Ünnepek előtt, mint dédanyáink tették, mi magunk is nekiállhatunk a szaloncukor gyártásnak. Töredék árból kihozhatjuk, ráadásul nem csak egyedit, hanem egészséges csemegéket is alkothatunk!

Felejtsd el a drága bolti szaloncukrot: mint dédanyáink, fillérekből készíthetsz te is otthon luxus csemegét

2024. december 8. 07:11

A sztaniolba csomagolt édesség idén sem lett olcsóbb, az alapanyagok – elsősorban a csokoládé drágulása horror mértékben emelte a szaloncukor árát. Ünnepek előtt, mint dédanyáink tették, mi magunk is nekiállhatunk a szaloncukor gyártásnak. Töredék árból kihozhatjuk, ráadásul nem csak egyedit, hanem egészséges csemegéket is alkothatunk!  

A bejgli és a hókifli mellett a szaloncukor a magyarok egyik legkedveltebb karácsonyi csemegéje. Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe is, nélküle nincs ünnep (apropó, idén is megválasztották az Év Szaloncukrát), sokan tradicionálisan is szinte csak ezzel díszítik a fát. Bár már tele vannak a boltok polcai a magyarok kedvenc karácsonyi édességével, nincs könnyű helyzetben, aki vásárolni szeretne.

A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakember, Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint minden költségtétel emelkedett idén, csak a csokoládé ára több mint a duplájára emelkedett egy év alatt. Így, ha valaki ugyanolyan forgalmat generál idén, mint egy évvel ezelőtt, akkor is lényegesebben kevesebb profitot fog termelni. Hiába drága, azért a legtöbben mégsem tudnak lemondani a szezonális édességről, ezért a kézműves gyártók helyett a kilóra vásárolható szaloncukrokat szerzik be. A kemma.hu összefoglalója szerint

a szaloncukor kilónkénti ára 3450 és 5900 között mozog az édesség összetételétől függően.

A felmérések szerint egy átlagos magyar háztartás 2 kilogramm szaloncukrot vásárol, ez azt jelenti, hogy 6900- 11800 forintot kell kiadnunk a szaloncukorért.

1. Régi szakácskönyvek favoritja - a konzum szaloncukor

Dédanyaink szakácskönyveiben gyakran találkozhattunk a „konzum” szaloncukor receptjével. Ez valójában egy kidermesztett, sűrű cukorszirup volt, amelyet jobb esetben mandula vagy más aroma tett különlegessé. Ha kezdők vagyunk a szaloncukorgyártásban – ezzel is kezdhetünk:

Hozzávalók:

  • 25 dkg kristálycukor
  • 1,5 dl víz
  • 1-2 csepp mandula-, vanília- vagy rumaroma
  • opcionálisan ételfesték a színezéshez

Elkészítés lépései:

  1. Cukorszirup készítése: A cukrot és a vizet keverd össze egy vastag aljú lábasban. Lassú tűzön melegítsd, és keverd addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Forrald fel, majd közepes lángon főzd tovább, míg a szirup sűrűvé válik. Ezt akkor érheted el, ha a kanálról cseppenő szirup már nehezen folyik le (kb. 115-120 °C, ha van cukorhőmérőd).
  2. Ízesítés és színezés: Amikor a szirup elérte a megfelelő sűrűséget, vedd le a tűzről. Adj hozzá 1-2 csepp aromát, és ha szeretnéd, néhány csepp ételfestéket is a kívánt szín eléréséhez. Gyorsan keverd össze, mert a szirup gyorsan kezd hűlni.
  3. Formázás: Öntsd a szirupot egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy szilikon formába. Hagyd hűlni és dermedni, amíg szilárd, de még vágható állagú lesz. Éles késsel vagy ollóval vágd kockákra vagy hasábokra.
  4. Csomagolás: A kihűlt szaloncukrokat csomagold uzsonnacsomagoló papírba vagy selyempapírba, a végeit hagyományosan behajtva vagy bevágva.

Ha szeretnénk díszíteni, a megformázott konzum szaloncukrokat olvasztott csokoládéba is márthatjuk, de az eredeti változat nem tartalmaz bevonatot.

@multkor

2. Zselés szaloncukor készítése friss gyümölcsből

Ha kevés az időd, használhatsz hozzá bolti gyümölcslevet, de érdemes frissen facsart gyümölcslével dolgozni – így sokkal finomabb szaloncukor készíthető. A zselé elkészítéséhez használhatsz agar-agart, zselatinport vagy zselatinlapokat is. A lényeg, hogy a folyadékhoz ajánlott mennyiséget szorozd meg 1,5-el, így elég kemény és szilárd zselét kapsz, amely jól formázható.

