Országszerte egyre súlyosabb a szárazság, a talaj felső fél métere az ország 90%-án kiszáradt, és mélyebb rétegekben is drámai a vízhiány. Hogyan óvjuk a fákat?
A svábok konyhája takarékos, gondos, leleményes és kreatív, ahogy ők maguk is. Gasztromesék sorozatunkban most a kedvenc sváb receptjeinket mutatjuk meg.
A történelmi Magyarország területén élő németeket rendszerint sváboknak hívjuk. A német paraszti konyhából nem maradhatott ki a burgonya, a liszt, a káposzta, a zsír, néhol a füstölt hús, illetve minden, ami megterem a ház körül, és amit abban az évben a spájzba betakarítottak. A hús viszonylag ritka és kevés volt, de disznóölést azért minden évben tartottak, legalább egyszer. Ezt osztották be, és mindent abban a sorrendben fogyasztottak, ahogy a szavatossága diktálta. Rengeteg volt a nudli, a knédli, a gombóc, a savanyított káposzta, a grízes vagy diós tészta, a túrót és a mákot viszont eladták, mert jó ára volt a piacon.
A 18.századig csak a svábok főztek leveseket, amik a jóllakatás céljából előzték meg a főételt.
Egyszerű rántott leves kis zsírral, köménymaggal, liszttel, őrölt pirospaprikával, némi tésztával felfőzve, ennyi volt az egész. Jól esett a gyomorba, és – takarékos nép lévén - kevesebb fogyott a másik féléből. A precizitás és a mennyiségek pontos kiszámolása volt mindennek az alapja, lett légyen szó akár a töltelékről, akár bármi másról.
A sváb terülj-terülj asztalka a leleményesség mutatója volt egy háznál. Olyan látványos és gazdag ételeket készítettetek a legolcsóbb alapanyagokból, mint a Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, a HelloVidék Gasztromesék sorozatának szerzőpárosa által nemrég bemutatott káposztás egytálétel. Egy szelet szalonna aprítva, pár karika kolbász, és fejedelmi ízek kerültek az egyébként ’csak’ gombócos káposztába. Éppen ilyen volt például a "rázalék" is, ami főtt krumplival összekevert nokedli volt zsírosan, a tetején vajban sült kenyérmorzsa ropogóssal.
Sváb kifli (más néven: sörkifli)
Bevásárló lista (64 db sváb kiflihez):
- 500 g finom búzaliszt
- 30 g friss élesztő
- 2 kk só
- 1 ek cukor (púpozott, kristály)
- 1 db egész tojás + 1 sárgája
- 1 ek vaj vagy zsír
- 320 ml langyos tej (2.8%)
Rétegezéshez: 3 ek zsír
Tetejére: köménymag, 1 egész tojás a lekenéshez
A sváb kifli elkészítése:
Az élesztőt kikeverjük a cukorral, ami másodperceken belül folyékonnyá válik. Felöntjük a langyos tejjel, meghintjük egy kanál liszttel (az 500 grammból) és 10 perc alatt, meleg helyen felfuttatjuk. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és 10 percig intenzíven, kézzel vagy robotgéppel, dagasztjuk. Letakarjuk, és kelni hagyjuk 40 percig. Ezután átgyúrjuk, és újabb 20 percig pihentetjük. Egy nagy, lisztezett felületre kiborítjuk, 8 részre elosztjuk, gombóccá formázzuk.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Pihentetés nélkül mindegyiket külön-külön kinyújtjuk, megkenjük a puha zsírral vékonyan, 8 részre vágjuk, feltekerjük kiflikké, és a tepsire helyezzük. Itt a tepsiben pihentetjük még 20 percig, ezután felvert tojással lekenjük, köménymaggal megszórjuk, és előmelegített, 190 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Az adag 3 tepsiben fér el. Estére érdemes dobozba tenni őket, vagy dupla konyharuhával letakarni, hogy ne szikkadjanak meg.
Káposztás egytálétel
Bevásárló lista (2 főre):
- 300 g savanyúkáposzta
- 4-6 gombóc
- 4-6 karika kolbász
- 2 szelet szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl tej
- 1 kk pirospaprika
- olaj
- tejföl ízlés szerint
A sváb káposztás egytálétel elkészítése:
Egy tűzálló lábasban megpirítjuk a hagymát, azon a káposztát, fokhagymát, majd a húsféléket. A tál aljába rendezzük mindezt, és gombócokat vagy főtt krumplit teszünk közéjük. Felöntjük tejjel és ugyanannyi vízzel, majd sütőben 30 perc alatt 200 fokon megsütjük, vagy fedő alatt a tűzhelyen összefőzzük. A végén tejföllel, kiflikkel tálaljuk.
Maradj velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!
A Gasztromesék következő részében a Zsófi és András kedvenc böjti ételét, a sült krumplikását fogja elkészíteni kacsazsírral, tejföllel.
Ha nem akarsz lemaradni, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is! Kövesd a pénteken megjelenő új részeket, és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!

Veszedelmes invázió gyűrűzött be a hazai erdőkbe: nyakunkon a katasztrófa, brutális pusztítás zajlik
2021-ben a szakemberek indokolatlan pusztulást tapasztaltak a csertölgy, kocsánytalan tölgy és vörös tölgy állományokban.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Hitelfelvétel ma: ezek a tényezők számítanak igazán
Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy olvasóink milyen szempontok alapján vesznek fel hitelt.
-
Elég volt a zsúfolt tengerpartokból? Ez a város lehet a magyarok új kedvenc üdülőhelye
A forróság elől menekülve egyre többen választják a lengyel “coolcation” úticélokat.
-
Ezt nézik meg most a magyarok a hitelfelvételkor
Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy olvasóink mi alapján választanak hitelt.
-
Mobilról igényelhető hitelkártyát kínál a Gránit Bank (x)
Rendkívül kedvező értékajánlatot nyújtó hitelkártyával bővítette kártyakínálatát – első körben - meglévő ügyfelei számára a Gránit Bank.
-
Hazai érték, valódi lehetőség: ezt kínálja a Régiók Kincsei program. Csatlakozz beszállítóként! (x)
Kistermelő vagy, aki különleges, jó minőségű termékeket készít? Szeretnéd elérni a SPAR vásárlóit, és egy aktív, fejlődő közösséghez tartozni? Most itt a lehetőség, hogy csatlakozz a Régiók Kincsei programhoz!


