31 °C Budapest
A diós és a mákos bejgli ősi idők óta elmaradhatatlan kellékei az ünnepeknek: na de mégis, hogyan készítsük őket úgy, hogy tökéletesek legyenek? Miért repednek ki sütés közben?

Lelepleztük a nagy bejgli-trükköt: ezt kell tenni ahhoz, hogy ne repedjen ki sütés közben

2024. december 6. 06:30

Nyakunkon a karácsony, így hát itt az ideje, hogy rendesen felkössük a gatyánkat és nekigyürkőzzünk megtervezni az ünnepi menüsort, aminek bizony elmaradhatatlan kelléke a bejgli is. Na de mégis, mi a különbség a kalács és a bejgli között? Mit kell tennünk ahhoz, hogy egy szimpla mákos vagy diós kalácsot bejglinek nevezhessünk? Bár a bejgli csak még autentikusabb, ha kireped sütés közben, a legtöbb művész inkább annak örülne, ha karácsonyi mesterműve tökéletesen egyben maradna – hogyan érhetjük el ezt?

Cikkünkben összegyűjtöttünk minden hasznos bejglisütő fortélyt, amelyeket, ha alkalmazunk a tésztán, az – állítólag – biztosan nem reped ki. Nos, mi kipróbáltuk nagyszüleink praktikáit és a modern trükköket is, hátha sikerül kikísérleteznünk a tökéletes mákos és diós bejgli formuláját. Nézzük, mi mindent érdemes tudunk a bejgliről, hogyan készül az eredeti bejgli és mit tehetünk azért, hogy ne repedjen ki! Vajon nekünk sikerül? Nemsokára kiderül!

Bejgli vagy kalács? Mi a különbség?

A legnagyobb karácsonyi, sokszor már vérre menő vitatémák közé tartozik, hogy a bejgli és a diós- vagy mákoskalács egy és ugyanaz a sütemény-e. Eláruljuk: bár mindkettőt előszeretettel készítjük karácsonyra, korántsem ugyanarról a süteményről van szó. A mákoskalács hagyományos élesztős kelttésztából készül, tésztája sokkal levegősebb és puhább, mint a bejglié. Bár a töltelék tömény, maga a tészta könnyedebb, emiatt sokan inkább ezt a típust készítik karácsonyra; frissen a legfinomabb.

Alapvetően a bejgli is egy kalácsjellegű sütemény, gyakorlatilag a diós és mákos karácsonyi tekercset illetjük ezzel az elnevezéssel. Kevesen tudják, hogy a bejgli valójában ún. pozsonyi tésztából készül (ilyen tésztát szokás készíteni a pozsonyi kiflihez is), ami bár szintén tartalmaz élesztőt, sokkal kevesebbet teszünk bele, a tészta különleges állaga a benne található zsírnak és/vagy vajnak köszönhető. A bejgli tésztája sokkal omlósabb, morzsalékosabb, teljesen más állagú, mint a foszlós kalácsoké, ennek köszönhetően hosszabb az eltarthatósági ideje is, nem szikkad ki úgy, mint a sima kalács.

Mákos és diós bejgliMákos és diós bejgli

Amit a bejgliről eddig nem tudtál

A bejgli egyike a legrégebbi európai süteményeknek: az „ősi” receptúra feltételezhetően Sziléziából (javarészt a mai Lengyelország, kisebb részt Csehország és Németország területén található régió) származik, valamikor az 1300-as években készíthették el először. A bejgli kifejezés a német „beugen” szóban gyökeredzik, azt jelenti, hogy „hajlított”, ugyanis eredetileg patkóalakúra sütötték. A mai bejgli elődje az 1800-as évek második felében érkezett meg hozzánk, az Osztrák-Magyar monarchia idejében – ekkortájt kezdték el nálunk is német divat szerint ünnepelni a karácsonyt, feldíszített fenyőfával.

A bejgli a reformkor során fokozatosan felváltotta a hagyományos mákos kalácsot a családi ünnepi asztalokon, több korabeli szakácskönyvben is leírták a készítését (Czifray István az 1830-as Magyar nemzeti szakácskönyvében még „Posonyi finom mákos kaláts” néven említi). Hagyományosan mákos (szerencsét, gazdagságot hoz a házhoz) és diós (elűzi a rontást, betegséget) töltelékkel szokás készíteni, azonban a gesztenyével, lekvárral, almával, meggyel, aszalványokkal (tipikusan mazsolával) és más ünnepi alapanyagokkal készített bejglik, kalácsok is egyre népszerűbbek.

