A Magyar Nemzeti Bank külseje Budapesten. A Magyar Köztársaság központi bankja MNB néven ismert.

Reagált az MNB: a jegybank nem gyűjt és jogszabályi felhatalmazás nélkül nem ad ki semmilyen egyedi adatot

2024. augusztus 13. 17:32

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a banki lakossági vagy vállalati ügyfelek számára nem nyújt pénzforgalmi szolgáltatásokat, a banki ügyfelek tranzakcióiról nem gyűjt és jogszabályi felhatalmazás nélkül nem ad ki egyedi adatokat - olvasható az MNB közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jegybanktörvény alapján többek között megvalósítja a monetáris politikát, fenntartja az árstabilitást, valamint ellátja a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét, továbbá feladatai ellátásához statisztikai információkat gyűjt és hoz nyilvánosságra.

Az MNB a törvényi mandátumának megfelelően végzi tevékenységét, így banki lakossági vagy vállalati ügyfelek számára közvetlenül nem nyújt pénzforgalmi szolgáltatásokat, nem vezet számlát, nem fogad be, nem teljesít átutalást, a banki ügyfelek egyedi tranzakcióiról az ügyfeleket beazonosítható módon nem gyűjt adatokat, kizárólag a törvényi feladatai ellátása érdekében, hatósági jogkörében eljárva rendelkezik szűk körben ilyen típusú adatokkal.

Az MNB feladatai teljesítése során köteles betartani a jogszabályi előírásokat. A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény, valamint a jegybanktörvény alapján az MNB a jogszabály által védett adatok, így a banktitok megőrzésére köteles. A törvényi előírások rendkívül szigorúan védik a hazai hitelintézetek lakossági és vállalati ügyfeleinek adatait, a titokkörbe tartozó bizalmas információkat is, abban az esetben is, ha azt az MNB kezeli. Ennek kapcsán a jogszabályok szűkre szabják az adatkiadás lehetőségét mind a pénzügyi intézmények, mind az MNB számára, így részletesen és pontosan meghatározzák, hogy mely kivételes esetekben (pl. bűncselekmény gyanúja), illetve melyik rendkívül korlátozott hatósági körnek adhatnak át adatokat a pénzügyi intézmények vagy az MNB.

Idén tavasszal a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) elnöke megkereste az MNB-t a két szervezet közötti együttműködés kereteinek kialakítása érdekében. Az MNB a pénzügyi rendszer stabilitásának és biztonságának erősítése, az ügyfelek érdekeinek védelme, illetve szakmai tevékenységének támogatása érdekében köt együttműködési megállapodásokat belföldi hatóságokkal, szervezetekkel, amelyek teljes szövege nyilvános, a jegybank honlapján elérhetők (Belföldi együttműködési megállapodások (mnb.hu)). Az MNB és az SZH között jelenleg nincs együttműködési megállapodás. Amennyiben a felek ilyet kötnének, azt a hatályos jogszabályi keretek között tehetnék meg kizárólag, és annak teljes szövege szintén megjelenne az említett nyilvános felületen - zárja közleményét az MNB.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ügy apropója

Az közlemény apropóját minden bizonnyal az a Pénzcentrum által is közölt Átlátszó-cikk adta, mely szerint korábban magánszemélyek bankszámláiról is kimutatásokat kért a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH). A cikk szerint az SZH korábban több kulcstontosságú intézményt is folyamatos információgyűjtésre szólított fel, melynek vezetői vegyesen reagáltak a megkeresére - volt, aki nyitott volt az együttműködésre, míg mások elutasították azt. A cikk ifnormációi szerint a megkeresett intézmények egyike az MNB volt, amely most ezért adhatta ki a fent olvasható közleményt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 10. 17:10
Korábban BudaPest TV néven tervezték az indulást, de azt a Fővárosi Önkormányzat egy rendeletre hiva...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?