A HelloVidék most viszont felderítette a múlt titkait és megszerezte a hamisítatlan vargabéles receptet, melyből kiváló édességet varázsolhatunk a családi asztalra.

Lehull a lepel az évtizedeken át őrzött titokról: így készül a különleges erdélyi béles

2021. július 7. 17:02

Azok, akik kedvelik a régi, hagyományos konyha ételeit, izgatottan kapják fel a fejüket a vargabéles hallatán. A mondták szerint egy elvetemült szakácsnő találta fel Erdélyben, ahol évtizedeken át könyörögtek a receptért, de nem adta oda semmi pénzért sem. A HelloVidék most viszont felderítette a múlt titkait és megszerezte a hamisítatlan vargabéles receptet, melyből kiváló édességet varázsolhatunk a családi asztalra.

A történet szerint Kolozsvárott találta ki, és honosította meg egy kisvendéglő tulajdonosa, a híres és hírhedt szakácsnő, Darvas Marika. Legendák járták körül, mind a helyet, mint a receptúráit, de minden asztala már napokkal előre le volt foglalva, és nem tudták lekoppintani egyik fogását sem, hiába próbálták. Most viszont annak jártunk utána, hogyan is készíthette a tökéletes vargabélest. Lássuk!

Vargabéles recept

Hozzávalók:

  • 500 g rögös túró (zsíros vagy házi)
  • 200 ml felvert tejszín (30%)
  • 1 citrom reszelt héja+leve
  • 2 ek búzadara
  • 100 g cérnametélt (szárazon mérve)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 ek kristálycukor (helyettesíthető édesítőszerrel)
  • 50 g áztatott mazsola
  • 4 tojás sárgája
  • 4 db tojás felvert fehérje
  • 50 g vaj (nem margarin)
  • 1 csomag rétestészta
  • 3 ek olvasztott zsír/ olaj réteslapok közé

Tetejére: édes tejföl (200ml tejföl+ 1 ek porcukor, pár csepp citromlé

Elkészítés:

A mazsolát beáztatjuk melegvízbe, a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük 5 perc alatt. Mikor a tészta kifőtt, leszűrjük és rögtön hozzákeverjük a kockázott, hideg vajat. Így szépen különválnak majd a ’csikmákok’ és nem száradnak ki. A tojások sárgáját habosra kikeverjük a cukrokkal, majd hozzákeverjük a túrót, tejfölt, a reszelt citrom héját, annak levét és a túrót. A tejszínt hidegen és a tojások fehérjét szintén hidegen felverjük külön-külön tálban. Mikor a tészta kihűlt, hozzákeverjük a krémhez a mazsolával együtt, végül pedig óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot és a tojáshabot.

JÓL JÖNNE 2,9 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 870 000 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 56 207 forintos törlesztővel a K&H Bank nyújtja (THM 12,75%), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 56 343 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Közben elkészítjük a réteslapokat - amivel kibélelem majd a tepsi alját - és betakarjuk a tölteléket. Egy nagy pultra lesz szükségünk és minden kellékre, ami a folyamathoz kell: a sütőpapíros tepsi, az olvasztott zsír vagy olaj, kenőtoll. Nagyon gyorsan kell dolgozni, mert a réteslapok gyorsan szárdnak és törni kezdenek. Ezért minden réteslapot olajjal és egy ecsetelő segítségével megkenünk, félbehajtjuk és beletesszük a tepsi aljába. Az aljára is 3 db kettéhajtott réteslapot teszünkk, köztük is olajozva, majd a tetejére is 3 félbehajtott lapot. Mikor az alja megvan, akkor belesimítjuk a tésztás túrós tölteléket, erre ugyanúgy rétegezem a réteslapokat, majd az előmelegített, 180 fokos sütőbe teszem. Semmi esetre sem légkeverésre, mert kiszáríja, és alsó-felső sütésen is csak 40 percig sütjük.

Amikor kivettük, azonnal letakarjuk két konyharuhával, majd 30 perc múlva, leghamarabb, szeleteljük. Az egészet felkockázzuk és a középső kockát kivesszük mindig egy lapáttal, így tartják egymást, és nem roncsolódik a szelet. Édes tejföllel, friss gyümölcskompóttal tálaljuk. A barack, meggy, cseresznye és a vaníliasodó is kiváló mellé.

Maradj velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!

A Gasztromesék pénteki folytatásában Zsófi és András ezúttal megmutatja milyen is a legfinomabb nápolyi pizza, ráadásul receptjük kifejezetten pénztárcabarát lesz! Ígéretük szerint egyszerűen elkészíthető ételt hoznak, igazi magyar alapanyagokkal, melyek segítségével fillérekből összedobhatjuk a pizzánkat.

Ha nem akarsz lemaradni, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is! Kövesd a pénteken megjelenő új részeket, és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 9. csütörtök
Marcell
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33