28 °C Budapest
Budapest, 2020. július 9.Egy Raiffeisen Bank fiók a Budapest, Teréz krt. 12. szám alatt. A Raiffeisen Bank Zrt., vagy röviden Raiffeisen Bank egy magyarországi kereskedelmi bank. 1986. december 10-én 1 milliárd forint alaptõkével, a magyar tulajdonosok mellett 3 nemzetközi pénzintézet részvételével alakult a cég jogelõdje, a Unicbank. A magyar pénzügyi szféra egyik meghatározó, univerzális pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó szereplõje. MTVA/Bizományosi: Balaton József ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Újabb magyar bank kapott gigabírságot a nyakába: nekik sem kegyelmezett az MNB

2024. július 25. 14:32

Az MNB, csoportszintű átfogó vizsgálata nyomán összesen 69,75 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Bank Zrt.-re és a Raiffeisen Corporate Lízing Zrt.-re. A bank esetében a vállalatirányítás, hitelkockázat, követelésminősítés, értékvesztésképzés, tőkekövetelmény-számítás, számvitel, likviditás, adatszolgáltatás, IT és a betétbiztosítás terén merültek fel különböző súlyú problémák. Mindezek nem veszélyeztetik a bank megbízható működését, de mielőbbi kiküszöbölésük elengedhetetlen - közölte a Magyar Nemezti Bank.

Nemrég írtuk meg, hogy az MNB vaskos bírsággal büntette az OTP-t, de azóta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már csoportszintű átfogó vizsgálatot végzett a Raiffeisen Bank Zrt.-nél is, mely 2020. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot fogta át.

A pénzügyi felügyelet a Raiffeisen Bank javadalmazási politikájában és belső ellenőri tevékenységének szabályozásában állapított meg a bank gyakorlatától eltérő, módosítandó megfogalmazásokat. A vizsgálat kifogásolta, hogy a compliance (szabályozási megfelelési) terület beszámolói nem minden szempontból feleltek meg a jogszabályban elvártaknak. A bank, mint csoportirányító nem aktualizálta és hagyta jóvá évente kockázati stratégiáját, illetve nem foglalta szabályzatba a termékkockázatok elemzésére vonatkozó eljárásait. A bank egyes adatszolgáltatásainál emellett adatminőségi hiányosságok merültek fel, továbbá régebb óta esedékes informatikai fejlesztések maradtak el hozzájuk kapcsolódóan.

A hitelkockázatvállalások belső szabályozása több esetben nem felelt meg a jogszabályi és felügyeleti elvárásoknak. A lakossági hitelbírálati folyamat hiányosnak bizonyult az adósok és adóstársak jövedelmi helyzete felmérésének, az adósságszolgálat kalkulációjának, valamint a hitelfedezeti arány mutatójának számítási módszertana kapcsán. A belső hitelek kezelése számos esetben hibás volt, a Központi Hitelinformációs Rendszer felé történő adattovábbítási kötelezettség pedig több esetben késve teljesült. A bank nem dokumentálta megfelelően a likviditási kockázatok éves felülvizsgálatát.

Mindezek nyomán az MNB az egyes intézkedésekhez kapcsolódóan 2024. október 31. és 2025. szeptember 30. közötti határnapokkal kötelezte a Raiffeisen Bankot, hogy a vezető testületei által megtárgyalt és jóváhagyott intézkedésekkel számoljon be a feltárt hibák kijavításáról. Az MNB emellett a bank számára 61,5 millió forint, a Raiffeisen Lízing számára 8,25 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A banki bírságösszeg megállapításánál súlyosbító körülménynek számított a feltárt jelentős vagy magas kockázatú problémák száma, illetve a bank jelentős pénzpiaci súlya. Enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy számos hiányosság csak egyedi szinten, vagy alacsony számban fordult elő, illetve, hogy a bank több jogsértés kapcsán már dokumentáltan megtette az intézkedéseket a szabályszegés kiküszöbölésére.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. szeptember 7. 14:55
Közép-Európa országainak gazdasága akkor tud tovább erősödni, ha részben eltérő geopolitikai és gazd...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 7. 07:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 6. 18:04
Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a laká...
ChikansPlanet  |  2024. szeptember 6. 14:29
Hazánkban egyelőre kevéssé elterjedt a távhűtés rendszere, Bécsben azonban nagy léptékben fejlesztik...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?