Portré egy 1 éves kislányról

Komoly pénzügyi könnyítésre jogosult több ezer magyar család: itt vannak a részletek, érdemes kihasználni

2024. július 10. 15:44

A 2019. július és 2021. június között babaváró hitelt igénylő házaspárok jó hírt kaptak: számukra hosszabb idő áll rendelkezésre a baba érkezésére. Hány család érintett, illetve pénzügyileg hogyan hat rájuk a lehetőség? Ha mégsem jön a baba, érdemes lehet esetleg előtörleszteniük a hitelüket? A Bankmonitor szakértői megvizsgálták a szóba jöhető lehetőségeket.

Rendkívüli bejelentést tett július 8-án Vitályos Eszter kormányszóvivő, elmondása szerint a mögöttünk álló években számos rendkívüli nehezítő körülmény, „vis maior” helyzet – Covid, energiakrízis, háború – akadályozhatta a családok gyermekvállalási tervét. Ezért a babaváró hitelt felvevő házaspárok haladékot kapnak: az eredeti 5 év helyett 7 év áll rendelkezésükre az első gyerek megszületésére. Ugyanakkor ez a lehetőség nem mindenkire vonatkozik.

Hány család érintett?

Az MNB pénzügyi stabilitási jelentésének 2024. májusi kiadványa alapján a 2019. július és 2021. június között babavárót igénylők közül körülbelül 42 ezer családnál nem született még gyermek. Számukra jelenthet segítséget a legfrissebb változás. A legnagyobb veszélyben azok lehetnek, akik 2019-ben vették fel a hitelt és még nem született gyermekük.

Ezen családok száma 11-12 ezerre tehető.

Azt mindenképpen látni kell, hogy a 2019-ben babavárót igénylők negyedénél egyelőre nem született baba. Ez az arány az igénylési dátum előrehaladtával fokozatosan emelkedik: a 2021. első felében babavárót igénylők közel 40 százalékánál nem született még gyermek. De ez érthető is, hiszen ott az eredeti vállalási határidőből „csak” 3 év telt még el. 

70 milliárd forint a tét!

A babaváró kölcsönt igénylőknek abban az esetben kell büntetést fizetniük, ha az első 5 évben nem születik legalább egy gyerekük. Az egyösszegű büntetésének mértéke függ attól is, hogy a család mikor igényelte a hitelt. Az érintett 2 éves időszakban felvett hitelek esetében a büntetés nagysága egy 10 millió forint összegű hitelnél 1,5-2 millió forint között lehet. Ha abból indulunk ki, hogy egyetlen érintett családnál sem születik már baba, akkor ez összességében 72,5 milliárd forint terhet jelentene összességében.

Ezt a számítást az akkoriban maximálian igényelhető 10 millió forint kölcsönösszegre végezték el a Bankmonitor szakértői, míg az átlagos hitelösszeg 9,8-9,9 millió forint lehetett. Ez utóbbiból kiindulva a kérdéses időszakra érvényes teljes büntetés összege még mindig meghaladja a 70 milliárd forintot. Ennek a beszedését halasztja el – illetve részben a jövőben születendő babák miatt engedi el – az állam a babaváró mostani módosításával.

Hogyan hat ez a változás egy 2019. júliusban igényelt babaváróra?

Mit jelent a határidő meghosszabbítása egy konkrét hiteligénylés esetén? Nézzük meg ezt egy példán keresztül: induljunk ki abból, hogy a család 10 millió forint babavárót vett fel 2019 júliusában, gyermekük pedig még nem született.

Az eredeti állapot alapján az 5 éves határidő lejárt, így a büntetés mértéke 2 074 302 forint volna, ezt kellene rendezni az állam felé 120 napon belül. A kezességvállalási díjat is tartalmazó törlesztőrészlet pedig 45 ezer forintról 101 ezer forintra emelkedne. Ha nem lenne további kamatváltozás, akkor a kölcsönre összességében 22,9 millió forintot kellene visszafizetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdemes azonban azzal az eshetőséggel is számolni, hogy a baba nem születik meg a 7. év végére sem. Ekkor a büntetés megfizetése és a kamatemelkedés két évvel eltolódik. A kamattámogatás összege tovább hízik, mert a plusz két évben is kap kamatot a bank az államtól. Ráadásul a módosítás azt nem mondta ki, hogy az eddigi kamattámogatást kellene kapnia a banknak. (Eddig a kamattámogatás évi 4,73% volt, ami az elkövetkező két évre nagyságrendileg évi 10,74%-ra nőne.)

Emiatt a 7. év végén az egyösszegű büntetés megemelkedne 3,5 millió forintra. A törlesztőrészlet pedig a 8. évtől – abból kiindulva, hogy a jelenlegi kamatkörnyezet megmarad – 92 ezer forintra nőne. A teljes visszafizetendő összeg ebben az esetben 21,6 millió forint lenne.

Ha nem születik gyermek a 7. év végére, akkor is jól járhatnak a családok, hiszen a törlesztő és a teljes visszafizetés is kisebb lenne, mint 5 éves határidő mellett lett volna. Egyedül az egyszeri büntetés összege emelkedik meg a határidő kitolása miatt.

Érdemes előtörleszteni az 5. év végén a babavárót?

Alapvetően a fenti számok akkor érvényesek, ha a család végig megtartja a kölcsönt, de mi a helyzet akkor, ha úgy döntenek, hogy a gyermekvállalási határidő lejáratakor előtörlesztik a hitelt? Vizsgáljuk meg ezt a helyzetet is az előző példán keresztül, vagyis feltételezzük azt, hogy 2019 júliusában igényelt 10 millió forint babavárót a család.

Az 5. év végén ez összességében 12,3 millió forint kiadást jelentene. Az 5 év végéig fizetnének a 2,5 millió forint tőke mellé 225 ezer forint kezességvállalási díjat, ezen felül kell előtörleszteni 7,5 millió forint fennálló tőketartozást és megfizetni a 2,07 millió forint büntetést. A 7. év végén ez a költség valamelyest magasabb, 13,8 millió forint lenne. A 7. év végéig a család 3,5 millió forint tőke mellé 297 500 forint kezességvállalási díjat fizetne, ezen felül kell előtörleszteni 6,5 millió forint fennálló tőketartozást és megfizetni még a 3,58 millió forint büntetést.

Vagyis azok, akik biztosak benne, hogy nem születik gyerekük, jobban járnak, ha most előtörlesztik a kölcsönt, ezzel a lépéssel nagyságrendileg 1,5 millió forintot spórolnak. Kivéve akkor, ha a pénzt olyan helyre tudják tenni, ami jobban kamatozik, nagyobb hozamot hoz a plusz kiadásnál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 6. 19:34
Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt,...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 6. 18:04
Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a laká...
ChikansPlanet  |  2024. szeptember 6. 14:29
Hazánkban egyelőre kevéssé elterjedt a távhűtés rendszere, Bécsben azonban nagy léptékben fejlesztik...
MEDIA1  |  2024. szeptember 6. 13:38
Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének magyarországi átültetését követően ki...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 6. péntek
Zakariás
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?