Miért reped ki a bejgli?

Aki készített már valaha bejglit vagy kóstolt ilyen házi készítésű süteményt, gyakran tapasztalhatta, hogy több a repedt bejgli a tepsiben, mint azok, amelyek tökéletesen, hibátlan formában egyben maradtak. A bejgli sütés közben leggyakrabban a sütemény belsejében keletkező gőzképződés miatt reped ki, ami annak köszönhető, hogy túl sok vizet használtunk a töltelék elkészítéséhez. Természetesen kell hozzá víz, hogy a mákos vagy diós töltelék ne legyen száraz, fullasztó, azonban cseppet sem mindegy, hogy mennyit használunk hozzá! A „balesethez” azzal is hozzájárulhatunk továbbá, ha nem megfelelőképpen állítjuk össze a tésztát, vagy ha túl sok tölteléket akarunk beleerőszakolni a rudakba.

BejgliBejgli

Bejgli tippek: mit tegyünk, hogy ne repedjen ki a bejgli?

Felcsaptunk néhány régi és új szakácskönyvet és összegyűjtöttük, hol, milyen praktikákat tanácsolnak annak érdekében, hogy ne repedjen ki a bejgli sütés közben. Karácsonyi kutatómunkánk során a következő bejgli-trükköket találtuk, amelyek – bár nem garantálják a bombabiztos sikert – segíthetnek egyben tartani a süteményt:

  • Ne tekerjük fel túl szorosan a bejglit! A töltelékkel megkent tésztát szép lazán hajtogassuk, a térfogata úgyis növekedni fog sütés közben.
  • Szurkáljuk meg a tésztát villával, hústűvel! Ha segítünk a bejglinek levegőzni, avagy kiengedni a gőzt az apró lyukakon keresztül, szintén kisebb eséllyel reped ki a tészta.
  • Ne érjenek egymáshoz a bejglik! A rudak sütés közben kissé elterülnek, ezért hagyjunk nekik elég helyet, hogy a sütemények ne érintkezhessenek a tepsiben, különben kirepednek – ha kell, tegyünk közéjük sütőpapírt!
  • Pontosan mérjük ki a hozzávalókat és alaposan gyúrjuk őket be! A bejgli esetében különösen fontosak a jó arányok és a homogenitás, amitől „erősebb” lesz a tészta.
  • Ügyeljünk a töltelék összeállítására, ne keverjük túlzottan vizesre, mert az fokozott gőzképződéshez és a bejgli kirepedéséhez vezethet!
  • Pihentessük a bejglit hűvös helyen, például kamrában, fűtetlen szobában, ugyanis nem szeretnénk, hogy a tészta kelni kezdjen – ettől ugyanis kireped!
Mákos bejgliMákos bejgli

Recept: Hagyományos mákos és diós bejgli

Így, hogy tudjuk, mi fán terem a bejgli, és hogy mire kell figyelnünk, itt az ideje, hogy mi magunk is elkészítsük ezt a szuperfinom, autentikus karácsonyi süteményt. A bejgli készítése során ügyeljünk arra, hogy betartsuk a fenti intelmeket, máskülönben könnyen előfordulhat, hogy kirepednek a rudak – bár ettől semmivel sem lesz kevésbé finom a bejglink. Ha már nekifogtunk, érdemes mindkét ízt, a diós és a mákos tölteléket is elkészítenünk, hogy teljes legyen az ünnepi bejgli-élmény – Neked melyik a kedvenced?

A pozsonyi tészta hozzávalói (2 rúd bejglihez)

  • 500 g búzafinomliszt
  • 100 g sertészsír
  • 100 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 10 g friss élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 125 ml tej
  • 1 csipet só
  • 2 tojásfehérje és sárgája (szétválasztva!) a kenéshez

A mákos bejglitöltelék hozzávalói (1 rúdhoz)

  • 150 g kristálycukor
  • 1 dl víz
  • 1 mk ételecet
  • 300 g cukrozatlan darált mák
  • 1 bio citrom héja és leve
  • szükség szerint egy kevés víz, ha túl száraz a töltelék

A diós bejglitöltelék hozzávalói (1 rúdhoz)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • 150 g kristálycukor
  • 1 dl víz
  • 1 mk ételecet
  • 300 g cukrozatlan darált dió
  • 1 marék mazsola (rumos vízben előáztatva)
  • 2 cl rum vagy rumaroma
  • 1 ek vaníliakivonat
  • szükség szerint egy kevés víz, ha túl száraz a töltelék
A bejgli tésztájaA bejgli tésztája

