2 °C Budapest

Három isteni, szerencsehozó szilveszteri fogás: amiknek senki sem tud majd ellenállni

2020. december 30. 17:00

Eddig is rettegtünk a balszerencsétől, de ebben az évben különösen figyelni kell rá, hogy elkerülje az embert! Az aprószemű finomságok nem csak szerencsét hoznak, de mennyei falatok is készülnek belőlük.

Tudjuk jól, szilveszterkor tilos halat vagy szárnyast enni, nehogy elússzon vagy elrepüljön a szerencsénk. A malac viszont kikaparja, az aprószemű lencse pedig gyarapítja a vagyonunkat. Babona ide vagy oda, nem érdemes kockáztatni – egyszóval jobb a békesség!

Minden bizonnyal többségében mindannyiunknál kisebb létszámú lesz az óév búcsúztatása, és egészen más ételekre is ad lehetőséget. De azért nem maradhat el a virsli, a lencse, a jó kis szendvics és a kis falatkák.

A Gasztromesék legutóbbi részében a szerencsét hozó szilveszteri falatokkal ismertette meg az olvasókat Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, ráadásként pedig a saját jól bevált praktikáikat is megosztották. Ahogy írják, szilveszteri receptjeik most igazi határokat átszelő klasszikusok. Magyarországon alig van szilveszter virsli nélkül, Szlovákiában hidegtál nélkül, Lengyelországban lazac nélkül. Bármelyiket választjuk, egészen biztosan nem bánjuk meg!

Szerencse lencseleves (nyitóképünkön)

Hozzávalók (4 főre):

  • 200 g lencse
  • 100 g aszalt szilva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 szem egész bors
  • 1 kk só
  • 150 ml tej
  • 1 liter víz

Elkészítés:

A zsírt, a sót és a cukrot a vízzel együtt felforralom. Folyamatos keverés közben adom hozzá a lisztet, és rövid ideig még a tűzhelyen tartva keverem a fakanállal, égetve a tésztát. Mikor serceg már az alján, akkor leveszem, és 5-6 percig hagyom hűlni. Ezután egyesével a tojásokat, még mindig fakanállal, belekeverem a tésztába. Mikor sima a tészta, habzsákba töltöm, és sütőpapírral bélelt tepsire teszem.(Érdemes bevizezni előtte alaposan a sütőpapírt.) Szabályos, diónyi golyókat nyomok, egymástól távol, egy csillagcsövön keresztül sorba a tepsire, amelyek a duplájára nőnek majd. Forró, 200 fokos, előmelegített sütőbe teszem, és nem nyitom ki az ajtaját. Figyelem az ajtaján keresztül, kb. 15 -20 perc alatt készül el egy adag. Amikor szép aranybarna a tetejük és nagyok, akkor készek, kiveszem. Kihűtöm, egy recés késsel a tetejét levágom, és megtöltöm kedvem szerint édesre vagy sósra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el,  havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Virslis párizsi saláta

Hozzávalók (4 személyre):

  • 6 db virsli
  • 300 g párizsi
  • kis doboz kukorica (konzerv)
  • 125 g natúr krémsajt
  • 100 g sajt (eidam)
  • 150 ml zsíros tejföl
  • 3 ek majonéz
  • csipet őrölt bors
  • kis csokor snidling

Elkészítés:

A virsliket felkarikázom, a párizsit egymásra téve hajszálvékony csíkokra vágom egy nagy éles késsel. Egy tálban elkészítem a szószt: összekeverem a tejfölt, sajtkrémet, majonézt, borsot, aprított snidlinget. Beleöntöm a kukoricát, egy picit a levélből is, és jöhetnek a húsok. Alaposan összekeverem és hidegtálként sajtokkal, zöldségekkel, baguettel fogyasztható is. A hűtőben 3 napig áll el.

Maradjatok velünk legközelebb is, és ismerjetek meg még több titkot a magyar gasztronómiából!

A Gasztromesék következő részében a hagyományos kocsonya kerül terítékre. Mert a kocsonya is olyan, mint a többi hagyományos magyar ételünk, jókat lehet vitatkozni arról, hogyan is készítsük, milyen hozzávalók a legtutibbak hozzá. Néhány alapszabályt azonban fontos betartani ahhoz, hogy ne legyen zavaros, ellenben szépen rezgő legyen, és igazán finomra sikerüljön! Kövesd a pénteken megjelenő új részeket, és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!

Ha nem akarsz lemaradni, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is, és ismerd meg pénteken Szarka Zsófi és Wurmbrandt András hogyan készíti - lépésről lépésre - a magyarok legfinomabb kocsonyáját!

NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 10. péntek
Melánia
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33