25 °C Budapest
Miközben a család új otthonába költözik, egy kartondobozba zárt kisbaba kedves látványának lehetünk tanúi, aki a költözés napját játékos felfedezéssé alakítja, szülei szeretetétől átölelve.

Nagyon rossz hírt kaptak a hitelfelvevést tervezők: mi lesz azokkal, akik még nem vették fel?

2024. július 1. 16:33

Július 1-ével véget ért az önkéntes kamatplafon időszaka. Ezzel párhuzamosan az OTP Bank a kevésbé hitelképes ügyfelei számára a korábbi plafonérték fölé emelte lakáshitelének kamatát. A Bankmonitor szakértői szerint ez hamarosan kisebb lavinát indíthat el, vagyis az igénylők a jelenleginél magasabb költséggel juthatnak majd lakáshitelhez.

Július 1-ével az OTP 6,99%-ról 7,99%-ra emelte standard lakáshitelének kamatát, ami alól kizárólag az 1×1 lakáshitel kivétel a maga 7,74%-os kamatával. A változást elsősorban a piaci kamatszintek emelkedése indokolta (egyszerűen megfogalmazva: a liszt drágulása miatt emelkedett a kenyér ára). Öröm az ürömben, hogy a legjobb hitelminősítéssel rendelkező ügyfelek számára az OTP lakáshitel kamatai nem változnak július 1-től.

Azon ügyfelek, akiknek már folyamatban volt a hiteligénylésük, nem fog változást jelenteni az OTP aktuális kamatemelése. Az OTP kamatemelésre láthatóan újragondolásra késztetett több bankot is, hiszen a hónap első munkanapján jellemzően már reggel közzéteszik a friss kamatajánlatukat. Ezzel szemben ma reggel két nagybank is még késlekedésben volt.

A bankok eddig az alább összefoglalt módosításokat tették (vagy nem tették):

  • OTP: a fent ismertetett kamatváltozás (6,99->7,99%)
  • az MBH még nem közölte az aktuális kamatokat (ilyenkor automatikusan érvényben marad a korábban bejelentett kamatszint)
  • Az Erste változatlanul hagyta a kamatokat
  • a K&H változatlanul hagyta a kamatokat
  • az UniCredit: még nem közölte az aktuális kamatokat
  • A CIB változatlanul hagyta a klasszikus lakáshitel kamatait. (A szabadfelhasználású jelzáloghitel felújítási kedvezményes módozatánál emelt kamatot.)
  • a Raiffeisen pedig szintén változatlanul hagyta a kamatokat.

Mit tehet, aki lakáshitel felvétel előtt áll?

Pánikra persze semmi ok. A bankok egy része (azok közül is, melyek ma változatlan kamatszintet jelentettek be) vélhetően hamarosan, 2-3 héten belül követni fogják az OTP Bank lépését egy mérsékelt 0,2-0,3%-os kamatemeléssel. A folyamatban lévő hiteligényléseket azonban ezen módosítások már nem fogják befolyásolni. Aki még nem indította el az igénylését, az előminősítésen keresztül a jelenlegi szinten rögzíthetik a kamatot az egyes bankoknál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jelentős változásra a Bankmonitor nem számít. A kamatplafon vége elsősorban az árazási sáv (legrosszabb és legjobb ügyfelek számára érvényesülő kamatok különbsége) szélességét fogja megnövelni. Ennek azért pozitív hatása is van, hiszen a magasabb kockázatú ügyfelek üzleti szempontból magasabb kamatszint mellett finanszírozhatók. Mint az alábbi grafikon is mutatja, az önkéntes kamatplafon elsősorban a kamatkínálat felső sávját húzta lejjebb és ezzel beszűkítette a bankok mozgásterét a hiteligényléseknél. A sáv júliustól egyértelműen szélesedni fog újra.

A banki kamatajánlatok sávjának kiszélesedése egyet jelent azzal, hogy a lakáshitel igénylőknek még alaposabban át kell tanulmányozniuk az egyes bankok kínálatát. Minden 10 millió Ft lakáshitelre a legjobb és a legrosszabb banki ajánlat közötti különbség a teljes visszafizetés vonatkozásában 2 millió forint már ma is, és ez a differencia csak növekedni fog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. július 3. 14:47
A hőskorban megalkották az első tőzsdeindexet, aminek a legnagyobb hibája az volt, hogy nem vette fi...
Számvető  |  2024. július 3. 13:13
Egyre inkább érik 21 éves autónk cseréje, így elkezdtem felmérni a piacot és a lehetőségeinket, amel...
MEDIA1  |  2024. július 3. 13:06
A Vodafone Magyarország immár 84 országban, 128 hálózaton biztosítja az ötödik generációs mobilszolg...
Bankmonitor  |  2024. július 3. 12:48
Minden korábbi rekordot megdöntött az újonnan felvett személyi kölcsönök összértéke májusban, ami a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 3. szerda
Kornél, Soma
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem