https://www.penzcentrum.hu/hellovidek/20250613/furdesi-tilalom-a-velencei-tonal-nepszeru-strandot-zartak-le-baj-van-a-vizminoseggel-1180338

Íme a sztárkertész titkos trükkje: így metszd a cseresznyefát, és garantált a bőséges termés – lépésről lépésre!
Amíg tart ez a ragyogó tavaszi idő, érdemes alaposan körülnézni a kertünkben, közelebbről is megvizsgálni, mi újság a gyümölcsfákkal! Hogyan kezdjünk neki a cseresznyefa metszésének, hogyan érdemes ritkítani és formára igazítani őket? Mi az a zöldmetszés? Kósa Dániel, gyümölcs szakirányú kertészmérnök válaszolt a HelloVidék kérdéseire.
A gyümölcsfák metszése kulcsfontosságú a fa egészséges növekedése és terméshozama szempontjából - erről, és a hasznos tudnivalókról a HelloVidék nemrég itt írt. A cseresznyefa metszésének egyik fő célja, hogy biztosítsuk számukra a maximális napfényhez jutást. A metszés következtében a fa ágszerkezete szellősebbé válik, így több fény érheti el a lombkorona belső részeit. Ennek eredményeként javul a terméskötődés, tehát több virágból fejlődik gyümölcs, mint egyébként. Emellett a gyümölcsszüretet is könnyebbé tesszük, és eredményesebben küzdhetünk a különböző növényi betegségekkel.
Amikor visszavágjuk a cseresznyefát, nemcsak hogy elérjük a kívánt formát, hanem már fiatal korban elősegítjük a nagyobb terméshozamot is. Hosszú távon pedig hozzájárulunk a fa általános kondíciójának megőrzéséhez. Ha az ágszerkezete nem megfelelően van megmetszve, gyakran olyan ágak nőnek, amelyek rossz szögben, például felfelé, helyezkednek el, és így könnyen károsodhatnak a gyümölcs súlya alatt.
Mikor metsszük meg a cseresznyefát?
A cseresznye metszése különleges figyelmet igényel, mivel ezen fák hajlamosak a túlzott beavatkozásra történő érzékenységre. Az optimális metszés biztosítja, hogy a fa egészséges maradjon, és megfelelő minőségű termést hozzon. A metszés legjobb időpontja a tavasz, amikor a fa nyugalmi állapotban van, de a fagyveszély már elmúlt, és a rügyek még nem kezdenek duzzadni. Fontos, hogy elkerüljük a túl erős téli vagy kora tavaszi metszést, mivel a cseresznye fák hajlamosak a fagykárokra, ha túl korán kerül sor a metszésre - közölte a HelloVidékkel Kósa Dániel, gyümölcs szakirányú kertészmérnök.
A cseresznye tavaszi metszése
Mint minden gyümölcsfánál, így a cseresznye esetében is többfajta metszést különböztetünk meg. Az ültetéskori metszés célja, hogy megkönnyítsük a csemete eredését. A koronaalakító metszéssel alakítjuk ki az optimális lombkoronát. A fenntartó metszéssel pedig arra ösztönözzük a fát, hogy ne nőjön nagyon magasra. A ritkító metszéssel pedig elősegítjük, hogy a fa középső része is elegendő fényhez jusson. A tavaszi metszés célja - ahogy Kósa Dániel a HelloVidéknek összefoglalta:
- Az elhalt és beteg ágak eltávolítása: A legfontosabb lépés a cseresznyefák metszésében az elhalt, beteg vagy sérült ágak eltávolítása. Ez segít megelőzni a fertőzések terjedését és biztosítja a fa egészségét.
- A fa formálása: A cseresznyefák általában nagy koronát alkotnak, ezért fontos, hogy formáljuk őket a megfelelő növekedés érdekében. A fákat általában sudaras koronaformára nevelik, ami azt jelenti, hogy ki kell alakítani egy központi tengelyt, és ezeken kell megnevelni a termőkarokat. A fák koronáját ritkítani kell, hogy a belső ágak is hozzáférjenek a fényhez, és megfelelő szellőzés legyen.
- A központi ág (sudár) eltávolítása: A cseresznye esetében az egyik leggyakoribb metszési technika fiatal korban a központi vezető ág eltávolítása. A központi ág (sudár) eltávolítása elősegíti a fa oldalirányú növekedését, ami elősegíti a megfelelő terméshozamot.
