23 °C Budapest
Jelezze a házát

Ez gyors volt: újra tömött sorok a bankokban, ismét a válság előtti szinten adósodnak el a magyarok

2024. július 4. 13:02

Elérhetővé váltak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) háztartásokkal és nem-pénzügyi vállalatokkal kötött hitel- és betétszerződésekre vonatkozó májusi adatsorai. A friss számok alapján azt mondhatjuk, hogy a tavalyi stagnálást követően szinte hihetetlen sebességgel támad fel a jelzáloghitelek piaca – bár már az áprilisi eredmények is rég nem látott élénkségről árulkodtak, ehhez képest a májusi adatok még nagyobb forgalomról tesznek tanúbizonyságot. Bár az előző hónaphoz képest mért bővülés májusban „csak” 6,9 százalékos volt – szemben az április-március viszonylatában mért 23,9 százalékkal -, az újonnan kihelyezett jelzáloghitelek összege ezzel már megközelítette a 130 milliárd forintot, amire 2022 júniusa óta nem volt példa.  

Idén májusban 129,5 milliárd forint volt az újonnan felvett lakáshitelek szerződéses összege – ez 8,3 milliárd forinttal haladja meg az áprilisban felvett 121,2 milliárd forintot. Ez igen jelentős, 6,9 százalékos emelkedést jelent, ám ha a márciusi eredménnyel hasonlítjuk össze (97,8 milliárd), akkor az emelkedés már 32,4 százalékos. Még látványosabb az emelkedés mértéke, ha a most májusi számokat a tavalyi év azonos időszakának eredményével vetjük össze – az akkor kihelyezett 49,4 milliárd forinthoz képest a mostani eredmény 162,1 százalékos növekedést jelent.

A tavaly májusban kihelyezett összeg egyébként nagyjából megegyezik a 2023-ban havonta átlagosan kihelyezett 49,6 milliárd forinttal, ami szintén jól jelzi, hogy az utóbbi hónapok mennyivel erősebbnek bizonyultak a tavalyiaknál. 2024 eddig eltelt hónapjaiban egyébként átlagosan 103,1 milliárd forint került kihelyezésre, ami a tavalyi átlagnak több mint a duplája (+107,9%).

Mindez azt jelenti, hogy a hitelezés mértéke megközelítette a 2 évvel ezelőtti szintet, ugyanis utoljára 2022 júniusában fordult elő, hogy a mostanihoz hasonló mértékben helyeztek ki új jelzáloghiteleket a hazai hitelintézetek – akkor 128,2 milliárd forint volt az új hitelek szerződéses összege. Ezt a mostani eredmény 1 százalékkal tudta meghaladni, jóllehet a két évvel ezelőtti májusi csúcstól (153,9 milliárd forint) még 15,9 százalékos lemaradásban van.

A jegybanki adatokból továbbá az is kiderül, hogy májusban 6 961 új lakáshitel-szerződés született, ami 3,2 százalékkal haladta meg az áprilisi 6 745-öt. Ezekből az adatokból kiindulva azt mondhatjuk, hogy az új szerződések átlagos hitelösszege 18 602 623 forint volt, ami 3,5 százalékkal haladta meg az áprilisi 17 965 569 forintot.

Májusban folytatódott az átlagos hitelköltség-mutató csökkenése is – az összes lakáshitelre vetítve ez már csak 6,93 százalék volt az áprilisi 7,03 százalékhoz képest (-0,1%p). Ez az érték ugyancsak a 2022 júniusival vethető össze, amikor szintén 6,93 százalék volt a hitelek átlagos hitelköltség-mutatója.

2024 júliusi ajánlatok

Végezetül megnéztük, hogy milyen feltételekre számíthatnak azok, akik most terveznek piaci lakáshitelt felvenni. A Pénzcentrum saját hitelkalkulátorával elvégzett számítás során – a múlt hónaphoz hasonlóan – 15 millió forint kölcsönösszeget, 18 éves futamidőt és nettó 750 ezer forint családi jövedelmet vettünk alapul.

A fenti paraméterek mellett változatlanul az UniCredit Bank ajánlata számít a legkedvezőbbnek, jóllehet júniushoz képest már drágábban juthatnánk hozzá a hitelhez – az egy hónappal ezelőtti 6,26 százalékos THM-mel szemben most már 6,54 százalék lenne a hitel díja. Mindez természetesen a törlesztőrészleten is meglátszódik – a júniusi 114 636 forinttal szemben jelenleg 116 876 forint lenne a törlesztőnk, a teljes visszafizetés összege pedig 24 777 779 forintról 25 265 737 forintra emelkedne.

A CIB Bank, a Raiffeisen Bank és a K&H Bank nem változtattak a feltételeiken – ezeknél ugyanakkora THM mellett vehetnénk fel jelzáloghitelt, mint júniusban. Ugyancsak drágított viszont az Erste Bank és az OTP Bank – előbbinél 6,90 százalékról 7,00 százalékra, utóbbinál pedig 7,28 százalékról 8,12 százalékra nőtt a THM. Ezzel párhuzamosan az Ersténél 119 192 forintról 120 058 forintra, míg az OTP-nél 125 651 forintról 132 479 forintra nőtt a havi törlesztőrészlet.

A lakáshitelek kamatainak emelésével egyébként már korábban is foglalkoztunk - legutóbb éppen az OTP Bank emelésével. A dolog hátterében az áll, hogy július 1-el véget ért a kormány által még tavaly októberben meghirdetett önkéntes kamatplafon időszaka. A kamatplafon határidejének végéről egyébként még májusban döntött a kormány - azóta lehetett tudni, hogy június 30-a után már nem lesz elvárás a bankokkal szemben az efféle "önmérséklet".

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. július 5. 21:17
Könyvajánló a nyárra: a háború és a béke kíméletlen szabályainak értelmezése kínai szemmel.  ...
Kasza Elliott-tal  |  2024. július 5. 20:21
Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt v...
ChikansPlanet  |  2024. július 5. 12:13
Egyszerű, könnyen skálázható, fenntartható és még esztétikus is így lehetne jellemezni azt az innová...
MEDIA1  |  2024. július 5. 11:14
A Fidesz-közeli lap, a Metropol azt írja, hogy valótlanságot közölt korábban az újpesti szexuális bá...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 7. vasárnap
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 6. 19:22
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm