Különleges gasztroajándékot keresel, vagy csak elfogyott a házi baracklekvár? A közösségi médiában most 1000-1200 forint körüli áron kínálják a kivi kilóját. Ideje hát betárazni: ez a gyümölcslekvár sem hiányozhat a spájzból!

Kivilekvár házilag: egzotikus gasztroajándék és spájzkedvenc fillérekből, lépésről lépésre

2024. december 4. 15:04

Különleges gasztroajándékot keresel, vagy csak elfogyott a házi baracklekvár? A közösségi médiában most 1000-1200 forint körüli áron kínálják a kivi kilóját. Ideje hát betárazni: ez a gyümölcslekvár sem hiányozhat a spájzból!

Ha idén karácsonykor valami igazán különleges ajándékkal szeretnéd meglepni szeretteidet, a házi készítésű kivilekvár remek választás lehet. Friss, egzotikus ízvilágával és gyönyörű zöld színével nemcsak ínycsiklandó gasztronómiai élmény, hanem egyedi és személyes ajándék is. Ráadásul idén sok hazai kiskertben bőségesen termett ez a korábban még egzotikusnak számító gyümölcs, amelyet a közösségi médiában most is 1000-1200 forint körüli áron kínálnak kilónként.

Szokjunk hozzá, a kivi lassan a magyar kertek gyümölcse is

A kivi, ez az egzotikus gyümölcs, egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is, mind fogyasztás, mind termesztés terén. Bár a származási helye Kína, a XX. század elején Új-Zélandon vált kereskedelmi termékké, azóta pedig világszerte elterjedt. Magyarországon a kivi termesztése még viszonylag új keletű, de egyre több termelő foglalkozik vele, hiszen a megfelelő fajták kiválasztásával a kivi sikeresen nevelhető hazánkban is.

A magyarországi kivitermesztés elsősorban a mediterrán klímához hasonló körülményeket igényel, ezért leginkább a déli országrészben, például a Balaton környékén, valamint a Mecsek és az Alföld egyes részein találhatók ültetvények. A termesztése igényel némi odafigyelést, hiszen jól kell választani a helyet és a talajt: a növény kedveli a jó vízelvezetésű, humuszban gazdag talajokat és a napos fekvést. Az egyik legnagyobb kihívás pedig a téli fagyok elleni védelem. Magyarországon a termesztéshez leggyakrabban az úgynevezett "hardy" fajtákat választják, mint például az Actinidia arguta (mini kivi) vagy az Actinidia deliciosa egyes fajtái, amelyek jobban bírják a hideget. Ezek a fajták az őszi-téli időszakban is jól ellenállnak, ha megfelelő védelmet kapnak.

Kiviből készült lekvár: egyszerű és finom

A kivit ősszel szüreteljük, mivel utolérő gyümölcs, nem kell feltétlenül feldolgozni, mert saját magában is hónapokig eláll. Ha viszont mégis sok beérne egyszerre, érdemes lehet ezzel a gyümölccsel is kísérletezni, ugyanis isteni finom lekvár készíthető belőle! Jól reagál a hőkezelésre, érdemes megérlelni, majd klasszikus módon lekvárnak elkészíteni. Különleges kiegészítője lehet a reggeli pirítósnak, a süteményeknek vagy szuper karácsonyi ajándék is lehet.

Hozzávalók a kivilekvárhoz:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • 1 kg érett kivi
  • 400-500 g cukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag dzsemfix (vagy pektin)
  • 1 citrom leve

Elkészítési lépések:

  1. A kivi előkészítése: Hámozzuk meg a kivit, és vágjuk kisebb darabokra. Ha szeretjük a lekvárban a gyümölcsdarabokat, hagyhatunk néhány nagyobb szeletet is.
  2. Főzés: Tegyük a kividarabokat egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, és lassú tűzön kezdjük főzni. Kevergessük folyamatosan, hogy a cukor feloldódjon.
  3. Dzsemfix hozzáadása: Ha a gyümölcs kezd szétesni és levet ereszteni, keverjük hozzá a dzsemfixet. A dzsemfix használati utasítása alapján járjunk el, mivel különböző típusok eltérően viselkedhetnek.
  4. Citromlé hozzáadása: A citromlé nemcsak az ízét fokozza, hanem természetes tartósítószerként is szolgál.
  5. Forralás és tesztelés: Forraljuk az elegyet körülbelül 5-10 percig. Ha biztosak akarunk lenni a megfelelő állagban, cseppentsünk egy kis adagot egy hideg tányérra: ha megdermed, akkor elkészült a lekvár.
  6. Üvegekbe töltés: A kész lekvárt még forrón töltsük sterilizált üvegekbe. Zárjuk le szorosan, majd fordítsuk fejjel lefelé az üvegeket néhány percre, hogy vákuum keletkezzen.
  7. Tárolás: A lekvárt száraz, hűvös helyen tároljuk, és felbontás után hűtőben tartsuk.
@etrendm

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 9. csütörtök
Marcell
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33