27 °C Budapest
Young couple calculating bills at home using calculator.  Couple checking bills and documents while calculating finances sitting in the living room. Man and woman at home analyzing their finance with documents.

Megint egyre több fiatal család adósodik el: elképesztő, ami a hazai bankokban folyik

2024. május 9. 13:03

Az elmúlt napokban bemutattuk a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024 márciusára vonatkozó lakossági hitelezési adatait, melyekből kiderült, hogy a lakossági jelzáloghitelezés igen jelentős mértékben, mintegy 15 százalékkal tudott bővülni februárhoz viszonyítva, miközben a személyi kölcsönök piaca is több mint 5 százalékot nőtt az előző hónaphoz képest. Ugyanakkor a felsoroltakkal ellentétben a babaváró hitelek esetében némi visszaesést hozott a március – a korábbi 21,43 milliárd forinttal szemben a tavasz első hónapjában csupán 19,87 milliárd forint került kihelyezésre az államilag támogatott konstrukció keretein belül. Persze minden csak viszonyítás kérdése – a tavaly márciusi számokhoz képest továbbra is bővülésről beszélhetünk (+8,4%).

2024 márciusában 19,87 milliárd forint volt az újonnan kötött babaváró hitelek szerződéses összege, ami 7,3 százalékkal maradt el az idén februári 21,43 milliárd forinttól. Ugyanakkor az arányaiban jelentősnek mondható visszaesés ellenére továbbra is elmondható, hogy a tavalyi számokhoz képest idén még mindig jól teljesít a konstrukció – a tavaly márciusban kihelyezett 18,33 milliárd forintnál még mindig 8,4 százalékkal magasabb a mostani eredmény.

Egyelőre tehát alaptalannak tűnnek azok a korábbi várakozások, melyek alapján a 2024. január 1-től életbe lépő szigorítások miatt vissza kellett volna esnie a konstrukció iránti keresletnek.

A képet árnyalja azonban, hogy például az Erste Bank tegnapi, a bank első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatóján Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy bár a konstrukcióból a tavalyinál 39 százalékkal nagyobb összeget folyósított a bank az idei első negyedévben, ám ez leginkább a 2023 év végén, a szabályok változása előtt az utolsó pillanatban beadott igénylések ez évre áthúzódó kihelyezésének a hatása.

Csökkenő hitelköltség-mutató

Márciusban 9,41 százalékra olvadt a babaváró hitelek átlagos hitelköltség-mutatója, ami 0,73 százalékpontos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest. Ez az érték utoljára 2022 májusában volt még ennél is alacsonyabb, amikor is 8,99 százalékon állt ez a mutató. A csúcsot egyébként tavaly januárban érte el, amikor is 16,22 százalékos volt a szóban forgó konstrukció átlagos hiteldíja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bajban az első babavárósok?

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára egy múlt heti interjúban arról beszélt, hogy a Magyar Államkincstár legfrissebb összevetése szerint a 2019-ben igényelt babaváró hitelek kevesebb mint negyedénél nem igazolták még az igénylők az első gyerek megszületését. Mindez azért érdekes, mert a 2019. július 1-től igényelhető konstrukció a folyósítást követő első 5 évben kamatmentes, azonban ha ezen idő alatt nem születik gyerek, akkor az adósok elveszítik a kamattámogatást – ami a kamat és a törlesztőrészlet növekedésével jár -, továbbá az addig igénybe vett kamattámogatást is egy összegben, 120 napon belül rendezniük kell az állam felé.

A jegybanki adatok alapján 2019 második felében 48 972 babaváró hitelszerződés született, aminek ha csak a 20 százalékával számolunk, akkor is közel 9 800 szerződés lehet bajban. Nekik már csak néhány hónapjuk van az első gyerek megszületésére, illetve a megszületés tényének igazolására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 20. 12:00
A Media1 legújabb podcast adásában részletesen bemutatjuk a kínai média és cenzúra rendszerét és a K...
Holdblog  |  2024. május 20. 08:32
Még a héten megszületik a döntés a spot Ethereum ETF-ekről, a piac pesszimista. Nehéz nem politikai...
Bankmonitor  |  2024. május 20. 07:58
Megjelent az MNB Lakáspiaci jelentésének legfrissebb, 2024. májusi kiadványa. A dokumentumban a jegy...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem