Összeomlott a morál, maradt a költekezés - mi lesz a helyzet 2010-ben?

Pénzcentrum
2007. február 27. 14:00

Ma tartotta mára már hagyományossá vált éves sajtótájékoztatóját a Cetelem a fogyasztói vásárlási szokásokra (Európai Barométer felmérés), illetve az európai piacokra vonatkozóan. A sajtótájékoztatón a Cetelem magyarországi vezérigazgatója, Lendvai János ismertette a felmérés eredményeit.

Az Európai Barométert az idei évben a magyarországi események miatt még egyszer meg kellett ismételni, erre 2006. novemberében újabb felmérést készítettek. Az felmérésben szereplő 12 ország esetében az általános közérzet nem változott, kivéve hazánkat, ahol 2006 októberében összeomlott a kormány iránti bizalom.

A 2007-re vonatkozó eredmények szerint hazánkban a legpesszimistább a lakosság, még az eddig mindig rosszabb eredményeket adó portugáloknál is nagyobb volt a jövőbe vetett bizalom. A szeptemberi felmérésben hazánkban még javulás látszik, majd novemberre már erős zuhanás következett be 4,2-ről 3,4 pontra. A felmérés tanulsága szerint a politikai bizonytalanság döntően befolyásolja a közérzetet, nagyobb hatással bírt mint a megszorító intézkedés bejelentése.

A már korábban is alacsony megtakarítási hányad még inkább lecsökkent, ugyanakkor a vásárlási szándék 92 százalékra nőtt meg, valószínűleg az árak emelkedésének tudata is fontos szerepet játszott ebben. A lakosság láthatóan a megtakarítás-csökkentés és az életszínvonal megtartásának stratégiáját váltja ki.

Most először egy 2010-ig szóló előrejelzést is készítettek a felmérés során, amely arról tanúskodik, hogy az újonnan csatlakozott országok és Oroszország esetében az utolérési effektus lassult, a régi és új országok növekedési ütemében tapasztalható különbség mérséklődik. 

Csehország lakosságának jó hír, hogy az egy főre jutó jövedelem 2010-re elérheti a régi EU legszegényebb országában, Portugáliában jellemző színvonalat. A régióban tapasztalható életszínvonal-növekedést várhatóan a fogyasztási oldal generálja majd. Ennek nagyon fontos jelzőszáma az újautó vásárlások számának változása, mely hazánkban az elmúlt három évben folyamatosan csökkent.

A felmérés keretében vizsgálták a bútorvásárlás, háztartási gépek, szórakoztatóelektronikai készülékek, informatikai eszközök, sportáruk és barkácsáruk piacát a 2006-ra jellemző kiadások és a 2007-es vásárlási szándék alapján.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hazánkban a lakossági fogyasztásnak több mint 50 százalékát még mindig az élelmiszeripari és a mezőgazdasági termékek teszik ki, alapvetően kell változnia a fogyasztói kosarak felépítésének ahhoz, hogy a fent említett piacokon jelentősebb növekedést érhessünk el.

A fogyasztási hitelek piacán Magyarország az újonnan csatlakozott országok között kiemelkedő helyen áll, bár a hitelösszeg az régi uniós országokban jellemző szintjének csupán körülbelül felét éri el, de már ez a szint is elég ahhoz, hogy felvesse az eladósodottság kérdését.

A fogyasztási hitelek összege az elmúlt évben 42 százalékkal növekedtek, 2006 végére túlsúlyba került a devizahitel, amely növekedése 80 százalékos. Az 5 éven túli hitelállomány nőtt ilyen mértékben (jelzálogfedezetes személyi kölcsön, konszolidációs hitelek).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 16. 19:40
A TV2 bejelentette, hogy október 26-án immár ötödik évadával érkezik a Dancing with the Stars, amely...
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 17:57
Bár a következő 10 évet még a világranglista első 50 helyén szeretné tölteni Marozsán Fábián, már a...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?