Idén is különleges élményekkel várja a látogatókat a Múzeumok Éjszakája: június 21-én az ország több száz pontján nyílnak meg a múzeumok és kiállítóhelyek kapui.

Míg a hétvégén Debrecenben eldőlt, ki főzi a legjobb pálinkát 2025-ben, addig az ország másik végén, a Vas megyei Győrváron is pálinkagyőzteseket hirdettek. Másfélszer annyi minta érkezett erre a versenyre is, mint tavaly. A HelloVidék nemcsak interjúzott a helyszínen, hanem maga is részt vett a médiazsűri munkájában. De hogyan kóstolnak a profik? Ki lehet a pálinkazsűriben? Mitől jó a magyar pálinka? Erre is választ kaptunk.
Reneszánszukat élik a hazai pálinkamustrák, nincs is olyan hétvége, hogy az ország különböző tájegységein ne hirdessenek versenyeket. Míg a hétvégén Debrecenben eldőlt, hogy 2025-ben ki büszkélkedhet az ország legjobb pálinkája címével, addig az ország másik végén, Győrváron a XII. Vas Megyei Gasztronómiai Fesztivál és Böllérversenyen is pálinkagyőzteseket hirdettek. Vas megyében is rekordmennyiségű, összesen 262 minta érkezett, amelyre magánfőzdék, bérfőzetők és külföldiek is szép számmal beneveztek. A versenyzők 8 kategóriában adták le pálinkáikat, fajtánként két palackot. A kóstolást február 7-én Szombathelyen, az Agora Savaria Filmszínház aulájában tartották. A médiazsűri mustrájában a HelloVidék újságírója is részt vett – innen a pálinkakóstolási tapasztalatunk, amit a cikk végén, a profiktól ellesve mi is közre adunk.
Idén másfélszer annyi minta érkezett a XIII. Vas Megyei Pálinka- és Párlatversenyre, mint tavaly
Még 2010-ben alapították a Vas Megyei Pálinka- és Párlatversenyt, azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson a megyében élő pálinkafőzők számára, hogy saját munkájukat megmérettessék: „Először az ő kérésükre szerveztük meg a versenyt, de most már kinőtte magát, és az ország minden tájáról, sőt külföldről is érkeznek indulók” – közölte a HelloVidékkel Palotás József, a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület elnöke.
Idén már 262 minta érkezett, a verseny pedig nemcsak országos, hanem nemzetközi szintre is eljutott. Az 2025-ös év abban is előrelépést hozott a tavalyihoz képest, hogy a pálinkák minősége egyértelműen javul – tette hozzá az elnök. A versenyzők nyolc kategóriában adhatták le a szíverősítőt - fajtánként két palackot. Egy versenyző több mintával is nevezhetett. Az aranyérmes pálinkák közül minden kategóriában kiválasztották a legjobbat, és ezek kerültek a döntőbe, ahol az összes kategóriából egy pálinka nyerte el a legjobbnak járó díjat.

Vasban a párlatokat 12 fős szakmai zsűri minősítette
A nevezett pálinkákat/párlatok érzékszervi minősítését Pálinkabírók végezték, a mintákról Bírálati lapot töltöttek ki. A Pálinkabíróknak 20 pontos bírálati módszerrel kellett minősíteni az anonim mintákat (és indokolni is a pontszámot) illattisztaság, illatkarakter, az íz tisztasága, az íz karaktere és harmóniája alapján. Ez alapján minden pálinka / párlat bekerül egy minősítési kategóriába:
- Arany minősítés: 18-20 pont
- Ezüst minősítés: 16-17 pont
- Bronz minősítés: 14-15 pont
Az idei versenyen a kategóriagyőztesek és hagyományos különdíjak mellett a Társadalmi és a Média zsűri különdíját is meghirdették, nekik az aranyérmet szerzett pálinkák/párlatok közül kellett kiválasztaniuk az általuk legjobbnak ítéltet.
Csalló Gergő pálinkabíráló: a pálinkaversenyek valódi célja az őszinte szakmai visszajelzés
A Savaria Mozi kávézójába berendezett alkalmi kóstolóhelyünkön a pálinkaízlelés tudományába Csalló Gergő – pálinkabíráló vezetett be bennünket. Ő a Csalló Pálinka Manufaktúra második generációs tulajdonosa, aki nem mellesleg aktív pálinkabíráló is. Ahogy mesélte, családja 1999 januárjában – zöldmezős beruházásként – Balatonalmádi határában, a festői szépségű Vödörvölgyben indította el bérszeszfőzdéjét. Vonzáskörzetünkben közel 2000 visszatérő partnerük van. 2013 májusa óta foglalkozik aktívan a pálinkával, a főzéssel, a bírálattal és a pálinka gasztronómiával, amely az idei év fő iránya számára.
Ahogy Csalló Gergőtől megtudtuk, ez a szakma egyik legnagyobb problémája is: „A pálinkaversenyzés kultúráját teremtettük meg, nem pedig a pálinkafogyasztásét.” A szakma túl versenycentrikussá vált, ami elvonja a figyelmet a pálinka valódi élvezetétől. Sok kisebb helyi mustra is létezik, ahol egy-egy termelő akár 30-40 pálinkával is benevezhet, és a helyi polgármester, kisboltos, vagy iskolaigazgató végzi a bírálást. Ezzel szemben az igazi pálinkaversenyek, amilyen a Vas Megyei Pálinkaverseny is, más szintet képviselnek: itt a bírálók jelentős része szakképzett érzékszervi bíráló, akik szakmai alapossággal értékelik a pálinkákat.

Csalló Gergő maga is szakképzett érzékszervi bíráló, elvégezte a szükséges tanfolyamokat, és több ezer minta minősítése áll már mögötte. Jelenleg Magyarországon körülbelül 100-120 fő lehet a Pálinka Nemzeti Tanács érzékszervi bírálói listáján, ebből 70-80 fő aktívan végzi a bírálatokat. Hangsúlyozta, hogy a pálinkaversenyeken a zsűrinek elsősorban nem is az a célja, hogy helyezéseket osszon ki, hanem az, hogy szakmai véleményt ad, amit írásban is rögzítenek.
Ha van egy jó pálinkánk, és egy olyan csapat, aki szeret pálinkát bírálni – márpedig páran vagyunk így –, akkor elmegyünk kisebb pálinkaversenyekre is, és őszinte visszajelzést adunk az embereknek. Az őszinte visszajelzés a kisebb pálinkamustrákon nem az, hogy ‘ez a barack nem túl intenzív’, hanem például az, hogy ‘melegen erjedt, le kéne árnyékolni a cefrés hordót a telken’. Pozitív visszajelzést adunk arra is, hogyan kellene kisüzemi körülmények között végezni a cefrézést vagy a gyümölcsfeldolgozást. Ezzel elősegítjük, hogy a következő években egyre jobb és jobb pálinkák, párlatok kerüljenek elénk
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
- magyarázta Csalló Gergő, akinek az idei tapasztalatai kedvezőek, szerinte évről évre egyre jobb minőségű és egyre több minta érkezik. „Ezekkel a versenyekkel is megteremtjük a pálinkafőzés, a pálinkabírálat és a pálinkaversenyzés kultúráját. De közben szeretnénk azt is, hogy ezeket a pálinkákat valóban megkóstolják” – tette még hozzá.
Csurran-cseppen – így kóstoltunk mi…
A pálinka és a borkóstolás között az első és legfontosabb különbség – amire a médiazsűriben is hamar rájövünk –, hogy a pálinkát nem köpik ki. Az oka pedig, ahogy Csalló Gergő is fogalmazott, hogy a pálinkánál elengedhetetlen a garatélmény.
"Ez azt jelenti, hogy amikor beleillatolunk egy pálinkába, és érezzük a gyümölcsösséget, akkor nem elég csupán a szájüregben érzékelni, meglötyögni, majd hagyni, hogy az élmény gyorsan eltűnjön. Meg kell kóstolnunk, hiszen például az aldehides hibák csak a garatélménynél jönnek ki" – magyarázta.
A pálinkakóstolás kapcsán még elmesélte: "első körben mindig az Illat-tisztaságot és -karaktert nézik, illetve íz-tisztaságot és íz-karaktert. Ezeket pontozzák a megfelelő módon, tehát a kiemelkedő, különleges illatokat természetesen a magasabb pontszámmal, az általános, elvárt ízeket, illatokat pedig egy közepes pontszámmal jelöljük, illetve van egy úgy nevezett harmónia nevű pontozási kategória, ahol az egész pálinkának az összhatását keressük." A bírálók arany-, ezüst- és bronz fokozatú minősítéssel látják el a pálinkákat.

