3 °C Budapest
Gyakorta megesik, hogy a felvásárolt termény romlásnak indul a helytelen tárolás miatt. Mégis, hogyan tároljuk akkor zöldségeinket? Mutatunk néhány hasznos tippet!

Zöldségtárolási kisokos: így spórolhatsz meg rengeteg pénzt egy kis odafigyeléssel

2022. szeptember 23. 14:08

Az ősz kifejezetten a termésbetakarítás, a raktározás időszaka. Akinek viszont nincs házi kertje, azok most nagy tételben vásárolják meg kedvenc zöldségeiket a piacokról, boltokból, áruházakból. Persze ilyenkor gyakorta megesik, hogy a felvásárolt termény romlásnak indul a helytelen tárolás miatt. Pedig az alapvető cél, hogy zöldségeinket minél nagyobb tápértékben, eredeti állapotban és lehetőleg minél kevesebb veszteséggel megőrizzük. Ráadásul a megfelelő tárolással rengeteget spórolhatunk. Mégis, hogyan tároljuk akkor zöldségeinket? Mutatunk néhány hasznos tippet!

Az élelmiszerpazarlás korunk egyik legjelentősebb fenntarthatósági kérdése. A teljes élelmiszerláncot érinti a probléma, de a fejlett országokban a kidobott élelmiszerhulladék mennyiségének több mint feléért a háztartások felelősek. Bár hazánkban 2016 és 2019 között 4%-kal (68 kg-ról 65 kg-ra) csökkent a fejenként kidobott élelmiszer mennyisége, a kitűzött cél eléréséhez továbbra is komoly erőfeszítéseket kell tennünk.

Ráadásul a kidobott élelmiszer fele elkerülhető lenne, amelyet pénzösszegre átváltva elmondhatjuk, hogy egy átlagos, 4 fős magyar háztartás 128 000 forintnyi élelmiszert pazarol el évente. Ennek legnagyobb részét a készételek – vagyis a legtöbb befektetett energiát igénylő kategória – adják, évente 13,7 kg kerül a szemetesbe. Ezt követik a zöldségek és gyümölcsök (5,9 kg), majd a pékáruk (5,3 kg).

Miért érdemes megfelelően raktározni?

Azon kívül, hogy ízletesek, tele vannak vitaminokkal és tápanyagokkal, nagyon sok módon felhasználhatók az őszi zöldségek még legalább egy pozitív hatásuk van: tovább tudjuk őket tárolni, mint tavaszi és nyári társaik. Éppen ezért, ha megfelelő módon tároljuk őket, sokáig csemegézhetünk belőlük. Mindegy, hogy a saját kertünkben termesztettük őket, rokontól vagy baráttól kaptuk őket, vagy esetleg boltban vásároltuk meg az őszi zöldségeket, figyeljünk oda rájuk és ne hagyjuk őket kárbaveszni.

Szakemberek szerint, az emberek egyszerűen elfelejtik a hétköznapokban, hogy milyen zöldségek vannak készleten, mit találnak meg a spájzban, kamrában. Ezért fordulhat elő, hogy egyes termékekből felhalmozunk. Nem tárolunk helyesen, nem tudjuk mi van készleteinkben, inkább elmegyünk és veszünk másikat. Éppen ezért: apró lépés de sokat jelent, hiszen rengeteget spórolhatunk vele: tartsunk rendet, alakítsunk ki egy rendszert és nézzük át a zöldséges ládákat, mielőtt vásárolni mennénk. Ne hagyjuk, hogy veszendőbe menjen a drága zöldség.

Mit és hogyan tároljunk?

