24 °C Budapest
Nő takarít egy porszívóval.

Itt a 2024-es nagy porszívó teszt: hihetetlen, mekkora különbségek vannak a berendezések között

2024. szeptember 18. 06:30

Ha porszívó, akkor ma már nem annyira egyértelmű, hogy ki, mire gondol. Hiszen a hagyományos porszívóktól, a vezeték nélküli állóporszívókon át egészen a robotporszívókig, sőt, felmosós robotporszívókig, nagyon sokféle termék közül válogathatunk. A Tudatos Vásárlók Egyesülete minden évben teszteli a különböző típusokat. Idén a hagyományos vezetékes porszívókkal kezdték a sort. A termékteszt eredményei segítenek kideríteni, melyik porszívóra számíthatunk leginkább különböző szempontok szerint.

Nemzetközi együttműttműködésben a Tudatos Vásárlók Egyesülete idén 15 márka – Bosch, Dyson, Eta, Gorenje, Hoover, Kärcher, Miele, Nilfisk, Numatic, Ok., Philips, Rowenta, Sencor, Tesla, Tristar – 46 porszívóját vizsgálta meg alaposan. Ebből 24 porzsák nélküli, 22 pedig porzsákos változat.

A tesztben értékelték a készülékek:

  • tisztítási hatékonyságát
  • használhatóságát
  • tartósságát
  • zajosságát
  • valós energiafogyasztásukat
  • valamint a porkibocsátást

Ugyanis a porszívók nemcsak beszívják a port, hanem valamennyit vissza is juttatnak a helyiség légterébe. Ennek pontos mértékét is meghatározták mérésekkel a tesztelés során.

Porzsákos vs. porzsák nélküli

Leginkább egyéni preferenciák mentén dől el, hogy valaki ilyen vagy éppen olyan típust részesít-e előnyben. Annyi bizonyos, hogy a terméktesztek is alátámasztják, hogy hatékonyság tekintetében nem ez lesz a döntő, ugyanis mindkét fajtából végeztek termékek a lista élén. Amivel jó, ha számolunk, hogy porzsákos porszívók esetében a porzsák mindig plusz költséget jelent majd. Viszont az allergiásoknak bizonyára megéri ennyi plusz befektetés annak érdekében, hogy ne kelljen rendszeresen üríteniük a porzsák nélküli típusok portartályát.

Padló vs. szőnyeg

Az kevésbé meglepő, hogy padlón jellemzően jól boldogul minden porszívó, akár por, akár darabosabb szennyeződés felszívásáról legyen szó. Bár ritka, de néhány tesztelt porszívónak ez is kihívást jelentett. Ami viszont már érdekesebb, hogy a szőnyeggel több terméknek is nehézsége adódott, főleg, ha szőrök, hajszálak felszívásáról volt szó. Erre a 46-ból csak 13 termék kapott közepes vagy annál jobb értékelést. Ha tartunk otthon kisállatot, esetleg több hosszúhajú családtagunk van, ez különösen fontos szempont lehet termékválasztásnál.

Nehezebb vs. könnyebb

Itt 3,5kg és 9kg közötti porszívókat teszteltek. A teszt tapasztalatai szerint nem feltétlen a könnyebb darabokkal egszerűbb manőverezni, bár a legjobbak is csak közepes értékelést kaptak erre a szempontra. Egy majdnem 8 kilós modell is egyike azoknak a porszívóknak, melyek a legjobb értékelést kapták mozgatási és tárolási szempontból. Ugyanúgy a legkevesebb pontszámot elértek között is végeztek 7-8kg-os darabok. Vagyis a porszívók súlya alapján jó, ha nem vonunk le következtetéseket a majdani könnyű irányíthatóság tekintetében se pro, se kontra.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mért vs. érzékelt zaj

Maximális erőre állítva padlón mérték a porszívók zajszintjét, majd szubjektív módon is értékelték a keletkező hanghatás jellegét. A mért értékek 74,7 és 57,9 dB között mozogtak. A legmagasabb decibel értékekhez jellemzően kellemetlen szubjektív élmény is társult. Egy-két kivétel viszont akadt, mely esetben kevésbé értékelték zavarónak a zajt, mint amennyire a mért érték esetleg indokolta volna. Ami itt érdekesség, hogy fordított esetben gyakrabban mutatott eltérést a mért és a szubjektív értékelés. Vagyis az alacsonyabb decibel értékek esetében több porszívónál is előfordult, hogy szubjektíven kellemetlennek ítélték a hang jellegét.

Olcsó vs. drága

A tesztelés idején a termékek átlagára 16 000 Ft és 198 000 Ft között mozgott. Ehhez képest az első két helyen egy porzsákos és egy porzsák nélküli porszívó végzett 80 000 Ft-os, illetve 63 000 Ft-os átlagáron. A legdrágább tesztelt terméknek a 30. helyre sikerült befutnia összesítésben.

Mindegyik terméknek más-más az erőssége vagy éppen a gyengesége. Ezért jó, ha tájékozódunk vásárlás előtt arról a konkrét termékről, amit meg szeretnénk venni. Ha csupán márka, ár vagy valamilyen logikusnak tűnő következtetés alapján döntünk, nem biztos, hogy a saját igényeinknek megfelelő terméket tudunk választani. A terméktesztek eredményei viszont a saját preferenciáink alapján szűrhetőek és támogatják a tudatos vásárlói döntéseket.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 19. 10:26
A Media1 megtudta, hogy 8 év után az RTL-nél folytatja karrierjét György Gabriella, az ATV Heti Napl...
Holdblog  |  2024. szeptember 19. 07:56
Könnyű, de félrevezető, ha az évesített hozamokat vetjük csak össze az egyes alapok teljesítményének...
Bankmonitor  |  2024. szeptember 19. 07:29
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson az ingatlanunkat és ingóságainkat...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 18. 10:58
Nyakunkon a világvége, jönnek a migránsok, felrobbantanak minket és minden templomból mecset lesz, i...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?