Egy fiatal vegyes fajú család ebédel otthonában az új-zélandi Aucklandben.

Fontos változások jöhetnek szeptembertől: a CSOK Plusz, a Falusi CSOK és a Babaváró is érintett lehet

2024. július 31. 10:31

A kormány közzétette a jogszabálytervezetek között a második félévre tervezett jogalkotási munkatervét. Ezen dokumentum alapján szeptemberben módosítanának a családtámogatási és lakástámogatási rendszeren - írja a Bankmonitor. Érintett lehet a CSOK Plusz, a Falusi CSOK és a Babaváró is. A kormány publikálta jogalkotási munkatervét, ebből kiderül az is, hogy 2024. II. félévében milyen törvényeket, rendeleteket szeretne módosítani a kormány. A lakástámogatási rendszer is terítékre kerül szeptemberben, a Babaváró hitelről, a CSOK Pluszról és a Falusi CSOK-ról szóló kormányrendelet is nevesítve van. Azt ki kell hangsúlyozni, hogy a dokumentum alapján a gyakorlati tapasztalatokon alapuló kisebb változtatásokról lehet szó.

De mik is lehetnek ezek a változások? A legutóbbi kormányinfón szóba került a kérdéses támogatások módosítása. Vitályos Eszter elmondása alapján a speciális adózású egyéni vállalkozások – katások, őstermelők, átalányadózók – helyzetét könnyítenék meg.

  • Elég lenne ezen speciális adózású vállalkozások esetében egy éves társadalombiztosítási jogviszonyt leigazolni. (Alapesetben 2, vagy 3 éves jogviszony lenne az elvárt.)
  • Előírná az állam, hogy az érintettek bevételének legalább az 50%-át el kell fogadnia a banknak igazolt jövedelemként a támogatott hitelek bírálata során. (A banki gyakorlat nagyon vegyes, van amelyik nem is fogadja el például az őstermelők jövedelmét.)

Ezek a változások megfelelnek a tervezetben szereplőknek, hiszen módosításokról, kisebb pontosításokról van szó, amelyek a gyakorlati tapasztalatokon alapulnak. Ugyanakkor a kormányinfón elhangzottak alapján a kormány már tárgyalt ezen módosításokról, így elképzelhető, hogy hamarabb életbe lépnek ezek a változások.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy Orbán Viktor miniszerelnök legutóbbi beszédében elhangzott családtámogatásokat érintő változtatásokat léptetnék életbe. Így döntés születhet a családi adókedvezmény megduplázásáról is, az azonban a kérdéses lakástámogatási formákat nem érinti.

Viszont a családtámogatási rendszer külhoni magyarokra történő kiterjesztése már érintheti ezeket a rendeleteket is. A Bankmonitor szakértői nagyon kíváncsiak arra, hogy ez a terv hogyan valósul meg a gyakorlatban, ugyanis a jogszabályi előírások mellett számos jelenleg érvényben lévő banki gyakorlatot is meg kellene változtatni hozzá. Azt azonban mindenképpen hozzá kell tenni, hogy ez a módosítás nem tűnik a gyakorlati tapasztalatokon alapuló kisebb változtatásnak.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Természetesen az is elképzelhető, hogy a kormány a fentiektől eltérő más elemét módosítaná, pontosítaná az érintett jogszabályoknak. Mindenesetre érdemes figyelni szeptemberre, hiszen akkor kiderül, hogy valójában hogyan alakítják át a családtámogatási rendszert.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. szeptember 8. 15:51
Rossz hetet zártak a tőzsdék, az egyik kiváltó ok az Nvidia esetleges trösztellenes feldarabolásáról...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
MEDIA1  |  2024. szeptember 7. 21:12
Az ATV bejelentette, mikortól lesz látható régi-új munkatársa, Somos András a Fórum műsorvezetőjekén...
Összkép  |  2024. szeptember 7. 14:55
Közép-Európa országainak gazdasága akkor tud tovább erősödni, ha részben eltérő geopolitikai és gazd...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?