Hogyan kell helyesen szárítani a gombát? És valójában mely fajták alkalmasak szárításra? Most kiderül.

Gombaszárítás profi módon: vigyél hihetetlen ízeket a hétköznapi ételekbe

2024. december 5. 06:45

Rizottóhoz, szószokhoz vagy levesekhez: A szárított gomba koncentrált erdei aromákat visz a tányérjainkra. De hogyan kell helyesen szárítani a gombát? És valójában mely fajták alkalmasak szárításra? Most kiderül.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy 2020-ban a hazai gombafogyasztás egy főre eső mennyisége közel 1 kg volt, addig napjainkban ez a mennyiség 1,5-1,6 kg-os mennyiségre nőtt. Azonban az európai átlagtól, még így is elmaradunk a 3 kg/fő-re jutó mennyiségükkel.

Legelterjedtebb gombafajta a barna és fehér csiperke, a vargánya, sampinyon, laska- és a shiitake gomba. Leggyakoribb felhasználási módjai: levesben zöldségként, mártás alapanyagaként, zöldségköret alapanyagaként, grillezve, rántva. Jól beilleszthető minden étrendbe, magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánus és vegán étrendben is jól megállja a helyét

- mondta el akkor lapunknak Márfi Kinga dietetikus, sportdietetikus.

Különleges gombák is megjelentek a piacon

Ahogy akkor a szakember kiemelte, a boltokban egyre elterjedtebbek a gombaporok, melyeknek immunerősítő, antioxidáns (chaga, ganoderma), tisztító, méregtelenítő (cordyceps) hatásuk van. Fogyasztásakor vigyáznunk kell vele, mivel nagy mennyiségben emésztési panaszokat, puffadást tud okozni, nehezen emészthető étel. Ezáltal utolsó étkezésnek, vacsorára nem ajánlott gombát fogyasztani. A gomba, illetve a gombából készült ételek hamar romlásnak indulhatnak, ezért megfelelő tárolásuk, időbeni elfogyasztásuk nagyon fontos.

Vásárlásnál gondosan megválasztott helyről válasszunk gombát, az esetleges mérgező gombák kizárásának érdekében, ha viszont mi magunk gombásznánk az erdőben mindenképp vizsgáltassuk be erre szakosodott szakemberrel, mielőtt elfogyasztanánk

- hangsúlyozta Márfi Kinga.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el,  havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Egyre többen kedvelik a szárított gombákat is

Szárítva a jellegzetes gomba aroma még intenzívebbé válik. De nem csak a vargánya, a gesztenye vagy a piroslábú vargánya alkalmas aszalásra, amit magad gyűjtöttél, hanem a szupermarketből származó gomba, laska és shiitake gomba is.

Gomba szárítása: Ezt kell szem előtt tartani

Az ÖkoTest cikke szerint a következő tippek segítenek a gombák optimális szárításában:

  • A szárítás követelménye: A gombának frissnek kell lennie. A túl sokáig tárolt gombák szárítva nem javulnak, sőt egészségügyi problémákat is okozhatnak. A gombát mindig gyorsan kell feldolgozni (főzni, pácolni, szárítani stb.), hogy elkerüljük a romlást. A közhiedelemmel ellentétben a gombát felmelegítheti, ha néhány pontra odafigyel.
  • A legjobb, ha a friss gombát egyenletes, legfeljebb 5 mm széles szeletekre vágja. Ez azért fontos, mert az egész gombák túl lassan, a különböző vastagságú szeletek pedig túl szabálytalanul száradnak.

A gomba szárítása: nem szorosan egymás mellett

  • Ha van szárítógépünk , a gombaszeleteket egymás mellé helyezzük a rácsra. A készülék ventilátora ezután két-három órán keresztül 40-50 fokos meleg levegőt enged a gombák körül, amíg meg nem száradnak.
  • Ugyanez a hőmérséklet vonatkozik a sütőben történő szárításra is. Ott is egymás mellett mennek a gombák a rácson. Fontos: A nedvesség eltávozása érdekében hagyja kissé nyitva a sütő ajtaját.
  • Lehetséges még: Cérnára felfűzve a gomba árnyékos ablak előtt vagy a padláson lóghat.
  • Fontos: A levegőnek keringhetnie kell a gombaszeletek között; Így a gombák nem lógnak szorosan egymás mellett.

Tárold a szárított gombát egy üvegben

A száraz gombát ezután jól záródó edényben tároljuk . Ha ízesíteni akarod velük, akkor porrá darálod. Ezt könnyebb adagolni. Ez azt jelenti, hogy a koncentrált gomba aroma hosszú ideig tárolható. Mellesleg: A rókagomba nem ideális szárításra . Bőrszerűvé válhatnak.

Aki az erdőben gombát gyűjt, annak általában ismernie kell a hozzáállását. A gyűjtők csak akkor vigyenek magukkal gombát, ha 100%-ban ismerik és azonosítani tudják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 9. csütörtök
Marcell
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33