Január 20-án van a pingvin-tudatosság napja: áruld el nekünk, mit tudsz ezekről a különleges madarakról, akik a legzordabb körülmények között is kiköltik tojásaikat!
A koronavírus-járvány, az infláció és a kialakult gazdasági helyzet minden szektorra rányomta bélyegét, nem volt ez másként az édességgyártó cégek esetében sem. Most az ünnepek előtt a Szamos Marcipán Édesipari Termelő és Kereskedelmi Kft.-t kérdeztük meg arról, hogy készülnek az ünnepekre. Milyen szaloncukrok alkotják az idei palettát? A gyártó képviseletében Syrjänen-Barkóczy Eleonóra, a vállalat operatív igazgatója válaszolt a HelloVidék kérdéseire.
HelloVidék: Hogyan alakult a szaloncukrok iránti kereslet az elmúlt években?
Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: A szaloncukor iránti kereslet évről évre emelkedő tendenciát mutat. Ezt a trendet a COVID járvány sem tudta befolyásolni. Idei évben 30%-os növekedés várható az eladásokban. A Szamos több, mint 200 tonna szaloncukrot gyártott erre az évre. Ez a népszerű karácsonyi édesség nem hiányozhat egyetlen magyar család karácsonyfájáról. Ugyanakkor megfigyelhető trend, hogy egyre több külföldi is vásárol ezekből a termékekből. Átlagosan egy kilogramm szaloncukrot vásárol egy magyar háztartás évente.
HelloVidék: Hogyan hatott a rezsiemelkedés, infláció, alapanyagdrágulás a tevékenységükre? Milyen nehézségek előtt állnak? Hogyan készülnek a következő időszakra gazdasági tekintetben?
Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: A cukrászdák jelentős részének működése veszélybe került az elszálló energia- és rezsiárak, a forint gyengülése, az alapanyagárak emelkedése miatt. A legtöbb vendéglátóhelyen mindent összevetve 2-3-szoros költségnövekedéssel kell számolni. A legtöbben megpróbálják a megemelkedett költségeket az áremelésben érvényesíteni. Sok cukrászda már most részlegesen vagy teljesen bezárt. A Szamos 21 cukrászdát működtett és a jelenlegi helyzet szintén hat működésünkre. Eddig is tudatosan odafigyeltünk az energiafelhasználásunkra, de a termékkörünkből fakadóan rengeteg hűtő és egyéb elektronikai eszköz működik az üzletekben. Még jobban odafigyelünk az energiafelhasználásra, mindenhol LED izzókra cseréljük a világítást, a feleslegesen járó hűtőket lekapcsoljuk. Jobban igyekszünk megszervezni a termelést, a raktározást és a logisztikát is. Kevesebb terméket raktározunk be. Egy dologból viszont nem engedünk, az a minőségi alapanyagok felhasználása. Nem fogjuk kicserélni olcsóbb alapanyagokra a sütemények összetevőit, még ha ez egy egyszerű megoldásnak tűnne. Hiszünk abban, hogy a Vevők ezt meghálálják.
Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: HelloVidék: Milyen szaloncukrokat értékesítenek? Melyekből fogy a legtöbb? Mi számít slágerterméknek?
Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: Idén 17 féle ízű szaloncukor található meg kínálatukban. A legnépszerűbbek a natúr marcipán és a töltött marcipán szaloncukrok számítanak. A dobogóról nem lehet letaszítani az örök kedvencet, a zselés szaloncukrot. Népszerű íz lett az elmúlt években az édes-sós ízpárosítású, karamellás ízjegyek. Ugyanakkor rendkívül népszerű a Dobos, Isler és Eszterházy sütemény ízű szaloncukraink. Új, mandula ízű lett a cukormentes szaloncukrunk, amellyel a cukorbetegeknek sem kell lemondania erről a közkedvelt édességről.
Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: HelloVidék: Vannak-e speciális termékeik, illetve készülnek-e újdonságokkal erre az évre?
Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: Új termékünk az idei évben a SZAMOS keksz, amely 4 féle ízesítésben érhető el. A csokoládés- narancsos keksz, a diós-csokoládés zabkeksz, a gyümölcsös zabkeksz, és a fahéjas- mandulás kekszeink nagyon hamar népszerűek lettek. Ezek a termékek nemcsak finomak, hanem egészségtudatosak is, hisz teljeskiőrlésű tönkölyliszt, nádcukor és aszalt gyümölcsökből készülnek. Szintén újdonság exkluzív diszdobozos marcipán desszert válogatásunk, a MÚZSA, ami gyönyörű ajándék karácsonyra, bárkinek szánjuk. Csokoládé krémbonbon desszertünkbe pedig a népszerű ízű sós-karamell, mogyorókrém és mandulanugát bonbonjaink kerültek egy dobozba.
HelloVidék: Milyen áron mozognak a termékek?
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el, havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: A szaloncukrok piacát sem kerülte el az utóbbi időszak költségnövekedése. A gyártáshoz felhasznált alapanyagok ára, mint a marcipán, a cukor, a csokoládé jelentősen megemelkedett. Ennek ellenére a megpróbáltuk a legalacsonyabb áremelést eszközölni ezeknél a termékeknél. A szaloncukor kilós ára 8500 – 9000,-Ft között alakul nálunk, ez a tavalyi árakhoz képest 10%-os növekedés..
HelloVidék: Mi az, amit mindenképp vegyünk figyelembe vásárlás előtt? Mitől lesz minőségi egy termék? Alapanyagok, ízek alapján kiszűrhetjük, milyen minőséggel van dolgunk?
Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: Az olcsó, tömeggyártott szaloncukor cukormasszából, és ízesített aromákból áll és többféle tartósítószert tartalmaznak. A minőségi, prémium szaloncukor nem tartalmaz hozzáadott mesterséges tartósítószert. A Vevők sokkal tudatosabban vásárolnak, egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat. Inkább kevesebbet vesznek, de azt a minőségi termékekből. Ugyanakkor egyre népszerűek az üzletláncok sajátmárkás termékei. A Szamos által gyártott szaloncukorral is találkozhatnak nagy nemzetközi láncokban, mint saját márkás termék.
HelloVidék: Történt fejlesztés az elmúlt években?
Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: A Szamosnál folyamatosan fejlesztünk. Hiszünk abban, hogy az innováció elengedhetetlen a piaci bővüléséhez. A régi, hagyományos termékeink mellett szükséges és Vevőink várják az újdonságokat is.
HelloVidék: Milyen célokat tűztek ki a következő évre?
Syrjänen-Barkóczy Eleonóra: Továbbra is csak a minőség elfogadható a Szamosnál. Hiszünk abban, hogy a minőségi alapanyagokból készült termékek gyártása a garancia a fennmaradáshoz. Desszertjeink csomagolása teljesen megújul. A party és alakos torta választékunk bővül. Ezenkívül számos újdonsággal fog találkozni az a Vevő, aki betér valamelyik Cukrászdánkba.
Őrületes csavart fánk, ahogy Borbás Marcsi készíti: kívül ropogós, belül foszlós, pont mint a nagyié
A világ zajától távolt, az Őrségben élő Borbás Marcsi és Szabi, a pék receptjével hozzuk ezt a mennyeien finom magyaros fánkot, amit reméljük idén farsang...
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
-
Milyen lakáscélod van? Vásárlás vagy felújítás?
Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy mit gondolnak olvasóinknak a lakás-előtakarékosságról.
-
Milliókat is bukhatnak a lakástulajdonosok, ha nem figyelnek erre
Arra keressük a választ, hogy az olvasóink a lakásukat vagy ingatlanjukat érinthető káresemények közül mitől tartanak a leginkább.