A bejglitészta készítése

A pozsonyi tészta készítése pofonegyszerű: mérjük ki a tejet egy tálba hidegen, majd keverjük el benne az élesztőt (nem kell felfuttatni!) alaposan, ezután adjuk hozzá a tojássárgáját és a sót is. Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a porcukrot, majd kézzel morzsoljuk el benne a vajat és a zsírt (lehet tisztán vajjal vagy tisztán zsírral is csinálni, de így, fele-fele arányban a legfinomabb), végül gyúrjuk össze a tejes keverékkel (ehhez érdemes dagasztógépet használni).

Invertcukor a töltelékhezInvertcukor a töltelékhez

Ha elkészült a homogén tészta, lazán tekerjük be fóliával és pihentessük a hűtőben (itt látjuk a különbséget a hagyományos kelttészta és a pozsonyi tészta készítése között, illetve az élesztő felfuttatásánál) 1 órán keresztül. A pihentetett tésztát enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki egyenletes vastagságúra, majd felezzük el egy éles kés segítségével, hogy két téglalapot kaphassunk, és már jöhet is a töltelék.

Mákos töltelékMákos töltelék

A mákos és a diós töltelékek készítése, a bejglik formázása

Alaposan megtisztított edénybe öntsük bele a cukrot, majd öntsük rá a vizet. Szép lassan olvasszuk fel benne a cukrot, kevergetni nem kell, majd tegyük bele a mokkáskanálnyi ecetet is (gyakorlatilag invertcukrot készítünk, aminek az az előnye, hogy kihűlése után nem kristályosodik vissza, ami előnyös a sütemények töltelékének készítése során), majd, ha elolvadt, főzzük 1-2 percig forrásponton, ezután el is zárhatjuk a lángot.

Diós töltelékDiós töltelék

Ugyanilyen invertcukorral készítjük el mindkét tölteléket: jó alaposan dolgozzuk össze a mákos és a diós bejgli töltelék hozzávalóit (utóbbinál a mazsolát áztassuk a rummal elkevert vízbe) a forró cukorsziruppal, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ha nagyon száraz a töltelék, még egy kevés vizet adhatunk hozzá. A hideg töltelékeket egyengessük el a bejglitésztákon, simítsuk el alaposan - a téglalapok széleit hagyjuk üresen -, a végeket hajtsuk be, majd hosszában óvatosan, ne túl szorosan tekerjük fel. A széle kerüljük az aljára.

A márványozott bejgli szurkálásaA márványozott bejgli szurkálása

A bejgli sütése

Helyezzük a bejgliket sütőpapírral kibélelt tepsibe (ne érjenek egymáshoz, ne legyenek túl közel), majd kenjük meg a felületüket először a tojássárgájával. Tegyük a bejgliket hűvös helyre (de ne a hűtőbe!) pihenni, hogy rászáradjon a kenés (ha túl meleg helyen pihen, kelni kezd!), ezután járjunk el a tojásfehérjével ugyanígy: kenjük meg azzal is külön, majd hagyjuk rászáradni – ezt a folyamatot nevezzük a bejgli „márványozásának”. Ha belefér az időnkbe, érdemes lehet mindkét kenést kétszer elvégeznünk (először kétszer megkenjük a sárgájával, utána kétszer a fehérjével, de nem muszáj).

Diós bejgliDiós bejgli

Sütés előtt vigyük be a bejglit a szobahőmérsékletű konyhába, hogy „magához térjen”, majd szurkáljuk meg a tetejét villával vagy hústűvel (így tud távozni a gőz). Süssük 180°C-on, hagyományos sütési módban (a legtöbb tésztát hőlégkeveréssel sütjük, de nem a bejglit!) kb. 40 percen keresztül (középre helyezzük a tepsit!). Ha szépen megpirult, vegyük ki és rácsra fektetve hagyjuk őket elhűlni.

NEKED AJÁNLJUK
Temérdek magyar él óriási tévhitben: azt hiszik, olcsón vásárolnak, pedig így sokkal jobban megérné

"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.

Megelégelték a fővárost, a Mátrába költöztek: lesajnált csodakertet próbál megmenteni a fiatal pár

Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?

Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. június 19. csütörtök
Gyárfás
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2025. június 18. 21:35