- Az erős hajtások visszavágása: A fa egészségének fenntartása érdekében fontos, hogy a gyenge vagy túl erős hajtásokat visszavágjuk. Az erős hajtások visszavágása lehetővé teszi, hogy a fa több energiát fordítson a gyümölcsök fejlődésére, nem pedig a zöld részek növekedésére.
- A túl sűrű részek ritkítása: A cseresznyefáknál fontos, hogy a sűrűsödött részeket ritkítsuk, hogy a fény és a levegő megfelelően áramoljon a fa belsejében. A túl sűrű fa hajlamos lehet a betegségek és kártevők felhalmozódására. A metszéskor törekedjünk minden keresztbe növő ág eltávolítására, valamint arra, hogy a külső állású rügyekre metszünk, ezzel terítve a koronát.
- A gyümölcstermő ágak megőrzése: A gyümölcstermő ágak megőrzésére is figyelmet kell fordítani a metszés során. Az idősebb gyümölcsfák esetében a legfontosabb, hogy a termőágak ne öregedjenek el. Az idős ágakat évente ifjítani kell, cseréljük folyamatosan az elöregedett termőrészeket.
- A betegségek megelőzése: A zöldmetszés során eltávolíthatjuk azokat az ágakat, amelyek betegnek tűnnek, így megelőzhetjük a betegségek terjedését a fában. Ezen kívül a túlzott növekedésű ágak között könnyen felhalmozódhatnak kártevők, amelyek károsíthatják a gyümölcsöt, így ezek eltávolítása is elengedhetetlen.
A zöldmetszés fontossága
A cseresznye esetében a zöldmetszés legfontosabb célja a fa formálása, a terméshozam javítása, valamint a betegségek és kártevők elleni védekezés.
JÓL JÖNNE 3,3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 300 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 70 324 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,61%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 71 484 forintos törlesztőt (THM 11,39%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
"A zöldmetszést általában a fák vegetatív időszakában, a tavaszi és nyári hónapokban végezzük. A cseresznye és meggy fáknál ezt az időpontot a virágzás után, de még az érés előtt, vagy a betakarítás után célszerű elvégezni. Ebben az időszakban a fák hajtásai aktívan növekednek, és könnyen eltávolíthatók anélkül, hogy komoly károkat okoznánk a fákban" - tette hozzá a szakember.
A cseresznyefa metszése - lépésről lépésre
- Válasszuk ki a nem kívánt hajtásokat: A metszés célja a fa formai javítása, ezért azokat a hajtásokat távolítjuk el, amelyek keresztezik egymást, túl sűrűsödnek vagy helytelen irányba nőnek. A felesleges vízhajtásokat is el kell távolítani, mivel ezek nem hoznak gyümölcsöt, csak a fa energiáját emésztik fel.
- Vágjunk vissza észszerű mértékben: A zöldmetszés nem a fa drámai lecsupaszításáról szól, hanem inkább a felesleges növekedés csökkentéséről. Ezért koncentráljunk elsősorban a vízhajtásokra, valamint a nagyon erős növekedésű ágakra. Előbbieket tőből metsszük ki, utóbbiakat csak vágjuk vissza.
- Használjunk éles metszőollót: A tiszta, éles vágások segítenek megelőzni a fertőzéseket. A metszőolló használata biztosítja, hogy a vágás gyorsan és tisztán történjen, minimális stresszt okozva a fáknak.
Ha elakadnánk, hozunk egy kis videós segítséget is. Érdemes a tavaszi munkálatok előtt végignézni:
Végezetül Kósa Dániel még elmondta: a cseresznyefáknál a zöldmetszés javítja a termés minőségét és mennyiségét, mivel a fa energiáját a gyümölcshöz szükséges fontos hajtásokra összpontosíthatja. Az erősebb gyümölcstermő ágak növekedése lehetővé teszi a nagyobb és ízletesebb gyümölcsök fejlődését. Ezen kívül a ritkítás segíti a fa leveleinek gyorsabb száradását eső után, így csökkenti a gombás betegségek kockázatát. A szellősebb korona és a jobb fényviszonyok hozzájárulnak a fa általános egészségéhez.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.


