0 °C Budapest

Íme 3 fortély, hogy tökéletes legyen a rántott hús: biztos a siker, ha így készíted

2020. november 18. 17:01

Mindenkinek megvannak a saját trükkjei, praktikái a legfinomabb rántott hús elkészítéséhez, ami kétségkívül a magyar konyha ikonikus fogása. Mutatjuk, melyek a legfontosabb mozdulatok, amitől egy rántott hús isteni lesz!

Mindannyian tudjuk, mennyire ikonikus eleme a magyar konyhának a rántott hús: a klasszikus vasárnapi ebédek legfőbb fogása, azzal együtt, hogy nem igényel különösebb gasztronómiai bravúrt az elkészítése. Szeretjük a híres borjú bécsit, de valljuk be, azért a legtöbb magyar konyhában sertés és csirke fürdik a panírban. Különböző köretekkel, savanyúsággal fogyasztjuk a rántott húst, de a lényeg mégis csak az: ne legyen száraz, hanem ízes és szaftos! Mindenkinek megvannak a saját trükkjei, praktikái - Szarka Zsófi és Wurmbrandt András a Gasztromesék legutóbbi részében azt derítette ki, melyek a legfontosabb mozdulatok, amitől egy rántott hús isteni lesz, és természetesen a tökéletes rántott hús elkészítésének menetét is pontról pontra megosztották a HelloVidék olvasóival.

Rántott hús fortélyok

  • A húst előző este alaposan besózva tegyük a hűtőbe egy éjszakára!
  • Mindig saját magunk reszeljük nagy és kisebb darabokra a kiflit panírmorzsának!
  • A tojásokhoz + egy tojás sárgáját keverjünk!
  • Minél kevesebbszer érjünk a panírhoz!
  • A bepanírozott húsokat először pirítsuk meg vajon egy külön serpenyőben, hogy illatos legyen a panír!
  • A sütőolajhoz keverjünk egy kis sertészsírt, hogy ropogósabb, pirosabb legyen a bunda!
  • Olyan húst válasszunk, amiben van egy kis zsiradék, hogy ne legyen száraz sülés után, valamint egy darab csont, mert amellett a legfinomabb a hús!

Hozzávalók (4 főre)

Rántott sertéstarja

  • 6 szelet rántott csontos, szeletelt tarja
  • 1 ek só
  • frissen reszelt szikkadt kifli
  • 2 egész tojás + egy sárgája
  • 150 g liszt

Májas szárny

  • 4 db csirkeszárny
  • 4 db csirkemáj
  • frissen reszelt kifli morzsának
  • 2 egész tojás + 1 sárgája
  • 100 g liszt
  • 2 kk só
  • 50 g vaj az elősütéshez
  • 300 ml étolaj
  • 100 ml zsír

Elkészítés

Rántott tarja

A húsokat előző este kiklopfoljuk és alaposan besózzuk, letakarva a hűtőben pihentetjük másnapig. Ez a legfontosabb kulcsa minden rántott húsnak. Másnap a lisztet átszitáljuk, a panírnak való kiflit lereszeljük. A reszelés felét az apró lyukon, a másik felét a nagyobb fokozaton végezzük. A másik fontos dolog, hogy nem érünk a húshoz, csak minimálisan, kézzel, egy villával végezzük az egész panírozást, bő lisztben, tojásban, prézliben, hogy szép egyenletes legyen a bunda sülés után.

A tojást felverjük, és már nem sózzuk meg. A tökéletes rántott húshoz 2 serpenyőt használunk. Az egyikben minden húshoz egy kis darab vajat olvasztunk, amin megpirítjuk a szeletek mindkét felét, hirtelen, gyorsan 1-1 perc alatt, majd áttesszük a másik serpenyőbe, ahol már forró az olaj és zsír keveréke, ebben sütjük meg. Az első oldalát fedő alatt 20 percig, a másik oldalát már fedő nélkül, közepes lángon 15 percig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el,  havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Májas szárny

A szárnyakat is besózzuk előző este, majd másnap töltjük meg a májjal. A szárny kiscomb részénél van egy nagyobb rész bőr darab, oda tesszük be óvatosan a májat. Kicsit csúszkál, de ezt már kézzel, óvatosan panírozzuk és azonnal emeljük be a forró zsír- olajba. Pont úgy kell elképzelni, mint amikor töltjük a csirkecombokat, csak itt egy kicsit kisebb a hely és jobban csúszik a máj. Hogy miért érdemes játszani ezzel? Isteni ez a falat a tányéron!

A legfinomabb immunerősítő ételek nyomában

Gasztronómiai kalandozásunk következő állomásaként három olyan ételt és italt mutatunk, ami gyorsan helyreállítja az inmunrendszert, és még finomak is. A középpontban a skandináv minestrone lesz, amibe többféle immunerősítő alapanyag, valamint lazac is kerül.

Ha nem akarsz lemaradni arról, hogyan készülnek a legfinomabb immunerősítők, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is, hiszen Szarka Zsófi és Wurmbrandt András most ennek jár utána. Kövesd a pénteken megjelenő új részeket és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!

NEKED AJÁNLJUK
Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 17. péntek
Antal, Antónia
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33