Az önkormányzatok boríthatják fel a költségvetést

Pénzcentrum
2009. február 3. 08:45

Magyarországon jelenleg az önkormányzati szektor pénzügyi folyamatai veszélyeztethetik a fő fiskális gazdaságpolitikai célokat - többek közt a maastrichti kritériumok teljesítését és a hosszú távú költségvetési stabilitás fenntartását -, ezért azonnali és rövid távú lépések szükségesek - írta a Napi Gazdaság az Állami Számvevőszék Kutató Intézetének legújabb tanulmánya alapján.

Az államháztartási kiadások mintegy negyedét teljesítő helyi önkormányzati szektor növekvő fiskális kockázatok hordozója - növelik a GFS szerinti deficit nagyságát és volatilitását. A szektor összesített GFS-deficitje a 2006-os 157 milliárd forint után 2007-ben 54 milliárdra csökkent, majd 2008-ban a hiány az előzetes adatok szerint 90 milliárd forint volt, 2009-re pedig a költségvetési tervezésnél 134 milliárddal számoltak.

A GDP arányában számolva azonban jóval rosszabb a kép, eszerint a szektor költségvetési fenntarthatósága romlik: a deficit a privatizációs bevétellel együtt is idén a GDP 0,5 százalékára rúghat, míg a privatizációs bevétel nélkül elérheti a 0,8 százalékot.

Az elemzés szerint a jelenlegi szabály- és intézményrendszer nem alkalmas a szektor kockázatainak kezelésére, a kormányzatnak a szükségesnél kevesebb eszköze van. Ráadásul a mostani rendszer a felelősen gazdálkodó testületeket bünteti, a "potyázókat" preferálja és nem ösztönöz felelős gazdálkodásra. A javasolt lépések közé tartozik a gazdálkodás racionalizálása, a kötelező feladatokat ellátó gazdasági társaságok átláthatóságának javítása, az önkormányzati hitelfelvétel szigorúbb szabályozása, valamint az önkormányzati hitelgarancia intézményének bevezetése. Az utóbbi esetben a hitelgaranciát egy új intézmény biztosítaná, amelynek forrásait akár az önkormányzatok számára felhasználható uniós források terhére is érdemes volna megteremteni - javasolják a szerzők.

Az önkormányzatok a forrásaik kisebb részét költik csak beruházásokra, a többi a működési hiányt fedezi vagy tartalék. E források gyors elköltése pedig makrogazdasági szinten is kockázatot jelent, akár 0,3-0,7 százalékkal is megdobhatják a GDP-arányos hiányt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 16. 19:40
A TV2 bejelentette, hogy október 26-án immár ötödik évadával érkezik a Dancing with the Stars, amely...
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 17:57
Bár a következő 10 évet még a világranglista első 50 helyén szeretné tölteni Marozsán Fábián, már a...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?