14 °C Budapest
Közelkép néhány magyar forintról.

Egyre több magyar kerül a tönk szélére: hitel nélkül semmire sem mennek, érik a súlyos adósságspirál

2024. június 26. 08:44

Egy új kutatás azt mutatta ki, a legtöbb magyar kért már kölcsön pénzt valamilyen formában, egy váratlan kiadás fedezésére pedig nincs felkészülve.

Az Egyensúly Intézet új szegénységkutatása szerint minden harmadik magyar már kért kölcsön pénzt családtagoktól vagy barátoktól, és a szülők egyharmada az elmúlt két évben nem evett eleget, hogy gyermekeit etetni tudja – mondta el az InfoRádióban Marek Bertram, az intézet elemzője.

Ráadásul pont néhány napja írtuk meg, hogy a magyarok egyre gyakrabban folyamodnak más kiadások fedezéséhez banki kölcsönökhöz is.

A szakértő szerint a magyarok csupán 20 százaléka nem küzd anyagi gondokkal, míg a lakosság egyharmada szegénységben él.

2023 novembere óta 50 ezer forinttal többre van szükség az átlagos megélhetéshez. A lakosság 45 százaléka szűkös megélhetést biztosító jövedelemmel rendelkezik, azaz havi nettó 250 ezer forint alatt keres, és további 31 százalék havi nettó 250 és 400 ezer forint között keres, tehát összességében elmondható, hogy a magyar társadalom háromnegyede az átlagos jövedelmi szint alatt van

– mondta Bertram.

Hozzátette, hogy egy váratlan kiadás, például egy elromlott mosógép cseréje, sok magyar számára megoldhatatlan problémát jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A magyar társadalom harmada nem tudna megbirkózni egy ilyen váratlan kiadással, ez 2022 novembere óta a legmagasabb arány. A kutatás szerint egy ilyen helyzet még az aktív dolgozók jelentős részének is kellemetlenséget okozna. Tavaly novemberhez képest 7 százalékpontos növekedés tapasztalható azok körében, akik nem tudnak kifizetni egy váratlan kiadást, ez jelenleg egy érdemi probléma a magyar társadalomban

– hangsúlyozta a szakértő.

A legtöbben ezt a helyzetet általában azzal próbálják megoldani, hogy a közlekedés költségeiből faragnak le, egyharmaduk viszont kölcsönhöz folyamodik.

Az elmúlt hat hónapban vagy az azt megelőző időszakban odáig fajult a megélhetési válság, hogy a magyarok mintegy ötöde mondott le orvosi kezelésről, fűtésről vagy étkezésről. Ennek ellenére a magyarok 75 százaléka nem számít anyagi helyzetének romlására a közeljövőben, bár szinte mindenki aggódik a váratlan kiadások és a nyugdíjas évek miatt – zárta le Bertram.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 28. 22:18
A Media1 podcast vendége Sváby András, akinek néhány nap múlva indul az új műsora a Viasat3-on. A po...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 28. 19:45
Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak a...
ChikansPlanet  |  2024. szeptember 27. 13:40
A hőmérsékleti rekordoknak alapvetően nem is a fejlett országok egészséges városlakói isszák meg a l...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 27. 11:37
Az alábbi írás Imrétől származik, az elszálló árak miatt akart spórolni a bevásárláson. Sokan extrém...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 29. vasárnap
Mihály
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 28. 19:20