Miért kezdett el gyengülni a forint?

Pénzcentrum2012. február 9. 09:42

Amellett sem tudta megőrizni, illetve fokozni erejét a forint, hogy a nemzetközi befektetői hangulat továbbra is bizakodó és az euró/dollár keresztárfolyam is a forint számára korábban kedvező irányba araszolt tovább. Az euró erősödése egyébként amellett kissé meglepő, hogy a görög ügyben továbbra is megmaradt a bizonytalanság, hiszen a politikai vezetők ismét elhalasztották a szükséges újabb megszorításokról szóló döntést. Ma este az eurócsoport már ülésezik, az eseményen elvileg a dél-európai országról elkészült gazdaságpolitikai jelentést vitatják meg.

Az euró erősödése a dollárral szemben korábban rendszerint jótékony hatással volt a forint euróval szembeni teljesítményére is, most ez azonban nincs így, az EUR/HUF kurzus ismét a 290 feletti tartományba emelkedett Tegnap reggel 288,5 körül négyhavi csúcsot ért el a forint, de a nap további részében már nem tudott tovább izmosodni. Ma reggel 290,5 körül jár a kereskedés a bankközi piacon. A forint megtorpanásában szerepe lehet annak az S&P felőli tegnap esti jelzésnek, miszerint a készülődő IMF-programhoz "jelentős" előzetes feltételrendszer járul majd, amelyet teljesíteni kell, mielőtt "bármilyen pénzösszeget folyósítanának".


Amint az alábbi ábrán látszik, a forint már több mint egy hete a 290-es szint közvetlen közelében ingadozik, a korábbi trendszerű erősödés kifulladt.


A forint a dollárral szemben ma reggel 218-219 között, a svájci frankkal szemben 240 közelében ingadozik a bankközi piacon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 


Ma a magyar államkötvény aukciók eredményeire, illetve a délutáni európai központi banki kamatdöntésre és az azzal kapcsolatos sajtótájékoztatóra érdemes majd figyelni a görög fejlemények mellett.

 

Címkék: