Emuval futott össze egy kutyasétáltató Szegeden. Az állat vélhetően egy közeli magángazdaságból szökött meg.
Felejtsd el a drága bolti szaloncukrot: mint dédanyáink, fillérekből készíthetsz te is otthon luxus csemegét
A sztaniolba csomagolt édesség idén sem lett olcsóbb, az alapanyagok – elsősorban a csokoládé drágulása horror mértékben emelte a szaloncukor árát. Ünnepek előtt, mint dédanyáink tették, mi magunk is nekiállhatunk a szaloncukor gyártásnak. Töredék árból kihozhatjuk, ráadásul nem csak egyedit, hanem egészséges csemegéket is alkothatunk!
A bejgli és a hókifli mellett a szaloncukor a magyarok egyik legkedveltebb karácsonyi csemegéje. Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe is, nélküle nincs ünnep (apropó, idén is megválasztották az Év Szaloncukrát), sokan tradicionálisan is szinte csak ezzel díszítik a fát. Bár már tele vannak a boltok polcai a magyarok kedvenc karácsonyi édességével, nincs könnyű helyzetben, aki vásárolni szeretne.
A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakember, Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint minden költségtétel emelkedett idén, csak a csokoládé ára több mint a duplájára emelkedett egy év alatt. Így, ha valaki ugyanolyan forgalmat generál idén, mint egy évvel ezelőtt, akkor is lényegesebben kevesebb profitot fog termelni. Hiába drága, azért a legtöbben mégsem tudnak lemondani a szezonális édességről, ezért a kézműves gyártók helyett a kilóra vásárolható szaloncukrokat szerzik be. A kemma.hu összefoglalója szerint
a szaloncukor kilónkénti ára 3450 és 5900 között mozog az édesség összetételétől függően.
A felmérések szerint egy átlagos magyar háztartás 2 kilogramm szaloncukrot vásárol, ez azt jelenti, hogy 6900- 11800 forintot kell kiadnunk a szaloncukorért.
1. Régi szakácskönyvek favoritja - a konzum szaloncukor
Dédanyaink szakácskönyveiben gyakran találkozhattunk a „konzum” szaloncukor receptjével. Ez valójában egy kidermesztett, sűrű cukorszirup volt, amelyet jobb esetben mandula vagy más aroma tett különlegessé. Ha kezdők vagyunk a szaloncukorgyártásban – ezzel is kezdhetünk:
Hozzávalók:
- 25 dkg kristálycukor
- 1,5 dl víz
- 1-2 csepp mandula-, vanília- vagy rumaroma
- opcionálisan ételfesték a színezéshez
Elkészítés lépései:
- Cukorszirup készítése: A cukrot és a vizet keverd össze egy vastag aljú lábasban. Lassú tűzön melegítsd, és keverd addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Forrald fel, majd közepes lángon főzd tovább, míg a szirup sűrűvé válik. Ezt akkor érheted el, ha a kanálról cseppenő szirup már nehezen folyik le (kb. 115-120 °C, ha van cukorhőmérőd).
- Ízesítés és színezés: Amikor a szirup elérte a megfelelő sűrűséget, vedd le a tűzről. Adj hozzá 1-2 csepp aromát, és ha szeretnéd, néhány csepp ételfestéket is a kívánt szín eléréséhez. Gyorsan keverd össze, mert a szirup gyorsan kezd hűlni.
- Formázás: Öntsd a szirupot egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy szilikon formába. Hagyd hűlni és dermedni, amíg szilárd, de még vágható állagú lesz. Éles késsel vagy ollóval vágd kockákra vagy hasábokra.
- Csomagolás: A kihűlt szaloncukrokat csomagold uzsonnacsomagoló papírba vagy selyempapírba, a végeit hagyományosan behajtva vagy bevágva.
Ha szeretnénk díszíteni, a megformázott konzum szaloncukrokat olvasztott csokoládéba is márthatjuk, de az eredeti változat nem tartalmaz bevonatot.
@multkor
2. Zselés szaloncukor készítése friss gyümölcsből
Ha kevés az időd, használhatsz hozzá bolti gyümölcslevet, de érdemes frissen facsart gyümölcslével dolgozni – így sokkal finomabb szaloncukor készíthető. A zselé elkészítéséhez használhatsz agar-agart, zselatinport vagy zselatinlapokat is. A lényeg, hogy a folyadékhoz ajánlott mennyiséget szorozd meg 1,5-el, így elég kemény és szilárd zselét kapsz, amely jól formázható.
Hozzávalók
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 917 331 forintot 10 éves futamidőre már 6,55 százalékos THM-el, havi 214 520 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,73% a THM, míg a MagNet Banknál 6,85%; az Erste Banknál 6,91%, a K&H Banknál 6,98%, a Raiffeisen Banknál pedig 7,00%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
- 5 dl narancslé (6-7 db narancs)
- 6 evőkanál cukor
- 10 db zselatinlap
- 30 dkg étcsokoládé
Elkészítés lépései:
- A narancsok kifacsart levét egy lábasba öntjük és felmelegítjük. Közben egy tálkába fél liter hideg vizet öntünk és egyesével beáztatjuk a zselatinlapokat, hogy megduzzadjanak.