Tárolni nagy mennyiséget csak okosan lehet. Ahhoz, hogy nagy mennyiségben tárolni tudjuk a zöldségeket, gyümölcsöket, nem kell egyből pincét építeni. Vannak olyan apróságok, amelyeket betartva, a ház bizonyos részein képesek vagyunk ezeket biztonságosan raktározni. Ehhez gyűjtöttünk néhány hasznos információt. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el,  havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Tanácsok a megfelelő tároláshoz:

  • Első és legfontosabb lépés, hogy mielőtt raktározni kezdjük a zöldséget, gyümölcsöt, alaposan vizsgáljuk át őket. Nézzük meg, nincs-e rajtuk kártevő, vagy kórokozó, és a zúzódott, elszíneződött darabokat mindig válogassuk ki. Fontos, hogy ne legyen egy penészes vagy rohadásnak indult darab sem az elraktározni kívánt termény között, hiszen az nagyon gyorsan tovább terjed a többi terményre is.
  • Második lépés, hogy felmérjük a lakást, keresünk egy hűvös, száraz pontot, ahová elkezdhetjük a bepakolást. Ideálisnak számít, ha a kamra például 15℃ fokos, itt már bátran elkezdhetjük a berendezést. Megfelelő lehet továbbá egy padlásfeljáró, de még egy szigetelt fészer vagy kazánház is. A lényeg, hogy fagypont felett legyen a hőmérséklet, viszont ne legyen több mint 10-15℃.

Ezután jöhet a termény elosztása. A különböző gyümölcsöknek és zöldségeknek eltérő hőmérsékletre és páratartalomra van szükségük a sikeres tároláshoz. Lássuk, hogy érdemes őket csoportosítani!

  • Hagyma

    A hűtő nedves levegője megpuhítja, penészessé teszi a hagymát. Ezért tartsuk száraz, hűvös helyen inkább, de sosem a burgonya közelében! Ha a hagyma és a burgonya egymás mellé kerül, mindkettő hamarabb fog megromlani. Még a felvágott hagymát se tegyük hűtóbe, inkább kockázzuk vagy karikázzuk fel, és fagyasszuk le adagonként. Havonta 500-1000 forintot megspórolunk így.
  • Fokhagyma

    A fokhagymával ugyanez a helyzet, nem való a hűtőszekrénybe. A hideg, nyirkos levegőtől ugyanis csírázásnak indul.
  • Burgonya

    Hűvös, sötét helyen tartsuk, ahol 10-15 fok van. Jó megoldás, ha papírzacskókba tesszük, amit előzőleg kilyuggattunk, hogy tudjon levegőzni. Ne tároljuk a hagymához közel, ami az almához hasonlóan szintén etiléngázt bocsáthat ki, és ezzel megrohaszthatja a krumplit! Ilyen formában hónapokig elállhat, de arra is figyeljünk, hogy ne érje fény. Hűtőbe semmiképp ne tegyük, mert a hideg miatt elveszíti az ízét.
  • Édesburgonya

    A legtöbb gyökérnövény jó választás, ha pincében akarjuk tárolni, így az édesburgonya is mehet ládákba. Érdemes csak a sértetlen, hibátlan burgonyát elraktározni, így tovább friss marad. Fontos továbbá az is, hogy ládába, jól szellőző polcokon tároljuk.
    Tök, sütőtök: tisztítsuk meg alaposan, hogy elkerüljük, hogy bármilyen gomba vagy baktérium kárt tegyen a termésekben! Hűvös helyen tartsuk, akár 6 hónapig is eláll, mondjuk a pincében, vagy a kamrában.
  • Paradicsom

    Talán sokan nem is tudják, de a paradicsomnak sem tesz jót a hűtőszekrény hideg és nyirkos mikroklímája. Az alacsony hőmérséklet ugyanis befolyásolja a paradicsom állagát, és az ízét is elveszíti tőle.
  • Karfiol, brokkoli, kelbimbó

    Vászontáskában vagy hálós zsákokban lógassuk fel őket a pincében, ahol a hőmérséklet nem esik fagypont alá. Legfeljebb egy hónapig tartanak ki.
    Káposzta: Minden káposztát egyenként érdemes becsomagolni, és egy polcra helyezni, hagyva néhány centimétert a fejek között. A legfontosabb, hogy ne hagyjuk a káposztát csomagolás nélkül a pincében, mert a szaga az egész pincét képes beteríteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 14. kedd
Bódog
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33