21 °C Budapest
Beköszöntött az ősz, ilyenkor fogékonyabbak vagyunk a náthára, megfázásra, itt az ideje hát, hogy a piacon vásárolt zöldségeket fermentáljuk, és így elkészítsük a leghatásosabb ősi egészségbombát, amivel az immunrendszerünket is megtámogatjuk.

Fillérekből elkészül otthon: ez a fermentált egészségbomba lehet az ősz favoritja

2023. október 4. 17:07

Beköszöntött az ősz, ilyenkor fogékonyabbak vagyunk a náthára, megfázásra, hisz nappal még meleg van, de reggel és este alaposan lehűl a levegő. Az iskola is elkezdődött, a feszültség, a stressz pedig csökkenti a szervezet ellenálló képességét, védtelenebbek vagyunk a fertőzésekkel szemben. Különösen fontos ebben az időszakban a megfelelő vitaminpótlás és a bélflóra védelme, hiszen, bár elcsépelten hangzik, de igaz: az egészség a belekben kezdődik. Ha a normál bélflóra működése zavart szenved, az immunrendszer védőfunkciója sem működik tökéletesen. Ráadásul a fermentált zöldségekkel két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen nemcsak a szükséges probiotikum mennyiségét, hanem az ajánlott rostmennyiséget is bevihetjük velük a szervezetünkbe. Nem ördöndősség, érdemes ősszel otthon fermentálnunk néhány zöldséget, bármilyet, így bátran kísérletezzünk, és fermentáljuk azt, amit épp akciósan tudunk megvenni a piacon. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni. 

Hogy mik is azok a probiotikumok?

Az egészséges bélflóra kulcsfontosságú az immunrendszer hatékony működésében, így a betegségek megelőzésében és azok legyőzésében. A puffadás, a hasfájás, a székrekedés vagy a hasmenés mind-mind első szembetűnő jele annak, hogy a bélflóra károsodott, és a belek teljesítménye leromlott.

A probiotikus hatású készítmények hatékony segítséget nyújtanak abban, hogy a bélben található mikroorganizmusokat pótolják, a bélflórát helyreállítsák. Bár ezek tablettás vagy folyékony kiszerelésben is kaphatók, jelentős részük táplálkozás útján is bevihető a szervezetbe. Arra viszont figyelj, hogy a probiotikumok prebiotikus ételekkel együtt fogyasztva a leghatékonyabbak!

Probiotikumok, probiotikus hatású élelmiszerek

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek ha megfelelő számban vannak jelen, kedvező hatást gyakorolnak a gazdaszervezetre. Jelentőségük felértékelődött, amióta tudjuk, hogy a bélrendszerünknek jelentős szerepe van az immunvédekezésben is. Több kórállapot kapcsán is vizsgálták a probiotikumok hatását, és egyes esetekben (pl. akut hasmenés, fekélyes vastagbélgyulladás, irritábilis bél szindróma) kedvező eredményeket tapasztaltak a tünetek csökkentése terén.

A tejsavbaktériumokat hosszú ideje használják az élelmiszeriparban, azz erjesztés, fermentálás a gyümölcsök és zöldségek, hús, hal tartósítására is alkalmas eljárás. A probiotikumokat tartalmazó, erjesztett élelmiszerek (pl. kovászos uborka, savanyú képoszta) fogyasztása előnyös lehet számos betegség kezelésében, de a probiotikus (élő kultúrát tartalmazó) élelmiszerek fogyasztása ajánlható az egészséges táplálkozás részeként is, így szerepük lehet a krónikus betegségek megelőzésében és a megfelelő immunitás kialakításában.

A legolcsóbb természetes probiotikum a fermentált zöldség

A fermentált zöldségek és gyümölcsök segítik az emésztést, jótékony hatással bírnak nemcsak a gyomorsavra és a bélrendszerünkre, hanem az egész szervezetünkre is. Az így erjesztett ételek természetes probiotikumként működnek, megvédik vagy segítik helyreállítani a bélflóránkat, és még a kórokozóktól is megóvnak.

A fermentálás kémiai értelemben laktofermentálást jelent: amikor is tejsavbaktériumok dolgoznak, segítségükkel történik az erjesztés vagy savanyítás. Az alapanyag szénhidráttartalmát tejsavvá alakítják.

Gyakorlatilag bármilyen zöldséget fermentálhatunk

Gyakorlatilag a nyersen ehető zöldségek és gyümölcsök mindegyike fermentálható. A legkönnyebben elkészíthető zöldségek közé tartozik a káposzta (fehér, vörös, kínai kel), a sárgarépa, az uborka, a cukkini, a paprika, a brokkoli és a legtöbb retekféle, de a cékla is. Gyümölcsökkel is lehet próbálkozni, akár szilvával, almával, körtével vagy dinnyével is, de láttam már olyat, hogy valaki citromot vagy narancsot fermentált gyömbérrel.

Fermentálhatunk uborkát, cukkinit, de akár sárgarépát vagy hagymát is, de remek csalamádé készíthető fehér káposztából, póréhagymából céklából is vegyesen. Nincs szükség semmilyen adalékanyagra és tulajdonképpen fűszerre a són kívül, de ízlés szerint adhatunk hozzá mustármagot, köménymagot, borsot, kaprot, petrezselymet vagy fokhagymát is, ízlésvilágunknak megfelelően csípősre is készíthetjük, egy kis pirospaprikával vagy csípős zöldpaprikával, cseresznyepaprikával megbolondítva.

Ilyenek a zöldségárak most a vidéki piacokon

Az AKI PÁIR legfrissebb adatai szerint a 39. héten a fogyasztói piacokon így alakulnak a kilóárak fajtától és attól függően, hogy primőr vagy szabadföldi termékről van-e szó:

JÓL JÖNNE 3,3 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 3 300 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 70 324 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,61%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 71 484 forintos törlesztőt (THM 11,39%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Sárgarépa: Debrecen: 300-tól 600 forintig; Szeged: 500-tól 700 forintig
  • Zeller: Debrecen: 480-850 Ft, Szeged: 450-900 Ft
  • Cékla: Debrecen: 480 Ft, Szeged: 550 Ft
  • Cukkini: Debrecen: 500 Ft, Szeged: 550 Ft
  • Patisszon: Debrecen: 400 Ft, Szeged: 920 Ft
  • Uborka (kígyó és berakó fürtös): Debrecen: 550 és 500 Ft, Szeged: 680 és 680 Ft
  • Karfiol: Debrecen: 600 Ft, Szeged: 980 Ft
  • Karalábé: Debrecen: 350 Ft, Szeged: 250 Ft
  • Vöröshagyma (barna héjú): Debrecen: 450 Ft, Szeged: 680 Ft
  • Fokhagyma: Debrecen: 2800 Ft, Szeged: 2500 Ft
  • Lecsópaprika: Debrecen: 450 Ft, Szeged: 400 Ft

Így kezdjünk hozzá a munkához

Szerezzünk egy vagy több jól záródó, esetleg csatos befőttesüveget, amit alaposan főzzünk ki forró vízben. Majd a fermentáláshoz szükséges eszközöket ecettel öblítsük át, és hagyjuk teljesen megszáradni, így lássunk munkához. Ezt követően forraljunk vizet, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre visszahűlni, majd ehhez adjuk hozzá az alaplét, ha van ilyenünk, de e nélkül is kiválóan működik a dolog.

Ügyeljünk az arányokra, vagyis literenként vagy a zöldség kilójaként 1 evőkanál (2 dkg) sót adjunk a vízhez. Viszont jódozott sót semmiképp ne használjunk, mert az megakadályozhatja a tejsavas erjedést!

Fermentálás lépésről lépésre

  • Az épp beszerezhető zöldséget vagy gyümölcsöt először szeleteljük fel, még jobb, ha legyaluljuk vagy reszeljük, aztán sózzuk meg, és tegyük egy tiszta, csíramentes üvegbe. Alaposan nyomkodjuk le az üvegben a zöldséget
  • A szobahőmérsékletre lehűtött vizet (ha volt alaplé, előbb adjuk hozzá) öntsük a zöldségre.
  • Fontos, hogy a lé teljes egészében befedje a zöldségeket, nyomkodjuk le őket nagyon alaposan, akár nehezéket is tehetünk a tetejére (tiszta kődarabot vagy bármit), nehogy nemkívánatos baktériumok is megtelepedhessenek az üveg falán vagy fedelén.
  • Figyeljünk, hogy sehol ne maradjanak légbuborékok, rázogassuk meg az üveget, hogy a maradék levegő is távozhasson.
  • Olyan helyre tegyük az üveget, ahol nem éri napfény, de az átlaghőmérséklet 20 Celsius fok fölött legyen.
  • Naponta 1, de ha kell, akár 2-3 alkalommal óvatosan nyissuk ki, hogy távozhasson belőle a szén-dioxid.
  • Az üveg zárva tartása is fontos, mert az erjedés során végig törekednünk kell az anaerob környezet fenntartására.

Itt a fermentált sárgarépa részletes elkészítését nézhetitek meg, és a receptet is elolvashatjátok.

Ez a videó pedig jól szemlélteti, hogyan járjunk el. Ha nagyobb mennyiséggel dolgozunk, üveg helyett műanyag tárolóedénybe is belenyomkodhatjuk a zöldségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Temérdek magyar él óriási tévhitben: azt hiszik, olcsón vásárolnak, pedig így sokkal jobban megérné

"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.

Megelégelték a fővárost, a Mátrába költöztek: lesajnált csodakertet próbál megmenteni a fiatal pár

Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?

Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. május 29. csütörtök
Magdolna
22. hét
Május 29.
A régészet napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?