Hozzávalók

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 917 331 forintot 10 éves futamidőre már 6,55 százalékos THM-el,  havi 214 520 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,73% a THM, míg a MagNet Banknál 6,85%; az Erste Banknál 6,91%, a K&H Banknál 6,98%, a Raiffeisen Banknál pedig 7,00%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 
  • 5 dl narancslé (6-7 db narancs)
  • 6 evőkanál cukor
  • 10 db zselatinlap
  • 30 dkg étcsokoládé

Elkészítés lépései:

  1. A narancsok kifacsart levét egy lábasba öntjük és felmelegítjük. Közben egy tálkába fél liter hideg vizet öntünk és egyesével beáztatjuk a zselatinlapokat, hogy megduzzadjanak.
  2. A narancsléhez keverjük a cukrot és megkóstoljuk, hogy elég intenzív-e az íze. Ha kell tovább ízesíthetjük citrommal vagy cukorral, hogy vibráló íze legyen. Amikor kezd forrni a gyümölcslé, a megduzzadt zselatinlapokból kinyomkodjuk a vizet alaposan és a lábosba tesszük. 2-3 percig kevergetjük, hogy beleolvadjon. Ezután levehetjük a tűzről, nem kell tovább melegíteni.
  3. Egy tálkát enyhén megvizezünk, és belesimítunk egy fóliát, aminek a segítségével kiemeljük majd a megdermedt zselét. Megkeverjük a narancsos zselét és az előkészített tálba öntjük. A hűtőben 3-4 óra alatt hagyjuk keményre dermedni.
  4. A csokitemperáláshoz gőzfürdőt készítünk. A csokit feldaraboljuk a 2/3 mennyiségét a tálba szórjuk. A többi csokit kisebbre vágjuk, hogy a beoltásnál ne kelljen sokat várni az olvadásra. Ha már kezd olvadni kevergessük, hogy ne hevüljön fel túlságosan az elolvadáshoz. A víznek sem szabad forrnia alatta, mert akkor megég a csokoládénk. Amikor elolvadt a csoki hozzászórjuk a maradékot, gyorsan csak kettőt keverünk rajta és azonnal levesszük a tűzről. Így keverjük addig, amíg az egész egynemű és szép sima lesz.
  5. A megdermedt zselét kiemeljük egy deszkára, levágunk három szeletet és a többit visszatesszük a hűtőbe. Kisebb hasábokra vágjuk, hogy szaloncukor alakja legyen. A csokit átkeverjük és jöhet bele az első zselé. Átfordítjuk egy villa segítségével, lerázzuk a felesleget és egy sütőpapírra tesszük dermedni. Fontos, hogy a zselé hűtő hideg legyen és a csoki rá tudjon tapadni.
  6. A temperált csokit időnként keverjük át és ha úgy érezzük, hogy kezd nagyon kihűlni és vastagodni a csoki, akkor gőz felett csak nagyon kicsit rámelegíthetünk. Semmiképpen ne legyen 30 foknál több. Így lesz az eredmény ilyen szép fényes csokiburok, ami roppanósra dermed. Mivel a szaloncukor gyümölcsből készül és nem tartalmaz tartósítószert. A készítés után 7 napig tárolhatjuk hűtőben.

Az alábbi receptvideó segítségével még könnyebben elkészítheted:

3. Íme, a zserbós ízesítésű - szuperegészséges szaloncukor

A Tiktok rengetegében számtalan ötletet kaphatunk még arra, hogyan is állhatunk neki saját magunk is a szaloncukorkészítésnek! Az alábbi receptben datolya, aszalt gyümölcsök és étcsokoládé főszereplésével egy zamatos, zserbó ízvilágú édességet készítünk, amely nemcsak finom, hanem tápanyagokban gazdag is:

Hozzávalók (kb. 20-25 darabhoz):

  • 200 g datolya (mag nélkül, lehetőleg puha Medjool fajta)
  • 100 g aszalt szilva vagy sárgabarack
  • 50 g dió (vagy egyéb olajos mag, például mandula)
  • 50 g darált dió
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál citromlé
  • 100 g étcsokoládé (legalább 70%-os kakaótartalommal)
  • 1 evőkanál kókuszolaj (az étcsokoládé olvasztásához, opcionális)

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Az alap elkészítése: Áztasd be a datolyát és az aszalt gyümölcsöket meleg vízbe 10-15 percre, hogy megpuhuljanak. Közben aprítsd durvára a diót, hogy kicsit darabos textúrát kapj. A megpuhult datolyát és aszalt gyümölcsöket szűrd le, majd tedd egy aprítógépbe. Add hozzá a darált diót, a fahéjat, a vanília kivonatot és a citromlevet.
  2. Formázás: Dolgozd össze a hozzávalókat az aprítógépben, amíg egy sűrű, jól formázható masszát nem kapsz. Ha túl száraz, adj hozzá egy kis vizet. Vedd ki a masszát, és keverj hozzá a durvára aprított dióból, hogy kellemesen roppanós legyen. Formázz belőle kis téglalapokat vagy golyókat, amelyek a hagyományos szaloncukor formáját idézik.
  3. Csokoládébevonat: Olvaszd fel az étcsokoládét gőz felett vagy mikrohullámú sütőben, szükség esetén adj hozzá kókuszolajat a fényesebb és könnyebben kezelhető bevonatért. Mártsd meg a datolyás falatkákat a csokoládéban, és helyezd őket sütőpapírra.
  4. Hűtés és csomagolás: Hagyd a szaloncukrokat megdermedni (kb. 20-30 percig hűtőszekrényben). Ha teljesen megkötött a csokoládé, csomagold a szaloncukrokat színes papírba, hogy ünnepi hangulatot idézzenek.
@greens_of_daisy

Címlapfotó: Év Szaloncukra sajtóanyag

NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 8. szerda
Gyöngyvér
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33