5 °C Budapest

A meggybor készítése házilag: ez a házi recept megmutatja, mennyi ideig forr a meggybor

2021. március 14. 15:30

Így történik a meggybor készítése házilag: meggybor recept, mutatjuk, mennyi ideig forr a meggybor, és mi az édes meggybor készítés titka, milyen házi praktikákat alkalmazzunk.

A nyáron érő finom, savanykás meggynek számtalan felhasználási útja lehet: szüretelés után elfogyaszthatjuk a gyümölcsöket frissen, de készülhet belőlük meggylekvár vagy édes meggybefőtt is, amelyek egész évben ellátnak minket ezzel az édes-savanyú finomsággal. Cikkünkben a meggy feldolgozásának egy új útját ismertetjük olvasóinkkal, ez pedig nem más, mint a házi meggybor készítése. Eláruljuk, mennyi meggyből készül a meggybor és mennyi cukrot kell az alaphoz adni a meggybor készítés során, illetve megtudhatod azt is, mennyi ideig forr a meggybor, mielőtt fogyasztásra kész ital lesz belőle!

A meggybor készítése házilag

A desszertborok királynője, a meggybor készítése egy megosztó téma, hiszen mint annyi minden másnál, a meggybor recept esetében is ahány ház, annyi szokás érvényes. Mikor szedjük le a meggyet, amikor éppen beérett, vagy amikor már jó puha, cukros? Alapesetben dolgozzunk simán a meggy-cukor-víz (egyesek állítják, hogy cukor és víz se kell bele) kombinációval, vagy szükségünk van speciális hozzávalókra is? Meddig forr a meggybor, hogyan erjesszük elő hozzá a meggyeket? Milyen arányokat érdemes betartani, hogyan történik a meggybor lefejtése szakszerűen, hogy megszabaduljunk a borseprőtől? Nézzük a meggybor készítés általános érvényű szabályait, instrukcióit!

A meggybor hozzávalói

  • 5 kg friss meggy
  • 5 liter víz
  • 2,5 kg kristálycukor vagy fruktóz

A házi meggybor készítés lépései

1. A meggy előkészítése

A beszerzett friss meggyet először öntsük egy dézsába és mossuk át alaposan. A romlott darabokat, szárakat, leveleket távolítsuk el a gyümölcsök közül. A meggyekről öntsük le a mosóvizet, majd egy tiszta edényben törjük össze kézzel a gyümölcshúst. Megoszlanak a vélemények arról, hogy teljesen ki kell-e magozni a meggyeket, elég-e eltávolítani a magok egy részét, vagy hogy meg kell-e törni néhány meggymagot a folytatás előtt (utóbbit számos esetben nem tanácsolják, mert a magokban található cianid mérgezést okozhat). Mi azt javasoljuk, a magok többségét távolítsuk el, azonban nem kell minden egyes darabtól megszabadulni.

2. A meggy előerjesztése

A meggybor készítés során fontos, hogy előerjesszük a meggyeket – ehhez hagyjuk a gyümölcsöt szobahőmérsékleten erjedni néhány napig (például a garázsban, kamrában). Hogy meddig tart a meggy előerjesztése, vagyis a meggycefre készítése, szintén megosztó kérdés: 2-3 napig mindenképp állni kell hagyni, mások azonban a 8-10 napos előerjesztésre esküsznek, egyből cukros vizes felöntéssel (ennél a verziónál a megadott cukor és víz kétharmadát használjuk fel). A meggybor készítés legfontosabb szabályai azonban minden esetre igazak: az erjedő meggyet minden nap többször meg kell keverni, hogy a gyümölcsök ne tudjanak megpenészedni. A meggybor előerjedés során erős cefreszagot tapasztalhatunk, a cukros verziónál habzás is megfigyelhető.

3. A meggy leszűrése és cukrozása

Ha cukor nélkül erjesztettük a meggyet, miután megéreztük az alkoholos cefreszagot, szűrjük át a cefrét – ehhez célszerű szűrőkendőt használni, ami nem csak a meggymagokat, hanem az apró gyümölcshús-cafatokat is felfogja. Ha jól kifacsartuk a meggylevet, adjuk hozzá a vizet és a cukrot és keverjük addig, míg a cukor teljesen fel nem oldódik benne (ezt az állapotot nevezzük mustnak).

