0 °C Budapest
Idős férfi gázüzemű elektromos fűrésszel tűzifát vág a téli fűtéshez szilárd tüzelésű kazánnal. tűzifa

8+1 filléres trükk, amivel megóvhatod a tűzifádat – és még pénzt is spórolsz az idei télben

2025. november 2. 10:01

A tűzifa továbbra is több százezer magyar háztartásban a legfontosabb fűtőanyag, mégis sokan elrontják a tárolását – ezzel szó szerint pénzt dobnak ki az ablakon. Egy rossz helyre rakott farakás, kevés szellőzés vagy néhány napnyi nedvesség is elég ahhoz, hogy a fa elkorhadjon, és a fűtőértéke a felére csökkenjen. Pedig néhány apró, szinte filléres praktikával megelőzhető a baj: mutatjuk, hogyan őrizheted meg a tüzelőd értékét egész télen.

A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők szerint az erdőgazdálkodási ágazat jelenleg komoly kihívásokkal küzd: a lakossági tűzifa-kereslet az elmúlt években drasztikusan visszaesett, az ipari felhasználás is gyenge, miközben az energiaárak és a növekvő munkabérek jelentősen terhelik a vállalkozásokat. A piaci kereslet átalakulása, a munkaerőhiány és a klímaváltozás hatásai együtt alakítják át az ágazat működését – a szereplők többsége most kivár, bízva abban, hogy a piac előbb-utóbb stabilizálódik és a kereslet újraéled.

A tél közeledtével viszont a tűzifa ára továbbra is sok magyar család számára kulcskérdés. A 2022-es népszámlálás szerint 619 573 háztartás kizárólag fával fűt, további 543 928 pedig vegyesen – gázzal és fával – biztosítja otthona melegét. Ez azt jelenti, hogy közel 1,2 millió ingatlanban a tűzifa továbbra is a mindennapi élet része, még ha az árak az utóbbi években ingadoztak is.

A KSH adatai szerint viszont 2023 januárja és 2025 szeptembere között a tűzifa ára átlagosan 7,6 százalékkal csökkent: míg 2023 elején 8 700 forintba került 100 kilogrammonként, addig 2025 szeptemberében már csak 8 040 forintot kellett érte fizetni. A mérséklődés mögött a gyengülő kereslet, az enyhébb telek és a piaci korrekciók állhatnak, ugyanakkor 2024 második felétől ismét lassú emelkedés figyelhető meg. Aki tehát idén is fával fűt, annak érdemes előre gondolkodnia – a jó minőségű, száraz tűzifa nemcsak hatékonyabb, de olcsóbb is hosszú távon.

Mire érdemes figyelni, ha idén a legtöbbet szeretnénk kihozni az otthoni tüzelőnkből?

A tűzifa továbbra is az egyik legjobb és legtermészetesebb fűtési megoldás Magyarországon, de csak akkor, ha tudatosan választjuk ki, és megfelelően tároljuk. A jó minőségű fa, a gondosan megtervezett tárolás és az időben történő beszerzés nemcsak pénzt spórol, de meghosszabbítja a fűtőberendezés élettartamát is.
Egy kis odafigyeléssel elkerülhető, hogy a tél közepén bosszúság vagy pazarlás legyen a fűtésből – hiszen minden jól tárolt hasáb fa szó szerint aranyat ér. Íme, néhány jó tanács, amit érdemes lehet betartani:

1. A jó tűzifa fél siker – de nem mindegy, honnan jön

Ahogy látjuk, a magyar háztartások többségében a fa továbbra is az egyik legkedveltebb fűtőanyag. Nemcsak a természetessége és a kellemes meleget adó lángja miatt, hanem mert – megfelelő előkészítéssel és szárítással – a legjobb ár-érték arányú tüzelőnek számít. Szakértők szerint tűzifával lehet a legnagyobb hőenergiát előállítani, ám ez csak akkor igaz, ha a fa megfelelően kiszáradt, és megbízható forrásból származik.

Az internetes hirdetések világában azonban nem ritka, hogy a „száraznak” hirdetett fa valójában frissen vágott, 40-50 százalékos víztartalmú, ami jóval kevesebb hőt ad le és rontja a fűtőberendezés hatékonyságát is. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy mindig olyan eladótól vásároljunk, aki szerepel a NÉBIH hivatalos nyilvántartásában, és aki számlát is ad. A helyi termelőktől, erdőgazdálkodóktól vásárolt tűzifa nemcsak olcsóbb lehet a kisebb szállítási költségek miatt, de környezetkímélőbb is.

2. Száradjon, de ne ázzon – így tárold helyesen a tűzifát

A legtöbb veszteség nem a vásárláskor, hanem a tárolás során keletkezik. Egy rosszul elhelyezett farakás könnyen nedvességet szívhat fel, bepenészedhet, vagy rovarok, rágcsálók fészkévé válhat. A helyes tárolás nem igényel nagy beruházást, de következetességet annál inkább.

A szakemberek szerint a legfontosabb, hogy a farakást mindig a háztól és egyéb épületektől legalább 4–5 méterre helyezzük el, hiszen a fában megbújó rovarok vagy egerek könnyen a lakásba is bejuthatnak. A fa soha ne feküdjön közvetlenül a földön: betontömbök, téglák vagy raklapok ideális alátámasztást adnak, így a fa alulról is tud szellőzni, és nem szívja fel a talajnedvességet. Íme, egy egyszerű tipp a tároláshoz, amire a TikTokon találtunk: 

@meyers.makes

♬ Morena Canela - Chino Pacas

3. A szellőzés kulcskérdés

A farakásnak olyan helyet érdemes választani, amit rendszeresen ér a szél és lehetőleg a nap is. A déli vagy délnyugati fekvésű udvarrész a legideálisabb: itt a légáramlás és a napsütés együtt segíti a száradást. Az északi, árnyékos falak mentén a fa hajlamos befülledni, gombásodni. A rakást célszerű keresztben, lazán építeni, hogy a levegő minden irányból átjárja, és a nedvesség el tudjon párologni.

Fontos, hogy a rakás teteje védve legyen a csapadéktól, de az oldalait ne takarjuk le. Sok háztartás elköveti azt a hibát, hogy az egész farakást nejlonnal vagy fóliával burkolja be, ezzel azonban megakadályozzák a levegő áramlását, és bent tartják a párát. A legjobb megoldás egy lejtős, hullámpalás vagy deszkás tető, amelyről lefolyik az eső, miközben a levegő szabadon járhat.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

4. A frissen vágott fát érdemes külön tárolni a már kiszáradt mennyiségtől

A még nedves fa ugyanis párologtat, és könnyen visszanedvesíti a régebbi, száraz készletet is. Érdemes két külön farakást fenntartani: az egyiket az aktuális fűtési szezonra, a másikat pedig a „pihenő” fáknak, amelyek a következő télen kerülnek felhasználásra.

5. Az sem mindegy, mit teszünk a talajra

A talaj alá kavicsréteg vagy geotextil is kerülhet, ezzel megakadályozható, hogy a sár és a felcsapódó nedvesség elérje az alsó rönköket. A rakás környékét tartsuk tisztán: rendszeres kaszálással és a gaz eltávolításával elriaszthatjuk a rágcsálókat és rovarokat, amelyek gyakran a farakásokban keresnek menedéket.

6. Ha nagyobb mennyiségű tűzifát tárolunk, érdemes a rakást időről időre átpakolni

Az átforgatás nemcsak ellenőrzésre ad lehetőséget – így hamar észrevehetők a kártevők –, hanem a száradást is segíti, hiszen a fa másik oldala is levegőhöz jut. Az ideális farakás 1,5 méternél ne legyen magasabb: a túlzott magasság nemcsak instabil, de a levegőáramlást is akadályozza.

7. Melyik fafajjal járunk a legjobban?

A különböző fafajok fűtőértéke és ára jelentősen eltér. A keménylombos fák – mint a tölgy, bükk, cser vagy gyertyán – a legjobb hőleadásúak, lassan égnek és kevés hamut hagynak maguk után. A lágylombos és fenyőfajok olcsóbbak, de gyorsabban elégnek, így gyakrabban kell utánpótolni őket.

A tölgy például magas fűtőértékű és kellemes illatú, a bükk gyorsan gyullad, de nedvesen könnyen befülled. A gyertyán rendkívül sűrű, sok hőt ad, viszont nehezebben hasítható. Részletes táblázat a NÉBIH „Tűzifát csak okosan” kiadványában található, amely segít kiválasztani a legmegfelelőbb fafajt a háztartás igényeihez.

8. Érdemes előre gondolkodni

A legnagyobb megtakarítás akkor érhető el, ha a tüzelőt már tavasszal beszerezzük. A frissen vágott fa száradási ideje legalább 8–12 hónap, hiszen a víztartalma kezdetben 40–50 százalék is lehet. A megfelelően kiszárított, 20 százalék alatti nedvességtartalmú tűzifa viszont akár 30 százalékkal nagyobb hőenergiát ad le.

9. Aki biztosra akar menni, beszerezhet egy egyszerű fa nedvességmérőt is

Ezek a készülékek lehetővé teszik, hogy pontosan ellenőrizzük, mikor érte el a fa a megfelelő nedvességtartalmat a fűtéshez. Így nem kell találgatni, mikor kerülhet a kályhába a frissen vásárolt vagy tavasszal kivágott tűzifa, és elkerülhetők a drága tévedések.

A jól kiszárított fa nemcsak gazdaságosabb, mert több hőt ad le kevesebb mennyiségből, hanem a kályhát és a kéményt is kíméli. A nedves tűzifa égetése során ugyanis több kormot és kátrányt termel, ami gyorsítja a kémény lerakódásait és növeli a tűzveszélyt. Egy nedvességmérővel ellenőrzött, száraz fa használatával tehát biztonságosabb, tisztább és hatékonyabb lehet a fűtés egész télen.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 16. kedd
Etelka, Aletta
51. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?