalmazott a Bankmonitor szakértője. Végezetül arra voltunk kíváncsiak, hogy a bankok vajon áthárítják-e az ügyfelekre azt a mínuszt, amit a THM-plafon esetleges bevezetésével kellene leírniuk.

Mint minden gazdálkodó szervezet, a bankok profitorientált intézmények. A profitábilis működés a stabilitás (értsd a betétek biztonságát is) egyik elsődleges feltétele. Ebből a szempontból csak akkor nem hárítják át más termékeken keresztül a fogyasztókra a költségek növekedését, ha az általuk elért profit "túl magas", alacsonyabb profitszinttel is jól tudnak működni

- zárta gondolatait Sándorfi Balázs.

 

Create your own user feedback survey

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 23. 14:10
Drasztikus módon juttatták kifejezésre nemtetszésüket.
MNB Intézet  |  2024. szeptember 23. 10:19
Mit gondolnak az emberek a mesterséges intelligenciáról? Félnek tőle, vagy szeretik? A BIS friss tan...
Holdblog  |  2024. szeptember 22. 08:07
A legrégebbi, forgalomban lévő pénznemek. Azt sokan tudják, hogy forint nevű pénznemek a középkori M...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 20. 21:24
Vettem ma megint MARA-t 15 dollárért, jelentős mennyiséget a meglévőhöz képest, a gyors meggazdagodá...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 23. hétfő
Tekla
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?