- A narancsléhez keverjük a cukrot és megkóstoljuk, hogy elég intenzív-e az íze. Ha kell tovább ízesíthetjük citrommal vagy cukorral, hogy vibráló íze legyen. Amikor kezd forrni a gyümölcslé, a megduzzadt zselatinlapokból kinyomkodjuk a vizet alaposan és a lábosba tesszük. 2-3 percig kevergetjük, hogy beleolvadjon. Ezután levehetjük a tűzről, nem kell tovább melegíteni.
- Egy tálkát enyhén megvizezünk, és belesimítunk egy fóliát, aminek a segítségével kiemeljük majd a megdermedt zselét. Megkeverjük a narancsos zselét és az előkészített tálba öntjük. A hűtőben 3-4 óra alatt hagyjuk keményre dermedni.
- A csokitemperáláshoz gőzfürdőt készítünk. A csokit feldaraboljuk a 2/3 mennyiségét a tálba szórjuk. A többi csokit kisebbre vágjuk, hogy a beoltásnál ne kelljen sokat várni az olvadásra. Ha már kezd olvadni kevergessük, hogy ne hevüljön fel túlságosan az elolvadáshoz. A víznek sem szabad forrnia alatta, mert akkor megég a csokoládénk. Amikor elolvadt a csoki hozzászórjuk a maradékot, gyorsan csak kettőt keverünk rajta és azonnal levesszük a tűzről. Így keverjük addig, amíg az egész egynemű és szép sima lesz.
- A megdermedt zselét kiemeljük egy deszkára, levágunk három szeletet és a többit visszatesszük a hűtőbe. Kisebb hasábokra vágjuk, hogy szaloncukor alakja legyen. A csokit átkeverjük és jöhet bele az első zselé. Átfordítjuk egy villa segítségével, lerázzuk a felesleget és egy sütőpapírra tesszük dermedni. Fontos, hogy a zselé hűtő hideg legyen és a csoki rá tudjon tapadni.
- A temperált csokit időnként keverjük át és ha úgy érezzük, hogy kezd nagyon kihűlni és vastagodni a csoki, akkor gőz felett csak nagyon kicsit rámelegíthetünk. Semmiképpen ne legyen 30 foknál több. Így lesz az eredmény ilyen szép fényes csokiburok, ami roppanósra dermed. Mivel a szaloncukor gyümölcsből készül és nem tartalmaz tartósítószert. A készítés után 7 napig tárolhatjuk hűtőben.
Az alábbi receptvideó segítségével még könnyebben elkészítheted:
3. Íme, a zserbós ízesítésű - szuperegészséges szaloncukor
A Tiktok rengetegében számtalan ötletet kaphatunk még arra, hogyan is állhatunk neki saját magunk is a szaloncukorkészítésnek! Az alábbi receptben datolya, aszalt gyümölcsök és étcsokoládé főszereplésével egy zamatos, zserbó ízvilágú édességet készítünk, amely nemcsak finom, hanem tápanyagokban gazdag is:
Hozzávalók (kb. 20-25 darabhoz):
- 200 g datolya (mag nélkül, lehetőleg puha Medjool fajta)
- 100 g aszalt szilva vagy sárgabarack
- 50 g dió (vagy egyéb olajos mag, például mandula)
- 50 g darált dió
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 evőkanál citromlé
- 100 g étcsokoládé (legalább 70%-os kakaótartalommal)
- 1 evőkanál kókuszolaj (az étcsokoládé olvasztásához, opcionális)
Elkészítés lépésről lépésre:
- Az alap elkészítése: Áztasd be a datolyát és az aszalt gyümölcsöket meleg vízbe 10-15 percre, hogy megpuhuljanak. Közben aprítsd durvára a diót, hogy kicsit darabos textúrát kapj. A megpuhult datolyát és aszalt gyümölcsöket szűrd le, majd tedd egy aprítógépbe. Add hozzá a darált diót, a fahéjat, a vanília kivonatot és a citromlevet.
- Formázás: Dolgozd össze a hozzávalókat az aprítógépben, amíg egy sűrű, jól formázható masszát nem kapsz. Ha túl száraz, adj hozzá egy kis vizet. Vedd ki a masszát, és keverj hozzá a durvára aprított dióból, hogy kellemesen roppanós legyen. Formázz belőle kis téglalapokat vagy golyókat, amelyek a hagyományos szaloncukor formáját idézik.
- Csokoládébevonat: Olvaszd fel az étcsokoládét gőz felett vagy mikrohullámú sütőben, szükség esetén adj hozzá kókuszolajat a fényesebb és könnyebben kezelhető bevonatért. Mártsd meg a datolyás falatkákat a csokoládéban, és helyezd őket sütőpapírra.
- Hűtés és csomagolás: Hagyd a szaloncukrokat megdermedni (kb. 20-30 percig hűtőszekrényben). Ha teljesen megkötött a csokoládé, csomagold a szaloncukrokat színes papírba, hogy ünnepi hangulatot idézzenek.
@greens_of_daisy
Címlapfotó: Év Szaloncukra sajtóanyag
Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.
-
Béren felüli juttatások 2025: így változhat a cafeteria
A Multi-Pay szakértői szerint a vállalatok jelentős része nem tudja hatékonyan működtetni a béren felüli juttatások rendszerét.