Ma van az olasz konyha világnapja: ha máris korog a gyomrod a pizza és a pasta gondolatától, a Pénzcentrum mai kvízét mindenképp töltsd ki! Tudod...
Miért döntött pár évvel ezelőtt egy többszörös világkupa-, és olimpiai aranyérmes séf úgy, hogy kiszáll a vendéglátóipar sokszor idegtépő mókuskerekéből, és egy mesés fekvésű nógrádi kis faluban kézműves sajtokat gyárt? Urbán Tibort, a Tolbán Sajtmanufaktúra tulajdonosát arra kértük, ossza meg történetét a HellóVidék olvasóival.
Erdőkürt egy néhány száz lelkes kis falu Nógrád és Pest megye határán, a Cserhátalja dombos vidékének egyik völgyében megbúvó csendes, jó levegőjű település. Ide költözött néhány éve, és itt alapított családot a nemzetközi konyhaművészeti versenyek talán legsikeresebb magyar mesterszakácsa. Urbán Tibor a nemzetközi szakácsolimpián 3 arany, 2 ezüst 2 bronz, a Luxemburgi Világkupán 6 arany 3 ezüst 2 bronz, a Baseli Világkupán 2 aranyérmet szerzett Hazai versenyeken nagyjából 20 aranyérmet gyűjtött be, és verseny-felkészítőként is közel tíz aranyérmet szerzett.
Emellett a magyar Bocuse d\'Or Akadémia zsűritagjaként illetve coach-jaként is találkozhatunk a nevével. Mielőtt váltott volna, az egyik legnagyobb hazai közétkeztetési cég kínálattervezési séfje volt. Ezt a vezetői széket cserélte 2016-ban a kézműves sajtkészítők „nyugalmasabb” vidéki életére. A szakács szakmában ritkán hallani 40 feletti sztárséfekről, ez egy meglehetősen stresszes foglalkozás, ahol 40 éves korára fizikailag és mentálisan is elfárad, aki szívvel-lélekkel csinálja.
A top séfek többsége napi 10-14 órát dolgozik, főnökként pedig lényegében a hét hét napját az étteremben tölti. Idővel elfogy az ember energiája, és érdemes átadni a helyet a fiatalabb, új ismeretekkel felvértezett generációnak
– vázolja a váltás okait a negyvenes évei derekán járó mesterszakács.
Miután tudta, hogy hamarosan szeretne kiszállni, tervet készített a jövőre. Még aktív szakácsként és vezetőként a világhírű sztárséf Kalla Kálmán vendégházában, és Kalla Roland sajtkészítőnél tett látogatása inspirációjára kezdett el sajtkészítéssel foglalkozni, és a fóti otthonuk konyhájában és fürdőszobájában próbálgatta a sajtkészítés csínját-bínját.
Hat évvel ezelőtt Erdőkürtön házat vásároltak, és ezzel egy határozott lépést tettek az eltervezett jövő felé. Egy nagy kerttel rendelkező ingatlant sikerült megszerezniük a párjával, a mezőgazdasági mérnök Tolner Katával. A kertet sokféle állattal népesítették be, és belevágtak egy kézműves sajtüzem kialakításába is. A sajtmanufaktúra neve kettejük vezetékneveiből született. A műhelyre sok-sok millió forintot költöttek, a beruházás egy töredékét pályázat segítségével valósították meg. Tavaly egy modern pasztőröző gépet is beszereztek, ami hozzájárul, hogy magasabb minőségű termékeket gyárthassanak.
Fótról költöztek Erdőkürtre. Új lakóhelyük kiválasztásánál szempont volt, a csendes nyugodt falusi környezet, a kedves közvetlen emberek, és megfogta őket a gyönyörű környezet. Urbán Tibort rövid idő alatt befogadták a helyiek, jól jelzi ezt, hogy 2019-ben képviselői mandátumot is szerzett az erdőkürti önkormányzatban.
Míg Tibor elsősorban a sajtkészítéssel foglalkozik, párja, Kata a családi gazdaság lelke. A hatéves Hanna és a kétéves Sára nevelése mellett ő gondozza az állatokat, ami nem könnyű feladat, hiszen lovak, kecskék, bárányok, nyulak és tyúkok élnek a család udvarán, ezek mellet ő intézi a vállalkozással kapcsolatos papírmunkát is.
