2 °C Budapest
A kalács lehet fonott vagy fonatlan, lyukas vagy kerek, kakaós vagy diós, de lényegében mind ugyanabból az omlós vajas-lisztes-cukros tésztából készül. De miért is eszünk húsvétkor kalácsot, és hogyan lesz igazi foszlós? Most ebben segítünk!

Íme, a húsvéti titok: így készült dédanyáink igazi fonott-foszlós kalácsa

2023. április 3. 17:04

A kalács lehet fonott vagy fonatlan, lyukas vagy kerek, kakaós vagy diós, de lényegében mind ugyanabból az omlós vajas-lisztes-cukros tésztából készül. De miért is eszünk húsvétkor kalácsot, és hogyan lesz igazi foszlós? Most ebben segítünk!

Régi időkben vidéken a húsvét elkézelhetetlen lett volna fonott kalács nélkül. Dédanyáink még úgy indították a húsvét vasárnapját, hogy elvitték a kalácsot a templomba és a pap megszentelte. Aztán hazamentek, és odatették az ünnepi asztalra, a főtt sonka és tojás mellé. A hitük szerint ez biztosította ugyanis a következő hónapok gazdagságát és jólétét. Úgy tartják, a húsvéti kalácssütés szokása még azokban az időben alakulhatott ki, amikor a tavaszi nagyböjt alatt tilos volt a tej és a tojás fogyasztása is. Így aztán, amikor véget ért a böjt, olyan kenyeret sütöttek, amibe ez a két alapanyag is belekerülhetett.

A kalács név szláv eredetű szó, jelentése „kerek”. A “kolo” szóból állt össze. Egyes vidékeken, főleg Dél-Magyarországon a kalács szót a sütemény szinonimájaként használják. Koszorú alakú, lyukas, kerek kalács régen főként lakodalmakra készült Magyarországon.

A kalács eredetileg csak kerek formájú volt, mint egy cipó. Ennek oka az, hogy először úgy készítették el, mint a kenyeret. Később kerültek bele azok a dúsító alapanyagok, amelyek megadták a kalács mai ízét és foszlós állagát. A kalács ma már nem csak kerek lehet, hanem hosszúkás, telt, lyukas közepű vagy rácsosan alakított, fonatlan vagy fonott.

Gyakran találkozhatsz az ostoros kalács elnevezéssel is, ami elsőre úgy tűnik, hogy ugyanaz, mint a fonott kalács. Az ostoros kalács és a fonott kalács két különböző típusú kalács. Habár mindkettő kerekded, csavart formájú, és édes kelt tésztából készül, az ostoros kalácsnak jellegzetes ostorra emlékeztető formája van és töltelékkel készül, míg a fonott kalácsnak hosszabb, vékonyabb tészta szálai fonódnak egymásba. Az ostor az ágakat jelenti, amit megtöltenek és csavartan összefonnak.

Kalácshoz hasonló tésztákkal Európa szerte találkozhatunk

Hasonló tésztaféleség Bulgáriában a kozunak, Romániában a cozonac. Mindkettő a gyümölcskenyérre hasonlít leginkább. Franciaországban a brioche (briós) készül kalácstésztából. A francia briós annyiban különbözik a hazai kalácsunktól, hogy sokkal több vajat, illetve tojást használnak hozzá. Lengyelországban a chałka, Olaszországban a panettone, az erdélyi szászoknál a Klotsch, a szerbeknél a kolač hasonlít a kalácshoz.

Most pedig lássuk, hogy készül az igazi, húsvéti fonott-foszlós kalács!

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt (átszitálva)
  • 1db egész tojás + 1 db egész tojás a lekenéshez
  • 420ml langyos tej (2.8%)
  • 42 g friss élesztő
  • 100 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kk só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 100 g olvasztott vaj (82%)

Elkészítés:

Az élesztőt egy kiskanál cukorral (a megadott cukormennyiségből) elkeverjük simára, felöntjük 1 dl tejjel, és hagyjuk, hogy 10 perc alatt felfusson. A lisztet átszitáljuk a porcukorral, vaníliás cukrokkal, majd a tojásokat felverve hozzáadjuk és felöntjükaz élesztős tejjel. Ezután alaposan kidagasztjuk, akár géppel, akár kézzel, 5-6 percen keresztül, folyamatosan. Közben hozzáadjuk a nem forró, de olvasztott vajat, és azzal is kidagasztjuk. Letakarva 35 percig kelesztjük. Ezután 9 egyforma részre osztjuk a tésztamennyiséget. Mindegyiket gömbölyű buciformában egymás mellé rakjuk, letakarjuk, és újabb 15 percig kelesztjük. Ezután egyesével, az ujjbegyünkkel kilapítgatjuk egy kicsit őket, behajtogatjuk, hogy henger alakot kapjak és elkezdjük hosszú szálra sodorni mindegyiket, egyforma hosszúságúra. Aki nem akar a fonással vesződni, az természetesen, bármilyen formára hajtogathatja.

A megfont, meghajtott kalácsot lekenjük egy felvert tojással, még 40 percig kelesztjük letakarás nélkül, majd sütés előtt újra lekenjük tojással és megszórjuk mákkal vagy mandulával. Előmelegített sütőben 170 fokon 20 percet, majd 150 fokon még 25 percet sütjük. A kisebb kalácsoknak elegendő 30-35 perc sütés, hogy ne száradjanak ki.

Hogyan lesz igazán foszlós a kalács?

Ez a videó is segít, nézzétek csak:

@dorina_veres

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el,  havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Így is lehet:

@szallas.hu

Plusz egy recept, amiben tormás, sonkás, tojáskrémmel töltik a kalácsot:

@dizajnkonyha

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 10. péntek
Melánia
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33