A másik meggybor recept verzióval, a cukros előerjesztéssel egy kicsit másként kell bánnunk: ha a heves, habos erjedés abbamaradni látszik, szűrjük le a meggyet, mossuk át a fennmaradó vízmennyiséggel és szűrjük azt is a léhez, emellett adjuk hozzá a fennmaradó cukormennyiséget is. A meggybor készítése során bármelyik utat választottuk, gyakorlatilag ugyanott tartunk: készen van az erjedt, cukros meggylevünk, ami a meggybor alapja.

4. A meggybor erjesztése demizsonban

A kapott mustot öntsük demizsonba/demizsonokba (ezt a speciális üveget több méretben is beszerezhetjük) és dugaszoljuk be kotyogóval (ez egy olyan dugasz, ami a meggybor erjedése során keletkezett szén-dioxidot kiereszti, hogy ne repedjen szét az edény, de kívülről az oxigént nem engedi be). Az erjedés során a cukorból alkohol lesz, a szén-dioxid gáz pedig távozik – ezt az eseményt nevezzük úgy, hogy „forr a meggybor”. A meggybor erjesztése körülbelül egy hónapig tart, addig, míg gáz távozik a kotyogós szelepen keresztül. Ha a meggybor már nem forr, a folyamat lecsendesült, a meggybor készen áll a lefejtésre.

Meddig forr a meggybor?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el,  havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Azt, hogy mikor lesz a mustból bor, nehéz elsőre megmondani, hiszen befolyásolhatja azt a hőmérséklettől a gyümölcs cukortartalmáig bármi. A meggybor forrási ideje minimum 10 nap, de ha egy hónapig bugyborékol a szén-dioxid, akkor sem kell aggódni, minden rendben van – csak várjuk ki a végét nyugodtan!

Lehet a meggybort tovább édesíteni?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mikor jó a meggybor: ha inkább száraz, vagy ha olyan érdes, hogy szinte összeragad tőle a szánk. Ha az utóbbi verziót preferáljuk, adjunk hozzá még több cukrot és hagyjuk tovább erjedni azzal együtt, a demizsonban (szívjunk le egy kis meggybort, keverjük el benne a cukrot, majd töltsük vissza az üvegbe). Ekkor a meggybor erjedése folytatódik (további 1-2 nap) és újra gáz képződik az üvegben – ne feledkezzünk meg a szakszerű lezárásról kotyogós dugóval!

5. A meggybor átfejtése

Ha a meggybor készítése lezajlott, vagyis már nem pezseg, forr tovább a meggybor, hamarosan szemmel láthatóan elkülönül a bortól a borseprő, ami nem más, mint a demizson alján található üledék (vannak borászok, akik borként is használnak az ülepítéshez). Hogy ezt a zavaros anyagot ne palackozzuk, a meggybor átfejtése szükséges. A folyamattal sokan találkozhattunk már: elég hozzá egy klasszikus gumicső.

Állítsuk a meggybor demizsonját egy asztalra vagy székre, a tiszta demizsont pedig helyezzük a földre. Dugjuk a gumicsövet a borba, szívjuk meg, hogy meginduljon a csőben a folyás, végül vezessük a bort az új demizsonba. Vigyázat: ne dugjuk a csövet az üveg aljára, mert az a célunk, hogy a meggybor átfejtése megtörténjen, a seprő viszont a régi üvegben maradjon. A meggybor már most készenáll a fogyasztásra, azonban az igazi profik kétszer is lefejtik a meggybort (1-2 héttel később), hogy a meggybor igazán szép, kristálytiszta legyen.

6. A meggybor palackozása

A meggybor lefejtése (egyszer vagy kétszer is történhet) után palackozzuk a borunkat: válasszunk bármilyen csírátlanított, jól záródó üveget (használt borosüveget, csatos üveget stb.) és már mehetnek is a kamrába, ahol bármilyen más alkoholos italhoz hasonlóan hónapokig, évekig eláll – már ha nem fogyasztjuk el azon nyomban.

7. Fogyasszuk egészséggel!

A meggybor tipikus nyári/nyárvégi finomság, ami tökéletes frissítő egy fülledt kertipartin, vagy langyos nyári estéken. Kínáljuk hidegre lehűtve, áttetsző poharakban, hogy a zamatos íz élvezete mellett a mély színeket is megcsodálhassuk!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 8. szerda
Gyöngyvér
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2025. január 8. 21:11
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33