18 °C Budapest
A Magyar Nemzeti Bank külseje Budapesten. A Magyar Köztársaság központi bankja MNB néven ismert.

Fontos döntésre szánta el magát az MNB: ez sok magyarnak hatalmas segítség lehet

2024. július 23. 15:01

A Magyar Nemzeti Bank 25 bázisponttal, 6,75%-ra mérsékelte irányadó kamatát. A lépés megegyezik a várakozásokkal, a piaci szakértők csaknem egységesen lazításra számítottak, Virág Barnabás, a jegybank alelnöke múlt heti nyilatkozata után.

6,75%-ra csökkentette az alapkamatot a jegybank, ami nem meglepetés annak fényében, hogy Virág Barnabás a múlt héten jelezte, hogy az elmúlt egy hónapban bejövő információk fényében, akár a júliusi kamatcsökkentés is terítéken lehet - írja a Portfolio.

Miután az előző kamatdöntő ülésen az MNB 7%-ra csökkentette az alapkamatot, egy darabig úgy tűnt, hogy szüneteltetheti a kamatcsökkentési ciklust. Az elmúlt egy hónapban azonban több olyan esemény is történt, ami kiszélesíthette a jegybank mozgásterét:

  1. Nemzetközi fronton egyre inkább tetten érhető, hogy az amerikai gazdaság lassul, az infláció pedig szépen csökken le. Emiatt csökkentek a hosszú kötvényhozamok, gyengült a dollár és a várakozások szerint a Fed akár már szeptemberben elkezdheti a kamatcsökkentést, ami akár az EKB-nek, akár a feltörekvő országoknak nagyobb mozgásteret biztosíthat a monetáris lazításhoz.
  2. Az előző kamatdöntő ülés óta a kormány költségvetési kiigazító csomagjának köszönhetően a költségvetési stabilitás javult, ami az országkockázati prémium csökkenésén és a forint erősödésén keresztül növeli az MNB mozgásterét is.
  3. Az elmúlt hónapban beérkező reálgazdasági adatok alapján a növekedés beindulása lassabban halad.
  4. Ugyan a júniusi infláció az előző havi 4%-ról 3,7%-ra csökkent, azonban a maginfláció 4,1%-ra emelkedett. Itt leginkább a szolgáltatószektor inflációja okoz problémát és a jegybank többször is kiemelte, hogy ez az a tényező, ami leginkább óvatosságra ösztönzi.

A fentiek hatására a jegybank álláspontja már a múlt héten valamelyest enyhült a korábbiakhoz képest, amikor Virág Barnabás arról beszélt, hogy a júliusi kamatvágás nyitott kérdés és az év hátralévő részében 2-3, 25 bázispontos kamatcsökkentés is elképzelhető. A fentiek alapján nem meglepő, hogy az elemzők 25 bázispontos kamatcsökkentésre számítottak. De a jegybank számára az elsődleges továbbra is az, hogy alapvetően hónapról, hónapra a bejövő adatok fényében fog dönteni.

Összességében tehát elmondható, hogy az elmúlt egy hónapban bekövetkezett kedvező változások hatására több érv szólt a kamatok csökkentése mellett, mint a tartás mellett. Emiatt és a múlt heti jegybanki nyilatkozat fényében nem meglepő a mai 25 bázispontos kamatcsökkentés. Az elemzők az év hátralévő részében még két, 25 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi alapján választanak a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül.

Create your own user feedback survey

Create your own user feedback survey

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 6. 19:34
Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt,...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 6. 18:04
Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a laká...
ChikansPlanet  |  2024. szeptember 6. 14:29
Hazánkban egyelőre kevéssé elterjedt a távhűtés rendszere, Bécsben azonban nagy léptékben fejlesztik...
MEDIA1  |  2024. szeptember 6. 13:38
Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének magyarországi átültetését követően ki...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?