A tejtermékek gyártásához szükséges tejet saját maguk állítják elő, jelenleg 17 magyartarka tehenet fejnek hozzáértő kollégájuk segítségével, de a teljes szarvasmarha állományuk ennél jóval több egyedet számlál. A marhákat Bujákon tartják, onnan hetente háromszor szállítják a tejet a műhelybe.
A családi sajtműhely mottója: „Hagyomány és fejlődés”.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el, havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Ez arra utal, hogy professzionálisan, de hagyományos eljárással készítik a tejtermékeiket, amelyeket folyamatos fejlesztés mellet időszakosan meg is újítanak. Hetente kb. 2600 liter tejet dolgoznak fel. A kis családi manufaktúra a félkemény sajtok, a fehérpenészes, a grill és gomolyasajtok, füstölt parenyica, scamorza és mozarella mellett vajat, túrót, krémsajtot, ivó és krémjoghurtokat valamint kefírt is készítenek.
Termékeik nagyon kapósak, azokat a környékbeli piacokon és egyes kosárközösségek keretein belül értékesítik Aszódon, Dunakeszin, Fóton, Gödön , Őrbottyánban és Gödöllőn, és szinte az utolsó pohár joghurtig elfogy az áru hétről-hétre. Hamarosan beindítják országos kiszállítási szolgáltatásukat is, ehhez épp a legmegfelelőbb dobozokat tesztelik.
A Tolbán márka magas színvonalát nemcsak a vevőkör, hanem a különböző hazai versenyek zsűrijei is visszaigazolják. A legutóbbi, 2020 szeptemberében megtartott Magyar Sajtmustrán például aranyéremmel díjazták a házi vajukat, póréhamus-fehérpenészes lágysajtjuk és a natúr joghurtjuk pedig ezüstérmet szerzett.
A műhelyben, az értékesítéshez és fuvarozáshoz is kizárólag helyi, erdőkürti kollégákat alkalmaznak. A tejfeldolgozó tevékenység nemcsak a dolgozói béreket termeli ki, de a család eltartásához is tisztességes jövedelmet biztosít. A folyamatos beruházáshoz ugyanakkor már nem elegendő, így nagyon át kell gondolniuk mikor milyen eszközzel fejlesztik a vállalkozásukat.
A látogatás során azt is megtudtam „Tolbánéktól”, hogy rövid távú terveik között szerepel, hogy szeretnék megduplázni a jelenlegi 80 négyzetméter alapterületű műhelyt, amennyiben erre sikerül pályázati támogatást szerezniük. A beruházás megkezdéséhez a pályázati forrás mindenképpen alapfeltétel, ehhez fürkészik a lehetőségeket.
Nem feltétlenül többet, nagyobb mennyiséget akarok termelni, inkább professzionálisabbá szeretném tenni a gyártás folyamatát, szétválasztani a technológiai folyamatokat, és jó lenne egy kicsit kényelmesebben elférni. A sajtérlelőnek nagyon fontos szerepe van abban, hogy milyen lesz a végtermék minősége, így szeretnék egy új, a mostaninál is precízebben beállított érlelőt építeni
- sorolta az újabb kihívásokat és megvalósítandó feladatokat Urbán Tibor.
Fotók: Tóth Krisztina
Őrületes csavart fánk, ahogy Borbás Marcsi készíti: kívül ropogós, belül foszlós, pont mint a nagyié
A világ zajától távolt, az Őrségben élő Borbás Marcsi és Szabi, a pék receptjével hozzuk ezt a mennyeien finom magyaros fánkot, amit reméljük idén farsang...
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
-
Milyen lakáscélod van? Vásárlás vagy felújítás?
Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy mit gondolnak olvasóinknak a lakás-előtakarékosságról.
-
Milliókat is bukhatnak a lakástulajdonosok, ha nem figyelnek erre
Arra keressük a választ, hogy az olvasóink a lakásukat vagy ingatlanjukat érinthető káresemények közül mitől tartanak a leginkább.
-
Kiváló Minőségű Élelmiszerek az ALDI polcain (x)
Az ALDI egyre több, olyan magas minőségű termékkel várja a vásárlókat, amely elnyerte a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet!