5 °C Budapest
Csak az utóbbi időben fedezték fel, azonban kiváló tápanyagtartalmának és az egészségre gyakorolt jótékony hatásainak köszönhetően gyorsan nagy népszerűségre tett szert.

Ez a filléres csodagabona az új slágerélelmiszer: szuperegészséges, gluténérzékenyek is ehetik

2024. október 23. 14:15

Az amaránt egyike azoknak az ősi gabonaféléknek, amelyeket az emberiség évezredek óta fogyaszt, és bár Magyarországon eddig mellőzték, mint konyhai alapanyagot, az elmúlt évek során a robbanás erejével tört be a köztudatba és egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségtudatos táplálkozás híveinek a körében – írta meg a Healthline.

Bármilyen furcsán is hangzik, de az amarántot csak az utóbbi időben fedezte fel újra az emberiség, azonban a gabonaféle kiváló adottságainak, hasznos tápanyagtartalmának és az egészségre gyakorolt jótékony hatásainak köszönhetően gyorsan nagy népszerűséget szerzett. Amellett, hogy az amaránt gluténmentes, magas fehérjetartalma miatt számos más előnnyel is kecsegtet – máris eláruljuk, hogy miért jó rendszeresen fogyasztani!

Több ezer éve fogyasztja az emberiség

Az amaránt története több ezer évre nyúlik vissza: történelmi emlékeink szerint ezt a különös megjelenésű gabonafélét már az inka, a maja és az azték civilizációk is alapvető élelmiszerükként fogyasztották. Bár technikai értelemben az amaránt nem tartozik a gabonafélék közé – az amaránt ugyanis egy úgynevezett pszeudogabona, avagy „álgabona”, aminek a tápanyagtartalma és felhasználási módja hasonló a hagyományos gabonafélékhez -, nyugodtan egy kalap alá vehetjük a gluténmentes gabonákkal, hiszen azokkal megegyező módon fogyaszthatjuk ezt is.

Tápanyagokban gazdag növény

Az amaránt rendkívül gazdag tápanyagokban: egy csésze főtt amaránt többek között 9,3 gramm fehérjét, 46 gramm szénhidrátot és 5,2 gramm zsírt tartalmaz, ráadásul kiemelkedően magas a mangán-, magnézium-, foszfor- és vastartalma is, emellett antioxidánsokban is bővelkedik. A mangán például fontos szerepet játszik az agyműködésben és védelmet nyújthat bizonyos neurológiai eredetű megbetegedésekkel szemben.

Az amarántban található antioxidánsok közé tartozik a galluszsav, a p-hidroxi-benzoesav és a vanillinsav is, amelyek mind védelmet nyújthatnak az olyan súlyos betegségek kialakulásával szemben, mint a szív- és érrendszeri vagy a daganatos megbetegedések. Az amaránt fenolsavtartalma is különösen magas, ami egyike a legfontosabb, antioxidánsként ható növényi vegyületeknek

- részletezte az amaránt jótékony egészségügyi hatásait a lap szakértője.

Hasznos természetes gyulladáscsökkentő

Az amarántfogyasztást vizsgáló klinikai kutatások eredményeiből kiderült, hogy az amaránt rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a szervezetünkben lezajló gyulladásos folyamatokat. Állatkísérletek arra is rávilágítottak, hogy az amaránt fogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében: egy hörcsögökön végzett vizsgálat például kimutatta, hogy az amarántolaj 15%-kal csökkentette az állatok összkoleszterinszintjét és 22%-kal mérsékelte az LDL-koleszterinszintjüket is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el,  havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az amaránt a fogyókúrázók számára is előnyös lehet magas fehérje- és rosttartalma miatt, ezek az összetevők ugyanis étvágycsökkentő és a teltségérzetet fokozó hatással bírhatnak.

Sokoldalú konyhai alapanyag

Az amaránt egy igazán „színes” konyhai alapanyag: tipikusan főzve fogyasztjuk (a köleshez, quinoához hasonló módon készítjük), azonban főzés előtt érdemes lehet ki is csíráztatni, ami javítja az amaránt emészthetőséget és segíti a benne lévő hasznos ásványianyagok felszívódását. Főzve használható rizs vagy tészta helyettesítésére, de akár smoothie-kba, levesekbe, zöldségragukba és salátákba keverve is kiváló energiaforrás lehet, mindemellett reggeli zabkását is készíthetünk belőle gyümölcsökkel és magvakkal felturbózva.

Érdemes tudunk mindemellett azt is, hogy az amaránt a természetesen gluténmentes álgabonafélék közé tartozik, így a cöliákiában szenvedők és a gluténérzékenységgel élők is teljes nyugalommal elfogyaszthatják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 8. szerda
Gyöngyvér
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33