Nincs közben pogácsázás
A kóstolás, ez fontos kihangsúlyozni, mindig anonim. Ugyanolyan pohár, ugyanannyi mennyiség- sokszor ugyanaz a szín… Nincs közben nassolás, sem pogácsázás, legfeljebb almát vagy más gyümölcsöt eszegetnek a bírálók. A kóstolás sem egyszerű feladat: gondoljunk csak bele, ha egy nap 45-50 pálinkáról kell véleményt mondani. Van benne szubjektivitás is, mert azt is tudni kell, hogy minden egyes illatolás és ízlelés az agy memóriaközpontját bizsergeti. De tanulható ez is.
Végezetül íme, a pálinkakóstolás 3+1 aranyszabálya: amit versenyen lestünk a profiktól
- Levegőztetés: Érdemes kicsit megszellőztetni a pálinkát is hasonlóan a borhoz, mert aromáját a kitöltés után pár perccel adja ki igazán. A legmegfelelőbb pohár a pálinkafogyasztáshoz a tulipán alakú pohár. Öblös fala segít, hogy jobban élvezhessük a pálinka aromáját abba beleszagolva. A borral ellentétben a pálinkát nem lötyögtetjük körkörös mozdulatokkal és nem hűtve szolgáljuk fel.
- Látvány: A pálinka lehet tökéletes, tükrös, tiszta, opálos, zavaros, üledékes. A jó minőségű pálinka színe legtöbbször tiszta átlátszó, kivéve, ha hordóban vagy gyümölcságyon érlelik, mert akkor színe lehet kissé sötétebb. Nem tartalmazhat színezékeket.
- Illatok: Mély, intenzív lélegzéssel szagoljuk meg a pálinkát. A jó pálinka tiszta és gyümölcsös
- Kortyolás: A pálinkát nem hajtjuk fel, hanem apró kortyokban élvezzük az ízét
- Szárazpróba: A kóstolást követően lehet szárazpróbát végezni hogy megtudjuk minőségi pálinkát fogyasztottunk-e. Ennek egyik módja, hogy az üres poharat 5-10 percre félre tesszük, majd ezt követően a pohárba beleszagolva kellemes, lekváros illatokat érezhetünk. Másik lehetőség, hogy amíg még van a pohárban pálinka, a kézfejünkre csepegtetünk egy kicsit, és ezt megszagolva a gyümölcsre jellemző illatok jönnek elő. Azoknál az italoknál, ahol az illatokat aromák hozzáadásával érték el, mindezek eltűnnek a szárazpróba során.
Címlapfotó, fotó: Pais-H Szilvia

Lerántják a leplet: a színészkirálynő titkos múltja, így lett a dzsentrilányból legendás magyar díva
Ha szeretnél bepillantani a századelő világába, megérteni, hogyan lett Tolnay Rózsiból Tolnay Klári, ez a különleges tárlat neked szól!
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Több mint 1000 drogériai és háztartási termék ára csökkent a SPAR-ban – intézd el a teljes bevásárlást egy helyen! (x)
Most még egyszerűbbé vált a bevásárlás: az INTERSPAR hipermarketekben több mint 1000 drogériai és háztartási termék ára csökkent.
-
Mobilalkalmazásból, 10 perc alatt, teljesen online igényelhető a Munkáshitel elsőként a Gránit Banknál (x)
A Gránit Banknál egyedülálló módon május 26-tól már mobilalkalmazásból is, teljesen online, 10 perc alatt igényelhető a Munkáshitel a banknál már számlával rendelkező ügyfelek számára. Új számlanyitás esetén akár 90.000 forintot is jóváír az igénylők számláján a pénzintézet.


